Nyheter

Svenska Wagner-Sällskapets Bayreuthstipendium för 2024

Kajsa Lindberg och Sandra Bendrik. Foto: Hans L Beeck.

Svenska Wagner-Sällskapet genomförde den 22 oktober sin årliga tävling med uppsjungning för att utse dess Bayreuthstipendium för år 2024. Ett delat förstapris gick till sopranerna Kajsa Lindberg och Sandra Bendrik. Stipendiet innebär resa, boende och biljetter till nästa sommars festspel i Bayreuth för båda stipendiater.

Kajsa Lindberg sjöng upp med Wagners ”Euch Lüften, die mein Klagen” ur Lohengrin och ”Casta diva” ur Bellinis Norma. Sandra Bendrik med ”Dich teure Halle” ur Tannhäuser och ”Sången till månen” på tjeckiska ur Rusalka av Dvořák.

I tävlingen deltog tio sopraner, tre mezzon/alt, en tenor, tre barytoner och en bas. Ett sedan förra året nyinstiftat ”Publikens pris”, en engångssumma, gick också till Kajsa Lindberg. Vid flygeln ackompanjerade Christine Morgan och Tom Taylor.

Svenska Wagner-Sällskapets stipendium har funnits i 51 år. Hittills har det delats ut till 78 sångare, bland vilka återfinns namn som Ingrid Tobiasson, Lars Cleveman, Hillevi Martinpelto, Katarina Dalayman, Iréne Theorin, Anna Larsson, Elisabet Strid och Michael Weinius.

Hans L Beeck

Fler Nyheter från OPERA