Nyheter

Drottningholmsteaterns Vänners Operastipendium går till barytonen Mikael Horned

Mikael Horned. Foto: Emelie Thoor

Drottningholmsteaterns Vänners Operastipendium på 100 000 kronor går i år till barytonen Mikael Horned. Stipendiet är instiftat av Föreningen Drottningholmsteaterns Vänner.

Styrelsens motivering: ”Mikael Horned tilldelas Vännernas Operastipendium 2021 för sin önskan att förkovra sig inom barockrepertoaren med stöd av internationellt framstående pedagoger. Horned är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm och har redan kommit mycket långt i sin vokala utveckling, inte minst genom sin förmåga att förena god teknik med starkt uttryck.”

Mikael Horned har utöver sin kandidatutbildning vid Operahögskolan i Stockholm en konstnärlig kandidatexamen i kammarmusik från Mälardalens Högskola. Han medverkade redan som student i uppsättningar på Kungliga Operan och Vadstena-Akademien. I sommar gör han Lesbo i nyuppsättningen av Händels Agrippina på Drottningholms Slottsteater.

Stipendiet ska gå till förkovran för unga sångare som just avslutat en operahögskoleutbildning och är särskilt intresserade av Drottningholmsteaterns 1600–1700-talsrepertoar. Tidigare mottagare av Vännernas Operastipendium är: countertenoren Rodrigo Sosa Dal Pozzo, basen Erik Rosenius och mezzosopranen Linnea Andreassen.

Drottningholmsteaterns Vänner delar också årligen ut stipendier för utbildning och förkovran.
Dessa stipendier vänder sig till sångare, musiker och dansare som medverkat på Drottningholmsteatern. I år delas 209 000 kronor ut.
Mottagare av Drottningholmsteaterns Vänners utbildningsstipendium 2021 är:

Kristina Hammarström, mezzosopran
Conny Thimander, tenor
Anders Åkered, musiker
Andreas Parmerud, musiker
Kristoffer Nyman, dansare

Stipendiepengarna kommer ur Stiftelsen Ingrid och Oscar Falkmans fond, Astrid Olanders fond, Gertrude och Ivar Philipsons fond och Stiftelsen Holger Rosenquists Minnesfond, som alla förvaltas av Föreningen Drottningholmsteaterns Vänner.
Samtliga stipendier delas ut vid Drottningholmsteaterns Vänners Högtidssammankomst på Drottningholmsteatern den 1 september.

Fler Nyheter från OPERA