Nyheter

Den Andra Operan arrangerar minifestival i samarbete med Hallwylska museet 

Den siste trollkarlen. Foto: Carl Thorborg.

Den 12 och 13 maj arrangerar Den Andra Operan minifestivalen En annan operahistoria, en annan operaframtid med fokus att lyfta fram historiska operor av kvinnor. Tvådagarsfestivalen består av unboxing-konserten Fransyskornas grand opéra och salongsoperan Den siste trollkarlen, en feministisk ekofabel av Pauline Viardot, samt panelsamtal.

Den siste trollkarlen är den fjärde historiska operan komponerad av en kvinna som Den Andra Operan (DAO) producerar i sitt banbrytande arbete med att utjämna könsobalansen i operarepertoaren. I föreställningen får man möta den maktgalne trollkarlen Krakamiche, hans viljestarka dotter Stella och hennes vänner som kämpar för frihet och en värld där pengar och teknologisk utveckling inte alltid värderas högst. Uppsättningen hade premiär i december 2023 och fick fina recensioner och ett varmt mottagande av publiken.

Festivalen innehåller även Den Andra Operans egna format unboxing, en så kallad concert lecture, där musiken blandas med en presentation av operaverken: Fransyskornas grand opéra och Clémence Grandvals Mazeppa från 1892 samt Agusta Holmès La Montagne Noire från 1895. Sångare: Tessan-Maria Lehmussaari, Matilda Paulson, Andrius Bartkus, Helgi Reynisson, Violin: Axel Drougge, Violoncell: Eric Drougge, Pianist: Dmitry Tyapkin, Ciceron: Hanna Fritzson.

Dessutom hålls två panelsamtal under rubrikerna Kvinnors opera i Sverige och Europa – en nulägesrapport och Tidigare ospelade verk – fritt fram för den konstnärliga friheten?

Som en del av Den Andra Operans mission att sprida kunskap om kvinnliga operakompositörer släpps också i samband med festivalen en inspelning av Den siste trollkarlen på Spotify.

Sören Tranberg

www.denandraoperan.se

Fler Nyheter från OPERA