Nyheter

Matilda Sterby – 2024 års Birgit Nilsson-stipendiat

Matilda Sterby. Foto: Christoph Rothenberger.

Årets Birgit Nilsson-stipendium på 250 000 kronor går till sopranen Matilda Sterby. Den 9 augusti ger hon sin stipendiekonsert i Birgits ”egen” Västra Karups kyrka.

Matilda Sterby har på kort tid etablerat sig både i Sverige och internationellt. Efter debuten på Läckö slott som Grevinnan i Figaros bröllop 2019 och avslutade studier vid Stockholms konstnärliga högskola, SKH Opera, i Stockholm har hon sjungit Fiordiligi i en streamad Così fan tutte 2020 och Mařenka i Brudköpet 2022, båda på Göteborgsoperan.

Innevarande säsong debuterade Sterby på Malmö Opera som Donna Anna i Don Giovanni. Under våren gestaltade hon Magda, den kvinnliga huvudrollen, i La rondine på Volksoper i Wien. Hon har också gjort Mimì i La bohème och Micaëla i Carmen i Karlsruhe och Grevinnan i Figaros bröllop i både Klagenfurt och Hannover.

Bland kommande engagemang: Fiordiligi i Malmö och Micaëla i Göteborg 2024, Ellen Orford i Peter Grimes i Göteborg och Grevinnan i Figaros bröllop på Volksoper Wien 2025.

Matilda Sterby har mottagit Hjördis Schymberg-stipendiet och varit finalist i Solistpriset.

Birgit Nilsson instiftade stipendiet till minne av sin första sångpedagog, Ragnar Blennow. Stipendiet delades första gången ut av Birgit Nilsson själv 1973.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA