Nyheter

Daniel Johansson får årets Jussi Björling-stipendium

Årets Jussi Björling-stipendium på 100 000 kronor går till tenoren och hovsångaren Daniel Johansson. Stiftelsen Jussi Björlings minnesfond förvaltas sedan 1970 av Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister, som delar ut Jussi Björling-stipendiet till framstående sångare och musikprofiler. Sedan 2009 bidrar Anders Walls Stiftelse med stipendiesumman.
Daniel Johansson kommer från Braås utanför Växjö. Han är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm 2006–10. Hans internationella karriär tog fart när han sjöng Alfredo i La Traviata på Grand Théâtre de Genève och Tamino i Trollflöjten på Palau de les Arts Reina Sofia i Valencia. Han är i dag flitigt anlitad i Europa, framför allt i Tyskland, men även i USA. Säsongen 2018/19 gjorde Daniel Johansson sin debut på San Francisco Opera som Matteo i Arabella. Samma säsong sjöng han Don José i Carmen på Kungliga Operan, på Semperoperan i Dresden och vid festspelen i Bregenz. Han har gestaltat titelrollerna i både Hoffmanns äventyr och Lohengrin på Deutsche Oper i Berlin. Han har även gästat Wiener Staatsoper, där han sjöng Apollon/Dionysos i Trojahns Orest.
Daniel Johansson utnämndes till hovsångare 2018 och tilldelades 2021 Litteris et Artibus. Jussi Björling-stipendiet kommer att delas ut under hösten 2021 vid en galaföreställning där Daniel Johansson medverkar.
OPERA gratulerar!
Sören Tranberg
Fler Nyheter från OPERA