Mira Bartov ny operachef för norska Oscarsborgoperaen

24 mar 2023

Mira Bartov har fått ett fyraårigt förordnande som operachef för Oscarborgoperaen med start från och med den 16 september i år. Hon efterträder Anne Felberg som har lett verksamheten sedan starten 1998. Denna sommaropera spelar på Oscarsborgs fästning som är placerad mitt i Oslofjorden. Bara fem minuters båtfärd från Drøbak och från Oslo tar turen två timmar med båt. Varje år i slutet av augusti sätter man upp en stor operaproduktion.

I sommar firas 25-årsjubileet. Då blir det urpremiär på Kommendanten, som blir Anne Felbergs sista produktion som chef. Trygve Brøske har komponerat musiken och för librettot svarar Marianne Meløy. Kommendanten tar fasta på händelsen den 9 april 1940, som var inledningen på Nazitysklands ockupation av Norge. Kommendanten på Oscarsborgs fästning, Birger Eriksen, var den person som beordrade beskjutning av den tyska kryssaren Blücher som sänktes i Oslofjorden.

Kommendanten består av två delar: först en vandring där publiken möter operasångarna och sedan gruppvis leds till historiska platser på ön. Efter pausen, när mörkret har sänkt sig, börjar operaföreställningen. Barytonen Aleksander Nohr gestaltar överste Birger Erikson och i övriga roller en mängd framstående norska sångare. Regissör är Ivar Tindberg. Urpremiären äger rum den 16 augusti och sedan ges ytterligare sju föreställningar till och med den 26 augusti.

www.oscarsborgoperaen.no

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur tidskriften. För att läsa hela, starta en prenumeration genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv för att läsa numret i sin helhet. 

Share This