Kommande säsong

Malmö Opera säsongen 2024/25

Giovanna d'Arco. Foto: Christoffer Lomfors.

Första operauppsättningen nästa säsong på Malmö Opera blir Giuseppe Verdis sjunde opera, Giovanna d’Arco, som äntligen får Sverigepremiär. Urpremiären ägde rum 1845 på Teatro alla Scala i Milano. Giovanna d’Arco, med libretto Temistocle Solera, berättar den osannolika historien om hur en tonårig bondflicka blev en legend redan under sin livstid. Giovanna d’Arco, mer känd under sitt franska namn Jeanne d’Arc, blev en symbol för de franska styrkorna som stred i Hundraårskriget mot England. Innan hon tillfångatogs och brändes som häxa hade hon lett Frankrike till seger.

I Malmö sjunger den polska sopranen Ania Jeruc Giovanna. Som hennes far, Giacomo, framträder Fredrik Zetterström, medan kungen, Carlo VII, görs av den unge norske tenoren Bror Magnus Tödenes.

Regisserar gör österrikaren Philipp M. Krenn, som kommer att svara för en modern, annorlunda och slående visuell uppsättning av Verdis opera. Den framgångsrika italienskan Daniela Musca dirigerar. Nyligen dirigerade hon Tosca i Karlstad. 

Verdioperan har premiär den 12 oktober och spelas totalt tio gånger till och med den 24 november. 

Den danska regissören Katrine Wiedemanns originella iscensättning av Mozarts Così fan tutte blir höstens andra operapremiär i Malmö. I hennes version arbetar Don Alfonso på Ikea. Efter många år i jobbet är han trött på alla ungdomar som går omkring med blågula kassar och lyckliga leenden, hand i hand med sina framtida ex. Drömmen som visas i möbelvaruhusets utställningsrum förvandlas till frustration när de kommer hem. Det är lite som kärleken. Manualen är otydlig, man hittar inte insexnyckeln och det fattas två skruvar. 

Tillsammans med kollegan Despina slår Don Alfonso vad med två unga män, Ferrando och Guglielmo, om att deras flickvänner, Dorabella och Fiordiligi, lätt skulle låta sig förföras av andra. Männen antar vadet – deras flickvänner skulle självklart aldrig vara otrogna!

Regissören Katrine Wiedemann är framgångsrik inom film- och teaterregi med en mängd priser och produktioner på meritlistan. Uppsättningen har tidigare spelats på Den Norske Opera i Oslo. Dirigent är Magnus Fryklund, som senast dirigerade Figaros bröllop på Malmö Opera.

I rollerna: Matilda Sterby (Fiordiligi), Annie Fredriksson (Dorabella), David Risberg (Guglielmo), Caspar Singh (Ferrando), Elinor Fryklund (Despina) och Daniel Giulianini (Don Alfonso).

Premiär den 30 november 2024. Sedan spelas uppsättningen 13 gånger t.o.m. den 26 januari 2025.

Salome på Malmö Opera med Cornelia Beskow.

Eirik Stubø sätter upp Richard Strauss Salome och det blir hans andra operauppsättning i Sverige efter succén med Norma på Folkoperan 2022. Cornelia Beskow kommer att gestalta Salome.

Beskow sjöng Senta i Den flygande holländaren på Malmö Opera 2019. Sedan dess har hon gjort Elsa i Lohengrin på Wiener Staatsoper, Katarina Ismajlova i Lady Macbeth från Mtsensk i Wiesbaden, titelrollen i Jenůfa på Den Norske Opera i Oslo – en roll som hon gör i Rom under våren – och nyligen var hon aktuell som Ariadne i Ariadne på Naxos på Nationalteatern i Prag.

I andra ledande roller i Salome återfinns: Lars Cleveman (Herodes), Karin Lovelius (Herodias), Kostas Smoriginas (Jochanaan), Conny Thimander (Narraboth) och Mathilda Bryngelsson (Herodias page).

Magdalena Åberg svarar för scenografi, kostym- och maskdesign, medan ljusdesigner är Ellen Ruge. Dirigent Patrik Ringborg.

Salome får premiär den 8 februari 2025 och ges åtta gånger till den 30 mars. Malmö Opera har en gång tidigare satt upp Salome och det var 2008. 

Följ med till 60-talets New York där kreativiteten och dekadensen sprudlar. Här finns det senaste inom mode, konst, teater, musik, litteratur, poesi och film. Nya konstformer växer fram, allt är möjligt och friheten är total. Så marknadsför Malmö Opera sin kommande nyuppsättning av Giacomo Puccinis La bohème

Sex unga bohemer bor i ett kollektiv i en gammal industrilokal som de använder som studio. Det blir strömavbrott och ensamvargen Mimì, som är textilkonstnär, kommer ner från övervåningen och så inleds en från början dödsdömd kärleksaffär mellan henne och Rodolfo. Det är ingången till regissören Rodula Gaitanous och scenografen, kostym- och ljusdesignern Cordelia Chisholms koncept. 

Rodolfo sjungs av den koreanske tenoren Sehoon Moon, som tidigare i Malmö har sjungit Alfredo i La traviata och Romeo i Romeo och Julia. Mimì, Yana Klein, Malmödebuterar. Hon har tidigare sjungit på Kungliga Operan och Det Kongelige i Köpenhamn. I övriga roller: Richard Hamrin (Marcello), Kseniia Proshina (Musetta), Kihwan Sim (Colline), Jonah Spungin (Schaunard), Nils Gustén (Benoît) och Bengt Krantz (Alcindoro). Patrik Ringborg och Sebastian Beckedorf delar på dirigentuppgiften.

La bohème spelas på Malmö Operas stora scen sexton gånger mellan den 15 mars och 1 juni 2025. 

La bohème. Foto: Kasper Christensen.

Mediet är en rysaropera av den italiensk-amerikanske tonsättaren Gian Carlo Menotti. Han fick idén till operan när han besökte en seans i Österrike 1936 och fascinerades av deltagarnas starka tro. De var med om att de fick kontakt med sina döda anförvanter. Händelsen lade grunden till den dramatiska och spännande handlingen i Mediet, där Menotti också svarar för librettot. 

Allt utspelar sig i ett vackert men bedagat hem i 1940-talets New York. Här anordnar de alkoholiserade madame Flora, kallad Baba, seanser för föräldrar som förlorat sina barn. Men allt är fejk. Madame Flora görs av Francine Vis, dottern Monica av Viktoria Karlsson och den stumme sonen Toby gestaltar Per Leyonmarck. Paret Gobineau görs av Klara Ek och Ola Heinpalu och Josefine Andersson spelar Mrs Nolan.

Ylva Kihlberg regisserar. För scenografi, kostym- och maskdesign svarar Rikke Juellund. Kapellmästare är Elisabeth Broström

Mediet får premiär den 1 mars och spelas såväl på Verkstan som på turné till och med den 24 maj. 

Sören Tranberg 

Fler Kommande säsong från OPERA