Anders Walls sångstipendier 2023 till systrarna Johanna och Rebecka Wallroth

20 jan 2023

Anders Walls Stiftelse delar årligen ut två sångstipendier till unga operasångare: ett Giresta-stipendium och ett Confidencen-stipendium på 125 000 kronor vardera. Stipendiaterna har utsetts vid en provsjungning inför en kvalificerad jury under ledning av Birgitta Svendén.

I år går stipendierna till systrarna Johanna Wallroth (f. 1993), sopran, som får Anders Walls Giresta-stipendium och hennes syster Rebecka Wallroth (f. 1999), mezzosopran, tilldelas Anders Walls Confidencen-stipendium. Stipendierna omfattar även en professionell demoinspelning.

Johanna Wallroth tar i år sin masterexamen i Wien. Säsongerna 20/21 och 21/22 ingick hon även i operastudion på Wiener Staatsoper. År 2019 vann Johanna Wallroth första pris i Mirjam Helin International Singing Competition i Helsingfors och 2021 tilldelades hon Birgit Nilsson-stipendiet. I somras sjöng hon rollen som Leocasta i den hyllade uppsättningen av Il Giustino på Drottningholms Slottsteater. Hon har också sjungit ett flertal roller på Wiener Staatsoper, bl.a. Barbarina i Figaros bröllop och Adina i Kärleksdrycken.

Johanna Wallroth var Sveriges Radios P2-artist 2022–24 och framträder i Berwaldhallen i kväll och i morgon med Alban Bergs Sju tidiga sånger och med Mozartarior den 5–6 maj. Den 18–19 mars är hon solist i Bachs h-mollmässa med Drottningholms Barockensemble. Under våren debuterar Johanna vid Zürichoperan som sångsolist i dansföreställningen Monteverdi.

Rebecka Wallroth tar i år sin kandidatexamen i Wien, för att sedan fortsätta i operastudion vid Staatsoper Unter den Linden i Berlin. Under 2022 erhöll hon ett flertal utmärkelser, bl.a. första pris samt Karl Böhm-priset för bästa Mozartinterpretation i Ferruccio Tagliavini-tävlingen samt första pris i Hans Staud Musikpreis, båda i Österrike.

Hon vann också andra pris i Wilhelm Stenhammar International Music Competition. Rebecka Wallroth har bl.a. framträtt på Schlosstheater Schönbrunn i Wien som Olga i Eugen Onegin och Unulfo i Händels Rodelinda. I maj gör hon där Idamante i Mozarts Idomeneo.

Stipendierna delas ut den 10 mars vid Anders Walls Stiftelses årliga stipendieceremoni i Stockholm, då även stipendiater inom bl.a. forskning och entreprenörskap premieras. Johanna och Rebecka Wallroth blir också medlemmar av stipendienätverket Wallumni, som består av samtliga tidigare Anders Wall-stipendiater. Stiftelsen anordnar regelbundna träffar, seminarier och studieresor för att främja kunskapsutbytet och kontakten mellan stipendiaterna i nätverket.

Sören Tranberg

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur tidskriften. För att läsa hela, starta en prenumeration genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv för att läsa numret i sin helhet. 

Share This