In Memoriam

Grace Bumbry 1937–2023

Grace Bumbry. Foto: IMG Artists.

Den amerikanska operasångerskan Grace Bumbry har avlidit i Wien vid en ålder av 86 år. Bumbry tillhörde de absolut främsta i sin generation, lika hemmastadd i mezzo- som i sopranfacket och med en enastående lång karriär över hela världen. Hon föddes i Saint Louis, Missouri till relativt enkla förhållanden i en musikalisk och religiös familj. Redan som sjuttonåring vann hon en talangtävling i Saint Louis, vilket ledde till att hon fick sjunga Ebolis aria ”O don fatale” i ett tv-program, varför hon sedan kunde antas till sångutbildning vid Boston University. Något senare mötte hon sin viktigaste sånglärare, Wagnersopranen Lotte Lehmann, som inte minst drillade henne i tyska romanser – få anglosaxiska sångare har ett så perfekt tyskt uttal som just Bumbry.

1958 delade hon första pris i Metropolitan Opera National Council Auditions tillsammans med sopranen Martina Arroyo. Året därpå bar det av till Paris för romanskonsertdebut och därpå operadebut som Amneris i Aida på Parisoperan. Hon var då 23 gammal och fick ett fast kontrakt vid operan i Basel. Men där hann hon knappt uppträda, eftersom Wieland Wagner i Bayreuth hade fått den något djärva idén att erbjuda hennes Venus roll i Tannhäuser 1961. Hon var den första färgade sångaren någonsin som hade erbjudits kontrakt där. Det blev mycket diskussioner och förhandspublicitet – en Elisabeth som är vit och en Venus som är svart, därtill på ett schackrutigt golv i Wartburgakten. Men efter premiären vann Bumbry över alla konservativa belackare och fick en 30 minuter lång slutapplåd med 42 (!) inropningar. Sensationen var ute över hela världen, och hon inbjöds omgående av Jacqueline Kennedy att sjunga i Vita huset. Debuterna vid de stora operahusen följde slag i slag inom de närmaste tre åren: Covent Garden i London, La Scala i Milano och Metropolitan i New York. Tidiga signaturroller för henne var Amneris, Eboli, Carmen, Delila och Laura i La Gioconda.

Under 70-talet började Bumbry gå över i sopranfacket, även om hon aldrig helt släppte vissa mezzoroller. Men roller som Salome, Tosca, Norma, Lady Macbeth, Abigaille i Nabucco, Medea och Jenůfa tillkom. Det hade hon gemensamt med sin landsmaninna Shirley Verrett, och en ikonisk duettkonsert på Covent Garden 1983 på YouTube kan inte nog rekommenderas: där växlar de båda sångerskorna oavbrutet sopran- och mezzostämmor med varandra i duetter ur Aida, Norma, La Gioconda och många mer. Det tycks nästan som när de kommer in att de säger till varandra: ”Tar du Aida nu? Ok, då sjunger jag Amneris.” Och så vid nästa duett har de bytt plats igen.

Bumbry hade helt enkelt ett sådant enastående omfång med stor klang över hela registret att hon på höjdpunkten av sin karriär kunde tillåta sig detta. Hennes röst var mycket rik och explosiv med en ganska mörk timbre, men ändå med mycket fri och expansiv höjd. Sceniskt hade hon stort temperament och grandios apparition, varför hon med sitt bett i stämman alltid gjorde sig bäst i roller som kunde fräsa ifrån ordentligt.

Bumbry tillhörde också den generation som gjorde rejält med kommersiella inspelningar av kompletta operor. Men lustigt nog finns hon nästan enbart representerad i mezzoroller: Eboli, Amneris, Orfeo, Carmen och Baba the turk. Undantagen som bekräftar regeln är Chimème i Jules Massenets Le cid mot Plácido Domingo (CBS) och Saffi i Johann Strauss den yngres Zigenarbaronen mot Nicolai Gedda (EMI). Vill man annars höra henne i sopranrepertoaren får man gå till olika piratinspelningar. På skiva finns hon också representerad i en icke föraktfull samling lieder och romanser.

Mot slutet av sin karriär lade hon naturligt nog sopranrollerna på hyllan, även om hon så sent som 1993 sjöng Turandot på Covent Garden. Många trodde att Klytaimnestra i Elektra i Lyon 1997 skulle bli hennes sista operaföreställning, men efter ett drygt tioårigt uppehåll gjorde hon faktiskt comeback i Scott Joplins Treemonisha i Paris 2010 samt som grevinnan i Spader dam på Wiener Staatsoper tre år senare. Hennes operakarriär kan därför sägas ha varat i mer än femtio år – ett svårslaget rekord.

Grace Bumbrys betydelse för opera- och liedkonsten kan inte nog uppskattas, men även på ett socialt-samhälleligt plan då hon följde i fotspåren efter Marian Anderson och Leontyne Price med sina medsystrar Martina Arroyo, Shirley Verrett, Reri Grist och något senare Jessye Norman och Kathleen Battle för att bana vägen för kommande generationer av färgade sångare. Då hon som sjuttonåring vann talangtävlingen i Saint Louis fick hon inte, som första priset hade stipulerat, sjunga i radio eftersom hon var färgad. Tack och lov visste en alert tv-kanal bättre och resten är historia.

Göran Gademan

Fler In Memoriam från OPERA

In Memoriam

20 september 2023

Stephen Gould 1962–2023
Den amerikanske Wagnertenoren Stephen Gould har avlidit i sviterna av en obotlig levercancer, 61 år gammal. Han var en framstående sångare, aktör och inte minst pedagog. Han debuterade vid Bayreuthfestspelen 2004 och här kom han framträda i nästan hundra föreställningar tills i fjol.

Läs mer

In Memoriam

28 augusti 2023

Robert Hale 1933–2023
Den amerikanske basbarytonen Robert Hale har avlidit i dagarna kring sin 90-årsdag. Han föddes i Texas men växte upp i Louisiana. Därefter flyttade familjen till Oklahoma City, där Robert Hale gick på high school och college.

Läs mer

In Memoriam

18 augusti 2023

Renata Scotto 1934–2023
En av de absolut världsledande sopranerna under 1960–80-talen, Renata Scotto, har avlidit i en ålder av 89 år. Hon var född i en liten fiskeby utanför Savona i Ligurien dit hon återvände före sin bortgång. Hon kunde närmast betraktas som ett sångligt underbarn då hon kom till Musikkonservatoriet i Milano som sextonåring.

Läs mer

In Memoriam

17 augusti 2023

Arnold Östman 1939–2023
Dirigenten Arnold Östman har efter längre tids sjukdom avlidit 83 år gammal. Han var praktiskt taget autodidakt och gjorde en mycket framgångsrik karriär i svenskt och internationellt operaliv.

Läs mer

In Memoriam

15 augusti 2023

Rachel Yakar 1936–2023
Den franska sopranen Rachel Yakar har efter en lång tids sjukdom avlidit 87 år gammal.  Hon var född i Lyon av judisk grekisk-turkiska föräldrar. Först utbildade hon sig till kostymdesigner, men sedan tog sången över. Hon studerade vid Pariskonservatoriet.

Läs mer

In Memoriam

14 augusti 2023

Berit Lindholm 1934–2023
Hovsångerskan och den högdramatiska sopranen Berit Lindholm har avlidit i en ålder av 88 år. Hon var född som Berit Jonsson i Fredhäll, Stockholm, och utbildade sig först till folkskollärare innan hon sökte och kom in på Operaskolan i Stockholm där hon gick 1961–63.

Läs mer

In Memoriam

2 augusti 2023

Graham Clark 1941–2023
Den brittiske karaktärstenoren Graham Clark har avlidit 81 år gammal i sviterna av en cancersjukdom som han diagnosticerades med för 20 år sedan. Clarks stora genombrott kom i samband en välgörenhetsgala på Covent Garden 1975, som dirigerades av Richard Bonynge och där Joan Sutherland var den stora stjärnan.

Läs mer

In Memoriam

23 juli 2023

Danica Mastilović 1933–2023
Sopranen Danica Mastilović har avlidit 89 år gammal efter en längre tids sjukdom. Hon kom att tillhöra Frankfurts fasta ensemble under hela 40 år.

Läs mer

In Memoriam

2 juli 2023

Kenneth Riegel 1938–2023
Den amerikanske tenoren Kenneth Reigel har avlidit, 85 år gammal. Kenneth Riegel sjöng på all världens ledande operascener. För en bredare operapublik är han kanske mest känd för Don Ottavio i Joseph Loseys film, där Ruggiero Raimondi gestaltade Don Giovanni. Riegel gjorde också Sjusjkij i Andrezej Zulawskis filmatisering av Boris Godunov.

Läs mer

In Memoriam

20 juni 2023

Gabriele Schnaut 1951–2023
En av våra mest framstående högdramatiska sopraner Gabriele Schnaut har efter en kort tids sjukdom avlidit, 72 år gammal. Hon var född i Mannheim men växte upp i Mainz, där hon redan som barn tog violin- och sånglektioner.

Läs mer

In Memoriam

2 juni 2023

Kaija Saariaho 1952–2023
Den finländska tonsättaren och konstakademikern Kaija Saariaho har avlidit 70 år gammal. Hon var en av Finlands internationellt mest kända och en av sin samtids mest betydelsefulla tonsättare. Hon var född och uppvuxen i Helsingfors, men har de senaste årtiondena varit bosatt i Paris.

Läs mer

In Memoriam

29 mars 2023

Hans-Åke Sjöquist 1948–2023
Ljusdesignern Hans-Åke Sjöquist har efter en tids sjukdom avlidit 74 år gammal. Han arbetade med ljussättning under närmare 50 år. Från 1986 var han frilans och drev designföretaget Candela. Han var utbildad vid Yale University School of Drama i Connecticut, USA.

Läs mer

In Memoriam

21 mars 2023

Virginia Zeani 1925–2023
Den rumänskfödda sopranen Virginia Zeani har avlidit 97 år gammal. Hon var född i en liten by i Transylvanien. Hennes professionella debut ägde rum på Teatro Duse i Bologna 1948 som Violetta i La traviata – en roll som hon sjöng hela 648 gånger under karriären.

Läs mer

In Memoriam

16 februari 2023

Friedrich Cerha 1926–2023
Den österrikiske tonsättaren, dirigenten och musikpedagogen Friedrich Cerha avled den 14 februari, tre dagar före sin 97-årsdag. Han var född i Wien och var ett musikaliskt underbarn. Han spelade violin redan som sexåring och två år senare komponerade han sina första alster.

Läs mer

In Memoriam

5 februari 2023

Jürgen Flimm 1941–2023
Teaterregissören och förre operachefen vid Staatsoper Unter den Linden i Berlin Jürgen Flimm har avlidit 81 år gammal. Han var född i Giessen, men växte upp i Köln där han studerade teatervetenskap och sociologi.

Läs mer

In Memoriam

31 januari 2023

Helena Jungwirth 1945–2023
Den svenska mezzosopranen Helena Jungwirth har avlidit 77 år gammal. Hon utbildade sig vid Statens musikdramatiska skola i Stockholm 1969–72. Jungwirth debuterade som Dorabella i Così fan tutte på Drottningholms Slottsteater 1972.

Läs mer