In Memoriam

Grace Bumbry 1937–2023

Grace Bumbry. Foto: IMG Artists.

Den amerikanska operasångerskan Grace Bumbry har avlidit i Wien vid en ålder av 86 år. Bumbry tillhörde de absolut främsta i sin generation, lika hemmastadd i mezzo- som i sopranfacket och med en enastående lång karriär över hela världen. Hon föddes i Saint Louis, Missouri till relativt enkla förhållanden i en musikalisk och religiös familj. Redan som sjuttonåring vann hon en talangtävling i Saint Louis, vilket ledde till att hon fick sjunga Ebolis aria ”O don fatale” i ett tv-program, varför hon sedan kunde antas till sångutbildning vid Boston University. Något senare mötte hon sin viktigaste sånglärare, Wagnersopranen Lotte Lehmann, som inte minst drillade henne i tyska romanser – få anglosaxiska sångare har ett så perfekt tyskt uttal som just Bumbry.

1958 delade hon första pris i Metropolitan Opera National Council Auditions tillsammans med sopranen Martina Arroyo. Året därpå bar det av till Paris för romanskonsertdebut och därpå operadebut som Amneris i Aida på Parisoperan. Hon var då 23 gammal och fick ett fast kontrakt vid operan i Basel. Men där hann hon knappt uppträda, eftersom Wieland Wagner i Bayreuth hade fått den något djärva idén att erbjuda hennes Venus roll i Tannhäuser 1961. Hon var den första färgade sångaren någonsin som hade erbjudits kontrakt där. Det blev mycket diskussioner och förhandspublicitet – en Elisabeth som är vit och en Venus som är svart, därtill på ett schackrutigt golv i Wartburgakten. Men efter premiären vann Bumbry över alla konservativa belackare och fick en 30 minuter lång slutapplåd med 42 (!) inropningar. Sensationen var ute över hela världen, och hon inbjöds omgående av Jacqueline Kennedy att sjunga i Vita huset. Debuterna vid de stora operahusen följde slag i slag inom de närmaste tre åren: Covent Garden i London, La Scala i Milano och Metropolitan i New York. Tidiga signaturroller för henne var Amneris, Eboli, Carmen, Delila och Laura i La Gioconda.

Under 70-talet började Bumbry gå över i sopranfacket, även om hon aldrig helt släppte vissa mezzoroller. Men roller som Salome, Tosca, Norma, Lady Macbeth, Abigaille i Nabucco, Medea och Jenůfa tillkom. Det hade hon gemensamt med sin landsmaninna Shirley Verrett, och en ikonisk duettkonsert på Covent Garden 1983 på YouTube kan inte nog rekommenderas: där växlar de båda sångerskorna oavbrutet sopran- och mezzostämmor med varandra i duetter ur Aida, Norma, La Gioconda och många mer. Det tycks nästan som när de kommer in att de säger till varandra: ”Tar du Aida nu? Ok, då sjunger jag Amneris.” Och så vid nästa duett har de bytt plats igen.

Bumbry hade helt enkelt ett sådant enastående omfång med stor klang över hela registret att hon på höjdpunkten av sin karriär kunde tillåta sig detta. Hennes röst var mycket rik och explosiv med en ganska mörk timbre, men ändå med mycket fri och expansiv höjd. Sceniskt hade hon stort temperament och grandios apparition, varför hon med sitt bett i stämman alltid gjorde sig bäst i roller som kunde fräsa ifrån ordentligt.

Bumbry tillhörde också den generation som gjorde rejält med kommersiella inspelningar av kompletta operor. Men lustigt nog finns hon nästan enbart representerad i mezzoroller: Eboli, Amneris, Orfeo, Carmen och Baba the turk. Undantagen som bekräftar regeln är Chimème i Jules Massenets Le cid mot Plácido Domingo (CBS) och Saffi i Johann Strauss den yngres Zigenarbaronen mot Nicolai Gedda (EMI). Vill man annars höra henne i sopranrepertoaren får man gå till olika piratinspelningar. På skiva finns hon också representerad i en icke föraktfull samling lieder och romanser.

Mot slutet av sin karriär lade hon naturligt nog sopranrollerna på hyllan, även om hon så sent som 1993 sjöng Turandot på Covent Garden. Många trodde att Klytaimnestra i Elektra i Lyon 1997 skulle bli hennes sista operaföreställning, men efter ett drygt tioårigt uppehåll gjorde hon faktiskt comeback i Scott Joplins Treemonisha i Paris 2010 samt som grevinnan i Spader dam på Wiener Staatsoper tre år senare. Hennes operakarriär kan därför sägas ha varat i mer än femtio år – ett svårslaget rekord.

Grace Bumbrys betydelse för opera- och liedkonsten kan inte nog uppskattas, men även på ett socialt-samhälleligt plan då hon följde i fotspåren efter Marian Anderson och Leontyne Price med sina medsystrar Martina Arroyo, Shirley Verrett, Reri Grist och något senare Jessye Norman och Kathleen Battle för att bana vägen för kommande generationer av färgade sångare. Då hon som sjuttonåring vann talangtävlingen i Saint Louis fick hon inte, som första priset hade stipulerat, sjunga i radio eftersom hon var färgad. Tack och lov visste en alert tv-kanal bättre och resten är historia.

Göran Gademan

Fler In Memoriam från OPERA

In Memoriam

17 februari 2024

Seiji Ozawa 1935–2024
Den japanske dirigenten Seiji Ozawa avled i Tokyo den 6 februari 88 år gammal. Ozawa var bland annat chefsdirigent för San Francisco Symphony Orchestra (1970–76), Toronto Symphony Orchestra och inte minst Boston Symphony Orchestra som han var chef för mellan 1973 och 2010.

Läs mer

In Memoriam

5 februari 2024

Tonny Landy 1937–2024
Den danske tenoren Tonny Landy har avlidit efter en längre tids sjukdom, 86 år gammal. Trots att han mestadels var knuten till Det Kongelige i Köpenhamn var han en stor publikfavorit både i Göteborg och i Stockholm.

Läs mer

In Memoriam

20 januari 2024

Ewa Podleś 1952–2024
Med ett omfång på tre oktaver där hon kunde prestera såväl häpnadsväckande koloraturer som ett maffigt mörker i rösten gjorde hon sig särskilt väl inom barock och Rossini.

Läs mer

In Memoriam

29 december 2023

Torkel Blomkvist 1950–2023
Ljussättaren Torkel Blomkvist har avlidit 73 år gammal. Att beskriva hans gigantiska gärning är nästan en omöjlig uppgift då han var verksam under decennier inom svensk scenkonst.

Läs mer

In Memoriam

25 november 2023

Margareta Ridderstedt 1951–2023
Sopranen Margareta Ridderstedt, född Edström, har avlidit i en ålder av 72 år. Hon var bland annat utbildad på Operastudio 67 och var en av stöttepelarna under Folkoperans tid på Roslagsgatan samt den första tiden på Hornsgatan under 1980-talet.

Läs mer

In Memoriam

14 november 2023

Ryland Davies 1943–2023
Den walesiske tenoren Ryland Davies har avlidit 80 år gammal. Han tillhörde under många år den yppersta eliten bland Mozarttenor med roller som Belmonte i Enleveringen ur seraljen, Ferrando i Così fan tutte, Don Ottavio i Don Giovanni och Tamino i Trollflöjten.

Läs mer

In Memoriam

12 november 2023

Adele Änggård 1933–2023
Den brittisk-svenska scenografen och kostymdesignern Adele Änggård har avlidit 90 år gammal. Hon var född Nutfield i Surrey. Hennes far var lord Hankey, som var ambassadör i Sverige 1960–65.

Läs mer

In Memoriam

29 oktober 2023

Lars Sjöberg 1942–2023
Musikjournalisten och översättaren Lars Sjöberg har gått bort i en ålder av 81 år. Han arbetade på SR P2 i många år och gjorde sig känd för en bredare publik med sina både humoristiska och pedagogiska radioserier.

Läs mer

In Memoriam

7 oktober 2023

Reiner Goldberg 1939–2023
Den tyske Wagnertenoren Reiner Goldberg har avlidit i sitt hem i Berlin tio dagar före sin 84-årsdag. Han utbildade sig vid Musikkonservatorium Carl Maria von Weber i Dresden och därefter debuterade han 1967 vid Sächsische Landesbühne Radebaul. År 1973 debuterade han på Semperoperan i Dresden och från 1981 ingick han i ensemblen vid Staatsoper Unter den Linden i dåvarande Östberlin.

Läs mer

In Memoriam

20 september 2023

Stephen Gould 1962–2023
Den amerikanske Wagnertenoren Stephen Gould har avlidit i sviterna av en obotlig levercancer, 61 år gammal. Han var en framstående sångare, aktör och inte minst pedagog. Han debuterade vid Bayreuthfestspelen 2004 och här kom han framträda i nästan hundra föreställningar tills i fjol.

Läs mer

In Memoriam

28 augusti 2023

Robert Hale 1933–2023
Den amerikanske basbarytonen Robert Hale har avlidit i dagarna kring sin 90-årsdag. Han föddes i Texas men växte upp i Louisiana. Därefter flyttade familjen till Oklahoma City, där Robert Hale gick på high school och college.

Läs mer

In Memoriam

18 augusti 2023

Renata Scotto 1934–2023
En av de absolut världsledande sopranerna under 1960–80-talen, Renata Scotto, har avlidit i en ålder av 89 år. Hon var född i en liten fiskeby utanför Savona i Ligurien dit hon återvände före sin bortgång. Hon kunde närmast betraktas som ett sångligt underbarn då hon kom till Musikkonservatoriet i Milano som sextonåring.

Läs mer

In Memoriam

17 augusti 2023

Arnold Östman 1939–2023
Dirigenten Arnold Östman har efter längre tids sjukdom avlidit 83 år gammal. Han var praktiskt taget autodidakt och gjorde en mycket framgångsrik karriär i svenskt och internationellt operaliv.

Läs mer

In Memoriam

15 augusti 2023

Rachel Yakar 1936–2023
Den franska sopranen Rachel Yakar har efter en lång tids sjukdom avlidit 87 år gammal.  Hon var född i Lyon av judisk grekisk-turkiska föräldrar. Först utbildade hon sig till kostymdesigner, men sedan tog sången över. Hon studerade vid Pariskonservatoriet.

Läs mer

In Memoriam

14 augusti 2023

Berit Lindholm 1934–2023
Hovsångerskan och den högdramatiska sopranen Berit Lindholm har avlidit i en ålder av 88 år. Hon var född som Berit Jonsson i Fredhäll, Stockholm, och utbildade sig först till folkskollärare innan hon sökte och kom in på Operaskolan i Stockholm där hon gick 1961–63.

Läs mer

In Memoriam

2 augusti 2023

Graham Clark 1941–2023
Den brittiske karaktärstenoren Graham Clark har avlidit 81 år gammal i sviterna av en cancersjukdom som han diagnosticerades med för 20 år sedan. Clarks stora genombrott kom i samband en välgörenhetsgala på Covent Garden 1975, som dirigerades av Richard Bonynge och där Joan Sutherland var den stora stjärnan.

Läs mer