Birgit Nordin 1934–2022

9 apr 2022

Hovsångerskan Birgit Nordin har avlidit i en ålder av 88 år. Hon var engagerad vid Kungliga Operan mellan åren 1958 och 1986.

Birgit Nordin föddes i Sangis i Norrbotten och kom till Stockholm när hon antagits som elev vid Kungliga Musikhögskolan. Efter några småroller debuterade hon som Oscar i Verdis Maskeradbalen i Göran Genteles regi 1958, vilket genast blev ett stort genombrott för henne. För en större allmänhet blev hon känd som Nattens drottning i Ingmar Bergmans film av Mozarts Trollflöjten 1974.

Andra uppmärksammade roller på Kungliga Operan var Morgana i Alcina, Susanna i Figaros bröllop, Pamina i Trollflöjten, Zerlina i Don Giovanni, Servilia i Titus mildhet och Despina i Così fan tutte. Dessutom Rosina i Barberaren i Sevilla,   Sophie i Rosenkavaljeren, Kompositören i Ariadne Naxos, Gilda i Rigoletto, både Nannetta och Alice Ford i Falstaff, Musette i La Bohème, titelrollen i Jules Massenets Manon och Mélisande i Pelléas och Mélisande.

Birgit Nordin sjöng också flitigt i Kungliga Operans turnéuppsättningar, som även spelades på Södra Teatern i Stockholm. Här kan nämnas Norina i Don Pasquale, Miss Wordsworth i Benjamin Brittens Albert Herring, Fru Flod i Otto Nicolais Muntra fruarna i Windsor, Magda Sorel i Konsuln samt titelrollerna i Poppeas kröning och Offenbachoperetten La Périchole.

Nordin medverkade ofta i produktioner på Drottningholms Slottsteater. Här kan nämnas Adina i Kärleksdrycken, Clarice i Haydnoperan Livet på månen, Ceres i Joseph Martin Kraus Proserpin och Donna Elvira i Göran Järvefelts Don Giovanni-uppsättning, som också sändes i Sveriges Television.

Även i 1900-talsoperor hade Nordin ledande roller, som t.ex. Jenny i Brechts och Weills Staden Mahagonnys uppgång och fall, Auru i Per Nørgårds opera Gilgamesh, Daisi Doody/La Garçonne i Aniara. I en dansk tv-produktion 1970 gjorde hon titelrollen i Alban Bergs Lulu i Götz Friedrichs regi. Här sjöng hon mot Ib Hansen (Dr. Schön), Kerstin Meyer (grevinnan Geschwitz) och John-Erik Jacobsson som Alwa.

Birgit Nordin deltog vid flera av Kungliga Operans utlandsgästspel, men hon gästspelade själv på Covent Garden i London som Susanna och i Glyndebourne som Blondchen i Enleveringen ur seraljen. Vid Wexford Opera Festival medverkade Nordin i Mozarts La finta giardiniera i en ensemble som innehöll sångare som Mattiwilda Dobbs, Stefania Malagù och Francis Egerton. Allt under ledning av dirigenten Gunnar Staern, som var konstnärlig ledare i Wexford 1962–65.

Birgit Nordin framträdde även i konsertsammanhang med sopranpartierna i Messias, Skapelsen och Matteuspassionen.

Nordin började som lyrisk koloratur, och med sitt fina sopranskimmer, något metalliska timbre och starka scenutstrålning blev hon mycket användbar i det facket, liksom i många subrettroller. Efterhand mörknade rösten och hon kunde bredda den en smula för rent lyriska eller lyrisk-dramatiska roller. Hon var en förnämlig skådespelerska och en utmärkt komedienn, vilket också gjorde att hon efter pensioneringen undervisade i scenisk framställning.

I sitt tredje äktenskap var hon gift med basbarytonen och hovsångaren Jerker Arvidson (1939–2007).

Sören Tranberg

 

 

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur tidskriften. För att läsa hela, starta en prenumeration genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv för att läsa numret i sin helhet. 

Share This