Nyheter

Mogrenpriset i musik 2024 till Kristoffer Töyrä

Kristoffer Töyrä. Foto: Abraham Engelmark.

Priset på 250 000 kronor går till den 29-årige basbarytonen Kristoffer Töyrä från Luleå. Han tilldelas priset för ”remarkabla röstresurser, uttrycksvilja och musikalisk stilkänsla”. Sångaren har nyligen tagit steget ut från kören på Göteborgsoperan och etablerat sig som en självklar solist.

Mogrenpriset i musik ska stötta unga lovande musiker i början av karriären, i förhoppning om att underlätta steget ut i kulturbranschen. Priset delas ut på Kungliga Operans stora scen i samband med kvällens föreställning av La traviata.

Ett starkt kulturliv är så viktigt, både för att vi ska må bra och för de unika utrymmen det skapar för olika tankar och känslor att mötas. Kristoffer Töyrä har med lekfullhet, nyfikenhet och driv lyckats gå från framgångsrik körsångare till en lovande solist både i Sverige och internationellt, säger Birgitta Svendén, sammankallande i Mogrenstiftelsens nomineringskommitté för musik och tidigare konstnärlig chef och vd för Kungliga Operan.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA