Nyheter

Göteborgsoperan sänder Siegfried den 26-28 mars

Ingela Brimberg som Brünnhilde i Siegfried på Göteborgsoperan. Foto: Lennart Sjöberg.

Det fyraåriga kraftprovet att för första gången ge hela Wagners Nibelungens ring i Göteborg gick i vintras in i sin tredje fas. Och denna gång är omständigheterna speciella, när vi inte kan ses i operahuset.

Siegfried sänds under helgen 26-28 mars på gofilm.se, publiken kan se en akt per dag eller alla tre från och med söndagen, fram till onsdag 31 mars. 

Hösten 2018 fick vi se hur resan mot världens undergång inleddes i prologen Rhenguldet. Och 2019 gick berättelsen vidare i Valkyrian. Tredje delen, Siegfried, som skulle gått upp senhösten 2020, ställdes in på grund av pandemin – men filmades i vintras av GöteborgsOperans filmstudio.

Helgen 26, 27 och 28 mars sänder vi äntligen Siegfried. En akt sändas per dag och från och med söndagen den 28 mars och fram till och med den 31 mars finns alla tre akter tillgängliga på gofilm.se – helt utan kostnad. Filmen spelades in på GöteborgsOperan hösten/vintern 2020.

I titelrollen ser vi den amerikanske tenoren Daniel Brenna, som gjort internationell karriär i bland annat denna roll. Mime sjungs av Dan Karlström och rollen som Vandraren (Wotan) görs i akt ett och två av Fredrik Zetterström och i akt tre av Anders Lorentzson. Som Alberich återser vi Olafur Sigurdarson, Fafner sjungs av Mats Almgren och som Erda återkommer Hege HøisæterSofie Asplund gör rollen som Skogsfågeln och som Brünnhilde ser vi Ingela Brimberg.

Den musikaliska berättelsen RhenguldetValkyrianSiegfried och Ragnarök har påverkat både musikhistorien och konstnärliga uttryck i stort. Under fyra säsonger sätter GöteborgsOperan upp en del per år, med final hösten 2021. De fyra operorna dirigeras av Evan Rogister, chefdirigent på Nationaloperan i Washington. Regissör är Stephen Langridge, GöteborgsOperans konstnärlige chef opera/drama år 2013–2019. Han tar fasta på Ringens berättelse om hur angrepp på naturen och dess ordning leder till jordens undergång, och låter hållbarhet bli en aktiv del också i de konstnärliga valen. För scenografi och kostymdesign står den prisbelönta engelska scenografen Alison Chitty.

SIEGFRIED: Musikdrama i tre akter av Richard Wagner. Speltid ca 4 timmar, utan paus. Sjungs på tyska, textas på svenska och engelska. Visas på gofilm.se.
Akt 1 kan ses fr.o.m. fredag 26 mars t.o.m. onsdag 31 mars.
Akt 2 kan ses fr.o.m. lördag 27 mars t.o.m. onsdag 31 mars.
Akt 3 kan ses fr.o.m. söndag 28 mars t.o.m. onsdag 31 mars.

Fler Nyheter från OPERA