Recensioner

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Askungen på Folkoperan

Scen ur Askungen. Foto: Carl Thorborg
Redan i Folkoperans presentation av Rossinis Askungen blir man nyfiken på uppsättningens regissör Nora Nilsson. På frågan om varför man ska gå på opera svarar hon: ”Det är som att fråga: varför ska man äta tårta?” Regissörens nästan amoraliskt lättsinniga svar är både självklart och uppiggande. Alltså inga tillrättalagda standardsvar om operakonstens starka känslomässiga potential eller unika kraft som allkonstverk. Inte heller nervöst uppbragta försvarsattityder över operakonstens berättigande som relevant kulturform av i dag. Lika självklart avväpnande beskriver Nora Nilsson sin roll som ...
PRENUMERERA!

Logga in eller bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen. Om du vill starta en prenumeration kan du göra det nedan. Registrera dig här om du är prenumerant men inte har ett konto än.

Bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Papper

1 år

525:-

✓ 5 nummer på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Digitalt

1 månad

39:-

✓ inget på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Redan i Folkoperans presentation av Rossinis Askungen blir man nyfiken på uppsättningens regissör Nora Nilsson. På frågan om varför man ska gå på opera svarar hon: ”Det är som att fråga: varför ska man äta tårta?” Regissörens nästan amoraliskt lättsinniga svar är både självklart och uppiggande. Alltså inga tillrättalagda standardsvar om operakonstens starka känslomässiga potential eller unika kraft som allkonstverk. Inte heller nervöst uppbragta försvarsattityder över operakonstens berättigande som relevant kulturform av i dag. Lika självklart avväpnande beskriver Nora Nilsson sin roll som regissör: ”Jag är som en elvisp vars jobb är att få grädden vispad.”

Inledningsvis blir jag dock lite orolig – kanske beror det på en allergi mot påhängda iscensatta aktioner under uvertyren. Systrarna, härligt vulgärt framställda av Susanna Andersson och Katija Dragojevic, är lite för loja och indolenta. Det är kul ett tag, men upprepningarna och med ett ”vad ska vi göra nu” blir märkbart. Förbryllad blir man också när man hör ett hammarklaver spela uvertyrens många och viktiga blåsarinsatser. 

Men oron varar inte länge. Snart är buffamaskineriet i gång med fullt ös och Folkoperans Askungen visar sig bli en av de mest idérika och fartfyllda operauppsättningar man sett. Varje händelse, varje situation och varje rörelse är så precist genomförd. Och detta helt utan – vilket är nästan unikt i svensk regi av komisk opera – utnötta regilösningar eller förlegade klichéer i sångarnas fysiska aktion. Någon gång kan man kanske tycka att det går för långt i slapstickartade burleskerier, men de flesta kommer nog att njuta i fulla drag och ha en förbaskat rolig operakväll. Koreografen Lars Bethke står benämnd som slapstickinstruktör, en för mig helt ny yrkeskategori i operasammanhang. Men med tanke på resultatet bör varje italiensk opera buffa ha sin egen slapstickinstruktör. 

Peter Kajlinger och Josefine Andersson. Foto: Carl Thorborg

Nora Nilsson är inte ensam när hon vispar Rossinigrädden. Matilda Hyttstens kostymer och Julia Przedmojskas scenografi bildar den praktfulla och färgsprakande garneringen. Och så en makalös sångarensemble. Samtliga går in med liv och lust och lägger till en egen twist som profilerar karaktärerna. 

Peter Kajlinger har något depressivt tvångsmässigt i sitt köpslående om de fula döttrarna. Sebastian Duráns Dandini är den bästa jag någonsin sett med sin lite fjolliga nervositet inför rollen att spela prins. Josefine Andersson (Askungen Angelina) lyckas kombinera att vara gripande undergiven, sturskt opponerande och samtidigt lite fånig – och i slutet entusiastiskt kåt när hon i den chockrosa hoppborgen handgripligt lär Conny Thimanders underbart mesige sagoprins kärlekens lekar. 

Sami Yousri som Alidoro, Rossinis motsvarighet till den goda fen, blir en välbehövlig vilopunkt i det hetsiga tempot. Kören har här reducerats till en tenor, en baryton och en bas, vilka utgör prinsens följe. Wiktor Sundqvist, Viktor Rydén och Joakim Larsson, bedårande kostymerade som hisspojkar i lila, har definitivt röstresurser för att ersätta en hel manskör och blir nästan föreställningens centrum. Bara deras strama reaktioner inför hela spelet är värt ett besök på Folkoperan.

Men hela detta träffsäkra farsmaskineri skulle ha fallit platt om det inte framförts med lika träffsäker Rossinisång, vilket Folkoperan generöst bjuder på. Rösterna är över lag slanka, friska och väl lämpade för Rossinis intrikata figursång och tungvrickande parlandon men även för lyriska vilopunkter. Exempelvis har Josefine Anderssons mezzo en innerlighet och värme för Askungens folkviseartade tongångar och hon behärskar lätt det hisnande slutrondot. Conny Thimander visar sig vara nyanserad och stilsäker i det svåra facket som Rossinitenor, så sällsynt på våra breddgrader. Här har sångarna också stor hjälp av Rikard Bergqvists smidiga och fyndiga översättning.

Peter Kajlinger, Susanna Andersson och Katija Dragojevic. Foto: Carl Thorborg

Men kvällens vokala tour de force kommer faktiskt där man minst anar det. I tidig italiensk opera förekommer ofta en enklare aria av lägre svårighetsgrad som sjöngs i mellanakterna av föreställningens seconda donna, här av Askungens syster Clorinda. I Askungen skrevs den inte av Rossini utan av Luca Agolini som var behjälplig vid urpremiären i Rom 1817. Denna så kallade ”aria di sorbetto”, sorbet-aria, brukar för det mesta strykas. När vi nu för första gången får höra den i Sverige visar det sig att Agolinis aria är något helt annat, nämligen ett storslaget bravurnummer, fruktansvärt krävande, fylld av koloraturer och mördande höjdtoner. Susanna Andersson levererade arian som ett sångligt och komiskt shownummer så att publiken fullkomligt baxnade. Varje koloratursopran med självaktning bör införliva arian i sin konsertrepertoar. 

Att Henrik Schaefer visar sig ha stor fallenhet för den serösa bel canto-operan hörde vi redan i Folkoperans uppsättning av Norma. Lika väl hanterar han Rossini. Fast och tryggt ger han stöd till sångarnas både vokala och sceniska eskapader i de många snabba tempoväxlingarna. Jonas Dominiques orkesterarrangemang är kongeniala och idén att ersätta blåsarna med Daniel Beskows briljanta hammarklaverspel gör orkestersatsen rörligare och mer flexibel.

Alltså, ytterligare en seger för Folkoperans bel canto-satsning. Får man hoppas på en Italienskan i Alger inom en inte alltför avlägsen framtid – och då helst med samma ensemble?

Erik Graune

Rossini: Askungen

Premiär 20 september 2023.

Dirigent: Henrik Schaefer

Regi: Nora Nilsson

Scenografi: Julia Przedmojska

Kostym: Matilda Hyttsten

Ljus: Sofie Gynning

Mask och peruk: Therésia Frisk

Slapstickinstruktör/koreograf: Lars Bethke

Dramaturg: Tuvalisa Rangström

Solister: Josefine Andersson, Conny Thimander, Sebastian Durán, Susanna Andersson, Katija Dragojevic, Peter Kajlinger, Sami Yousri, Joakim Larsson, Viktor Rydén, Wiktor Sundqvist.

www.folkoperan.se

Askungen spelas t.o.m. 26 november 2023.

Fler Recensioner från OPERA

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

4 december 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Don Giovanni på Göteborgsoperan
Idén till uppsättningen fick regissören John Fulljames vid ett hotellbesök i Aten, där han var tvungen att byta hotell eftersom en person avlidit i det hotellrum som han ursprungligen hade bokat.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

20 november 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tenoren Piotr Beczała gästar Operan 
Med de programorden hälsades den polske världstenoren Piotr Beczała välkommen till Stockholm och Kungliga Operan, där han begick sin Sverigedebut i en fullspäckad operakonsert.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 november 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Ravnen på Den Jyske Opera
H.C. Andersen var inte bara föräskad i Jenny Lind, han var också en i alla avseenden lidelsefull operaälskare. Sitt libretto till Ravnen lämnade han in till Det Kongelige 1829, och den unge lovande tonsättaren J.P.E. Hartmann nappade. Nu, efter 158 år, sätts den upp igen.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

6 november 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tidens larm på Folkoperan
I Tidens larm spelar musiken en underordnad roll, det är Johan Ulvesons porträtt av Sjostakovitj som är det intressanta. Tonsättaren har packat sin resväska och vet att han när som helst kan bli hämtad av underrättelsetjänsten NKVD.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

31 oktober 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Pesaro Rossini Opera Festival 2023
Årets Rossini-festival i Pesaro bjöd på tre rariteter till verk, varav ett inte satts upp sceniskt sedan kompositörens dagar. Läs Erik Graunes rapport.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

27 oktober 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Eugen Onegin på Det Kongelige Teater
Även säsongens tredje operapremiär i Köpenhamn imponerar. Lennart Bromander hör detaljer som han aldrig lagt märke till förr i en rörande vacker Eugen Onegin.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

26 oktober 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Melancholia på Kungliga Operan
von Trier är en av vår tids mest träffsäkra gestaltare av kvinnoporträtt på film. Han nöjer sig sällan med ett sadistiskt frosseri i kvinnors lidande, utan han skärskådar med genomborrande blick på djupet de mekanismer som ligger bakom kvinnoförtryck. Nu har hans undergångsdrama från 2011 blivit opera.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 oktober 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Mytomania på Göteborgsoperan
Duon af Malmborg Ward och Perski har sedan många år tillbaka ett ingjutet samarbete som ger mersmak. Med Mytomania befäster de sina positioner på den svenska – och internationella – operakartan.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

23 oktober 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Death of Klinghoffer på Norrlandsoperan
John Adams opera har sin grund i ett terrordåd 1985, då fyra medlemmar ur den palestinska frigörelseorganisationen PLO kapade kryssningsfartyget Achille Lauro med 748 personer ombord under en resa på Medelhavet vid Alexandrias kust.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

19 oktober 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Det långa seklet på Bastionen, Malmö
Andrea Tarrodi och Helena Röhr förenar musik respektive libretto och regi till en pigg och humoristisk kavalkad över kvinnans 1900-talshistoria fram till nutid, med viss tonvikt på förra halvan av seklet.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

9 oktober 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Don Giovanni på Malmö Opera
Det som sticker ut i Malmö är inte huvudpersonen själv, inte heller själva dramat, utan den ovanligt väl fungerande vokala rollbesättningen av alla figurer runt den gestalt som egentligen borde ha varit huvudperson.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

6 oktober 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Bayreuth Baroque Opera Festival
Bayreuth Baroque Opera Festival bjöd på countertenorer i mängder. Läs Claes Wahlins rapport från den treårsfirande festivalen.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

2 oktober 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tristan och Isolde på Teatro de la Maestranza, Sevilla
Elisabet Strids Isoldedebut är den stora behållningen när Teatro de la Maestranza ger sig på Wagners verk, kantat av obefintlig regi och tekniska haverier.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Turn of the Screw på Det Konglige Teater, Gamle scene
I den här uppsättningen hamnar guvernanten – sexualfrustrerad eller inte – markant i centrum tack vare den unga sopranen Clara Cecilie Thomsens enastående fina insats.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

18 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Titus på Det Kongelige Teater
Scenen är neutral och renskalad, dramat är koncentrerat på den mycket ömtåliga psykologin inom det gamla kompisgänget. Mijnssen har valt att stryka det mesta av recitativen, som ju inte Mozart hann skriva själv, vilket bara är ett plus. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Kronbruden på Verkstan, Malmö Opera
August Strindberg och Siri von Essen lämnade sitt första barn till en änglamakerska. Långt senare skapade Strindberg ett skulddrama, där gärningen dock hålls på armslängds avstånd från honom själv och placeras i bondemiljö. Nu har Malmö Opera förvandlat Kronbruden från operadrama till kammarspel.

Läs mer