In Memoriam

Reiner Goldberg 1939–2023

Reiner Goldberg.

Den tyske Wagnertenoren Reiner Goldberg har avlidit i sitt hem i Berlin tio dagar före sin 84-årsdag. Han utbildade sig vid Musikkonservatorium Carl Maria von Weber i Dresden och därefter debuterade han 1967 vid Sächsische Landesbühne Radebaul. År 1973 debuterade han på Semperoperan i Dresden och från 1981 ingick han i ensemblen vid Staatsoper Unter den Linden i dåvarande Östberlin.

Reiner Goldberg debuterade vid Bayreuthfestspelen 1986 som Tannhäuser. Året därpå följde Walther von Stolzing i Mästersångarna i Nürnberg. Han gestaltade båda Siegfriedrollerna i Harry Kupfers uppsättning 1988 av Nibelungens ring. I Bayreuth upplevde jag honom i just de här två rollerna och som Erik i Den flygande holländaren under Giuseppe Sinopolis ledning. I Bayreuth verkade han fram till 1994.

Tannhäuser sjöng han också i Berlin, München och på Metropolitan Opera i New York samt vid Påskfestspelen i Salzburg under Herbert von Karajans ledning. På Met sjöng han även Florestan i Fidelio. De båda Siegfriedrollerna sjöng han även New York och London. Max i Friskytten gjorde han på Zürichoperan. En annan betydande roll var Tamburmajoren i Alban Bergs Wozzeck. Goldberg lånade sin röst åt Parsifal i Hans-Jürgen Syberbergs omtalade Parsifal-film 1982.

Vid 61 års ålder gjorde han stor succé som Kejsaren i Die Frau ohne Schatten på Staatsoper i Berlin. Här var han anställd till och med 2015. Senare i karriären gestaltade han karaktärsroller som Aigistos i Elektra och Herodes i Salome. I en nyuppsättning av Mästersångarna i Berlin 2015 sjöng han Ulrich Eisslinger. Sista rollen vid 80 års ålder blev Förste fången i Fidelio på operan i Graz 2020.

Reiner Goldberg led bitvis av psykisk ohälsa och senare också av Parkinson. Själv minns jag honom som vivören Hauk-Šendorf i Fallet Makropulos i en direktsänd premiär från Bayerische Staatsoper i München, där han lät sitt handikapp ingå i rollkaraktärens spel. Helt underbar var hans uppenbarelse som strandgosse med badboll under armen och iförd shorts och flip flopskor.

När dessa rader skrivs har jag lyssnat på hans Siegmund i Valkyrian i Bernard Haitinks kompletta Ring på EMI. Vilken härlig febrighet och intensitet han hade i sin barytonalt dramatiska tenor! Han är Siegfried i James Levines kompletta Ring på Deutsche Grammophon. Andra betydande cd-inspelningar är hans Aron i Schönbergs Moses och Aron samt Apollo i Richard Strauss Daphne (EMI) och Florestan i Fidelio, där Haitink åter är dirigent på de två senare.

Sören Tranberg

 

 

 

Fler In Memoriam från OPERA