Nyheter

Norrlandsoperan spelar Italienskan i Alger i höst

Norrlandsoperan

Gioachino Rossini var bara 21 år när han skrev Italienskan i Alger för Venedig 1813. Han påstod själv att det tagit honom endast 18 dagar. Operan gjorde genast stor succé och mer än två hundra år senare fortsätter den att underhålla med sin energi och espri.

I Norrlandsoperans iscensättning har verkets ursprungliga italienare bytts ut mot vilsna stockholmare, som fångas in och förslavas i den ekologiska bärindustrin. Sultanen blir här en västerbottnisk småföretagare, vars träningsfokus och periodiska fastande skvallrar om en fullt utblommad femtioårskris. Frågan är: borde han inte dumpa sin fru och bli ihop en influerare?

I denna farsartade sitcom sjungs de ledande rollerna av den norska mezzosopranen Sidsel Eriksen. Den grekiske tenoren Vassilis Kavayas sjunger Lindoros hiskeligt höga parti och buffabasen Markus Schwartz gör sultanen Mustafà. Regissör är Natalie Ringler som senast regisserade Kejsarens nya kläder på Norrlandsoperan. För scenografi och kostymdesign svarar Nina Fransson. Den finländske dirigenten Ville Matvejeff, som är Norrlandsoperans förste gästdirigent, leder Rossinioperan.

Det är inte bara sultanen som fyller femtio år. Norrlandsoperan grundades 1974 och den allra första operan som sattes upp i Umeå var just Italienskan i Alger. Därför blir den här produktionen en höjdpunkt under jubileumsåret.

Det blir sju föreställningar mellan den 5 och 26 oktober.

I augusti kommer Norrlandsoperan att presentera vad man spelar under våren 2025.

www.norrlandsoperan.se

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA