Nyheter

Joana Mallwitz ny chefsdirigent vid Konzerthaus i Berlin

Joanna Mallwitz

Hon är född 1986 och tillträder sin tjänst i Berlin säsongen 2023/24, där hon efterträder dirigenten Christoph Eschenbach. Därmed blir Joana Mallwitz också den första kvinnan i en chefsposition för en Berlinorkester. Sedan 2018 är hon chefsdirigent vid Staatstheater Nürnberg och dessförinnan innehade hon samma position vid Theater Erfurt och däremellan var hon kapellmästare i Heidelberg. Hon utsågs till årets dirigent av den tyska operatidskriften Opernwelt 2019.

I somras dirigerade hon Così fan tutte vid Salzburgfestspelen, som första kvinna där. Mallwitz har en omfattande karriär med gästspel vid operahusen i Zürich, München, Frankfurt, Hamburg och Köpenhamn. Hennes symfonirepertoar är också betydande och i Sverige har hon dirigerat Göteborgs Symfoniker.

Själv upplevde jag henne när hon dirigerade en nyuppsättning av Rosenkavaljeren på Den Norske Opera i Oslo (se OPERA nr 2/19). Jag minns att hon dirigerade med stor intensitet, vilket gjorde ett starkt intryck på mig. Jag önskade att få uppleva henne igen. Och nu är det bara att åka till Berlin.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA