Nyheter

Malin Byström årets Jussi Björling-stipendiat

Malin Byström. Foto: Peter Knutsson

Hovsångerskan och sopranen Malin Byström har gjort en enastående karriär på opera- och konsertscener runt om i världen. Hon har gästspelat på Metropolitan Opera i New York, vid Royal Opera House Covent Garden i London, San Francisco Opera, Kungliga Operan och Drottningholms Slottsteater. Under 2024 sjunger hon bland annat Elsa i Lohengrin på Wiener Staatsoper och Minnie i Flickan från Västern vid Bayerische Staatsoper i München.

Byström är utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg och Operahögskolan i Stockholm. Hon debuterade 2002 på Covent Garden i London som Amalia i Verdis I masnadieri. Hon hann med att sjunga på Bayerische Staatsoper i München, vid festspelen i Salzburg och festivalen i Aix-en-Provence innan hon 2007 gjorde sin svenska operadebut som Marguerite i Gounods Faust på Göteborgsoperan. Året därpå mottog hon Birgit Nilsson-stipendiet vid en ceremoni på Kungliga Operan. År 2018 utsågs hon till hovsångerska. Malin Byström fick Tidskriften OPERAs Operapris 2013 för sin rolltolkning av Amelia Grimaldi i Verdis Simon Boccangra på Göteborgsoperan.

Jussi Björling-stipendiet om 125 000 kronor överlämnas vid en galakonsert till Jussi Björlings ära på Confidencen, Ulriksdals slottsteater, den 19 maj, där Malin Byström framträder tillsammans med flera sångare ur den svenska operaeliten.

Stiftelsen Jussi Björlings minnesfond förvaltas sedan 1970 av Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister, som delar ut Jussi Björling-stipendiet till framstående sångare och musikprofiler. Sedan 2009 bidrar Anders Walls Stiftelse med stipendiesumman.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA