Recensioner

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Rusalka på Bergen Nasjonale Opera

Malin Byström. Foto: Magnus Skrede
Malin Byströms emotsedda Rusalkadebut i Bergen skulle ha ägt rum redan hösten 2021 men coronapandemin kom emellan. Först nu, ett och halvt år senare, blev det verklighet. Bergen Nasjonale Opera har engagerat regissören Àlex Ollé – en av medgrundarna till den katalanska teatergruppen La Fura dels Baus, som är berömd för sina installationer och egenartade teater- och operauppsättningar. Gruppen svarade för öppningsceremonin vid sommar-OS i Barcelona 1992. I samma anda jobbar också Ollé i sin Rusalka-iscensättning. Scengolvet i första och andra akten täcks av drivor av höstlöv som tyder på för...
PRENUMERERA!

Logga in eller bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen. Om du vill starta en prenumeration kan du göra det nedan. Registrera dig här om du är prenumerant men inte har ett konto än.

Bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Papper

1 år

525:-

✓ 5 nummer på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Digitalt

1 månad

39:-

✓ inget på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Malin Byströms emotsedda Rusalkadebut i Bergen skulle ha ägt rum redan hösten 2021 men coronapandemin kom emellan. Först nu, ett och halvt år senare, blev det verklighet. Bergen Nasjonale Opera har engagerat regissören Àlex Ollé – en av medgrundarna till den katalanska teatergruppen La Fura dels Baus, som är berömd för sina installationer och egenartade teater- och operauppsättningar. Gruppen svarade för öppningsceremonin vid sommar-OS i Barcelona 1992. I samma anda jobbar också Ollé i sin Rusalka-iscensättning.

Scengolvet i första och andra akten täcks av drivor av höstlöv som tyder på förgänglighet. En mängd parkbänkar utgör själva blickfånget och scenografin avgränsas likt en blackbox med svart uppspänd väv. Scenografen Alfons Flores lösning andas vemod. En pantomim inleder förspelet, där Malin Byströms Rusalka trånar efter prinsen som sitter på en bänk. Han känner vibrationerna och sedan är spelet i gång. 

Rusalkas framgång efter urpremiären i Prag 1901 var omedelbar. Librettisten Jaroslav Kvapil hade under en sommarsemester på Bornholm år 1900 återvänt till sina barndomsupplevelser av H.C. Andersens sagor, speciellt Sagan om den lilla sjöjungfrun. Sagan bygger ju  en centraleuropeisk legend ur den muntliga berättartraditionen om naturväsendet sjöjungfrun som förälskar sig i en människa, prinsen. Trots det universella i sagan ville Kvapil skapa ett utpräglat tjeckiskt-nationalromantiskt verk eftersom situationen var komplicerad för det tjeckiska folket. Det som vi känner som Tjeckien i dag tillhörde då dubbelmonarkin Österrike-Ungern. Det finns många undertexter i denna variant, en misslyckad klassresa, klyftan mellan natur och civilisation, eller världen som en dunkel skog av symboler likt Claude Debussys samtida Pelléas och Mélisande

Scen ur Rusalka. Foto: Magnus Skrede

Tonsättaren Antonín Dvořák blev eld och lågor över Kvapils textbok och komponerade verket i ett rus. Det är lätt att förstå att både publik och kritik tog till sig operan vid urpremiären i Prag. Och det gäller också i allra högsta grad vokalt och musikaliskt i Bergen. 

Malin Byström är alldeles idealisk som Rusalka både sceniskt och vokalt. Av de tre tidigare Rusalka-uppsättningar som jag har sett har en mer bedrövlig och gråmelerad sjöjungfru inte skådats. Det är inte bara en klassresa som hon försöker göra genom att förvandlas till människa med Ježibabas hjälp, utan det handlar också om undertryckt sexualitet. Det senare kom inte fram på ett tydligt sätt i Àlex Ollés bristande personregi. Byström är en sådan självklar scenartist att hon fyller ut mycket på egen hand. Det är svårt att avgöra hur mycket personinstruktion hon hade fått.   

Vokalt är hon alldeles lysande med både dramatisk kraft, fina höjdtoner och inte minst i tredje aktens aria som nästan ligger i mezzoläge. Hennes motspelare Brandon Jovanovich som Prinsen ger Byström fint vokalt motstånd. Han gör visserligen en betydande karriär, inte minst på Metropolitan, men är mycket skral rent sceniskt. Det går i dag inte att sjunga bara rakt upp och ner. 

Den kroatiskfödde basen Ante Jerkunica är också klippt och skuren som Rusalkas far, Vattenanden. Han äger ett imponerande och varmt basflöde. Hege Høisæter gör en utflippad Ježibaba, inte minst i sista akten med ett otäckt utspel. Den brittiska sopranen Allison Cook som den främmande prinsessan, är berömd för sin Salome och Marie i Wozzeck. Hon blev för vag i den indifferenta regin. Det går att göra hennes scener i andra aktens balscen betydligt fränare och mer utmanande. Prinsessans tessitura ligger till och med högre än Rusalkas och Cook kändes inte alldeles bekväm på de högsta tonerna. 

Malin Byström och Brandon Jovanovich. Foto: Magnus Skrede

Likaså blev de tre skogsnymferna inte så individuella som brukligt. De kom bort lite när de var tvungna att dela scen med statisterna i teatergruppen Teatertigrene. Det saknades stringens i vissa scener, medan andra kändes för överarbetade. Urs Schönebaums läckra ljussättning måste framhållas, inte minst den gröna belysningen av sofforna på balen. 

I slutakten åker parkbänkar, bord och stolar upp i scentaket och helt plötsligt får jag associationer till Eugène Ionescos absurdistiska pjäs Stolarna. Den bitterljuva slutscenen, där Rusalka kysser prinsen till döds, blev en av premiärkvällens vokala höjdpunkter. Precis i slutet börjar det regna på scen och det är det enda vatten som förkommer här. Malin Byströms röst har blivit mer dramatisk och nu borde hon vara självklar för Wagnerroller som Elisabeth i Tannhäuser och Elsa i Lohengrin

Nej, Àlex Ollé lyckades inte ta fram en psykologisk läsart, likt en David Pountney med sin smått legendariska uppsättning på English National Opera i London i mitten av 1980-talet. Eller för den delen Staffan Aspegrens version – vid Sverigepremiären i Umeå 2006 – med ett utpräglat klassperspektiv, där Rusalka trånade efter att få komma in i högreståndsvärlden.  

Operachefen i Bergen Eivind Gullberg Jensens kärlek till det här verket går inte att ta miste på. Han dirigerade Norgepremiären i Oslo 2009 och har sedan dess dirigerat Rusalka på Wiener Staatsoper, Zürichoperan och Romoperan. Hans musikaliska utläggning med Bergens Filharmoniker var alldeles lysande. Här fanns allt, från full kraft till fina små lyriska utmejslade passager. Det är en sådan hög och jämn nivå på orkestern som spelar lyhört, bländande och välavvägt genom hela föreställningen. 

Nästa säsong blir det mer tjeckisk opera i Bergen då Leoš Janáčeks Katja Kabanova får premiär den 4 november med Ausrine Stundyte i titelrollen. 

Sören Tranberg

Dvořák: Rusalka

Premiär 18 mars 2023.

Dirigent: Eivind Gullberg Jensen

Regi: Àlex Ollé

Scenografi: Alfons Flores

Kostymdesign: Lluc Castells

Ljusdesign: Urs Schönebaum

Kormästare: Håkon Matti Skrede

Solister: Malin Byström, Brandon Jovanovich, Ante Jerkunica, Hege Høisæter, Allison Cook, Igor Gnidii, Siv Oda Hagerupsen, Hamida Kristoffersen, Marcela Randem, Monika Jägerová, Ian Marcus Bjørsvik.  

www.bno.no

Fler Recensioner från OPERA

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

2 oktober 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tristan och Isolde på Teatro de la Maestranza, Sevilla
Elisabet Strids Isoldedebut är den stora behållningen när Teatro de la Maestranza ger sig på Wagners verk, kantat av obefintlig regi och tekniska haverier.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Turn of the Screw på Det Konglige Teater, Gamle scene
I den här uppsättningen hamnar guvernanten – sexualfrustrerad eller inte – markant i centrum tack vare den unga sopranen Clara Cecilie Thomsens enastående fina insats.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

18 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Titus på Det Kongelige Teater
Scenen är neutral och renskalad, dramat är koncentrerat på den mycket ömtåliga psykologin inom det gamla kompisgänget. Mijnssen har valt att stryka det mesta av recitativen, som ju inte Mozart hann skriva själv, vilket bara är ett plus. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Kronbruden på Verkstan, Malmö Opera
August Strindberg och Siri von Essen lämnade sitt första barn till en änglamakerska. Långt senare skapade Strindberg ett skulddrama, där gärningen dock hålls på armslängds avstånd från honom själv och placeras i bondemiljö. Nu har Malmö Opera förvandlat Kronbruden från operadrama till kammarspel.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Gustaf Wasa på Stockholms konserthus
Redan vid sin urpremiär 1786 i kung Gustavs fyra år gamla operahus blev verket den gustavianska erans största succé och kommer under hundra år framåt att ses som Sveriges nationalopera. I år gavs Gustaf Wasa konsertant.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tosca på Teatro de la Maestranza, Sevilla   
Uppsättningen är en tolkning av operan sedd genom den italienske filmaren och författaren Pier Paolo Pasolinis liv och död. Den blir till en reflektion över politikers och maktutövares självpåtagna rätt att bestämma över medborgarnas liv och död.

Läs mer

Recensioner

14 september 2023

Macbeth på Läckö slottsopera
Vad kunde vara en bättre inramning för Giuseppe Verdis tragiska Macbeth än borggården på Läckö? Sören Tranberg har sett årets sommaropera på slottet - två gånger.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dido och Aeneas på Opera på Österbybruk
Henry Purcells miniopera Dido och Aeneas är möjligen den mest spelade av hans musikdramatiska verk i modern tid. Österbybruks uppsättning kan betraktas som en prolog till Drottningholmsteaterns The Fairy Queen senare i sommar.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Münchens operafestspel 2023 
Festspelen i München bjöd i år på Lohengrin, Semele och Aida. Erik Graune var på plats för att rapportera till OPERAs läsare.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Andefabriken på Vadstena-Akademien
Att Andefabriken får sin urpremiär i just Vadstena är en händelse som ser ut som en tanke. Eftersom temat i historien handlar om andevärldar och kapitalism, är steget inte alltför långt till ortens katolska historia.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Fairy Queen på Drottningholms Slottsteater
Den nytillträdde musikchefen Francesco Corti har valt The Fairy Queen som sitt första stora uppdrag på teatern. Det är bara att önska och hoppas att man på Drottningholmsteatern får behålla honom mycket länge. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

7 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dardanus på Confidencen, Ulriksdals slottsteater
Den franske regissören och barockexperten Gilbert Blin har som så många utländska regissörer hänförts och inspirerats av den säregna magi som omger våra stockholmska slottsteatrar. Hans uppsättning av Dardanus är ett under av glädje och vitalitet.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Lucia di Lammermoor på Teatro alla Scala, Milano
En förutsättning för att dirigera Lucia di Lammermoor på La Scala var för Chailly att få Lisette Oropesa i titelrollen och Juan Diego Flórez som Edgardo. När man hör Oropesa förstår man Chaillys krav: endast det bästa är gott nog på La Scala. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Ernani på Teatro La Fenice, Venedig
Många menar att Ernani är den första riktiga Verdioperan, en opera som förenar både de dramaturgiska och musikaliska stilmedel som kännetecknar och utgör kärnan i Verdis operaskapande. Operan hade sin urpremiär på just La Fenice i Venedig 1844.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Silent Zone på Malmö Opera 
I tre rum och kök utspelar sig kammaroperan Silent Zone med musik och libretto av danska Louise Alenius. Det är ett verk som uttrycker erfarenheter och känslor kring ett svårt ämne som ofta skapar tystnad: sexuella övergrepp inom familjen, incest. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Det var en gång på Grand Hôtel på Göteborgsoperan
När ljudfilmen slog igenom med Jazzsångaren 1927 innebar det en explosion av musik- och operettfilmer. Och det är också själva ramhandlingen för Göteborgsoperans uppsättning av Paul Abrahams lustspelsoperett Det var en gång på Grand Hôtel.

Läs mer