Nytt på dvd

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Mondonville: Titon et L’Aurore

van Mechelen, Blondeel, De Negri, Mauillon, Roset, Dolcini. Les Arts Florissants/Christie Regi, scenografi, dockor: Basil Twist Naxos 2.110693 [1 DVD] Distr: Naxos Får hör inte till de mest populära djuren hos operaregissörer. Möjligen har något enstaka får fått representera en herdes eller herdinnas värv i någon pastoral, förmodligen – jag vet faktiskt inte – som docka eller målad i bakgrunden. I denna sällan framförda opera vimlar det av får. De nosar och nojsar, klättrar på herdarna eller försöker äta upp deras klädesplagg. Det är dockor, givetvis, som med mjuka eleganta rörelser sköts a...
PRENUMERERA!

Logga in eller bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen. Om du vill starta en prenumeration kan du göra det nedan. Registrera dig här om du är prenumerant men inte har ett konto än.

Bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Papper

1 år

525:-

✓ 5 nummer på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Digitalt

1 månad

39:-

✓ inget på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

van Mechelen, Blondeel, De Negri, Mauillon, Roset, Dolcini.
Les Arts Florissants/Christie
Regi, scenografi, dockor: Basil Twist
Naxos 2.110693 [1 DVD]
Distr: Naxos

Får hör inte till de mest populära djuren hos operaregissörer. Möjligen har något enstaka får fått representera en herdes eller herdinnas värv i någon pastoral, förmodligen – jag vet faktiskt inte – som docka eller målad i bakgrunden. I denna sällan framförda opera vimlar det av får. De nosar och nojsar, klättrar på herdarna eller försöker äta upp deras klädesplagg.

Det är dockor, givetvis, som med mjuka eleganta rörelser sköts av ett antal skickliga dockspelare. Regissören Basil Twist tillhör toppskiktet inom dockspelargenren och i denna opera tillför alla fåren (och några änglar) en kongenial lekfullhet. Historien handlar om Titon (eller Tithonus), en dödlig herde, som blir förälskad i Aurora, morgonrodnadens gudinna, som besvarar kärleken, vilket upprör Éole (Eolus, vindarnas gud) något alldeles förskräckligt, eftersom han själv vill ha Aurora.

Gudar och människor alltså, och föga förvånande segrar kärleken. Det finns också en mer lokal historia till denna heroiska pastoral. Premiären ägde rum 1753, mitt i det berömda grälet mellan fransk och italiensk opera – la querelle des bouffons – där Mondonvilles Titon et l’Aurore blev ett kraftfullt musikaliskt argument för den franska operan (Rameau hade dragit sig tillbaka). 

Jean-Joseph Cassanéa de Mondonville (1711–72) var samtida med Rameau men lite yngre och var etablerad i Paris sedan 1730-talet. Han stod under madame Pompadours beskydd och fungerade som violinist i konsertorganisationen Concert spirituel. Han skrev flera operor, baletter, pastoraler och en rad motetter (det finns en utmärkt inspelning med William Christie av hans Grands motets). Men det är Titon et l’Aurore som anses vara det stora numret.

Musikaliskt följer operan senbarockens dramaturgi; pastorala scener, baletter, den obligatoriska stormen etc. Under William Christies exakta ledning skulpteras orkesterklangerna precist och uppmärksamt. En invändning, inte mot Christie, utan mot operan, är att trots att operan bara är två timmar, känns många scener lite för långa. Eftersom detta är en av få inspelningar (Marc Minkowski har gjort en 1995, som nyligen återutgavs), kan det finnas anledning att framföra hela, men några da capoarior kan faktiskt kortas.

Solisterna är med ett undantag förträffliga. De båda titelrollsinnehavarna glänser lite extra, Reinoud van Mechelens starka, känslofulla tenor som Titon och Gwendoline Blondeels (Aurora) sopran är tät med eleganta fraseringar. Marc Mauillon som Éole har kraft och ett slags förtvivlan i sin stämma. Här sjunger han barytonstämma (han är också tenor…), och den vrede som rollfiguren slungar ut är en liten storm i sig. Emmanuelle De Negris Palès (herdarnas beskyddare) gör också en fin insats, liksom Julie Roset som Amour. Det enda frågetecknet är Renato Dolcinis Prometheus, prologens eldtämjare. Hans baryton är aningen osäker, och sceniskt är han lite tafatt. Det kan finnas goda skäl. 

Inspelningen gjordes nämligen på Opéra-Comique i Paris under pandemin, alltså utan publik (orkestern applåderar tappert vid ridåfallet). Det kan inte vara lätt att få till det under de förutsättningarna, varken vokalt eller sceniskt. Men spelet tar sig, och scenografin med alla får, tygsjok och dockor skapar en uppsättning full av charm.

Claes Wahlin

Fler Nytt på dvd från OPERA

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

2 november 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Schreker: Der Schatzgräber
I början av 1920-talet var detta en av de mest spelade operorna i Tyskland, men därefter föll den länge i glömska. I fjol prövade Christof Loy dess sceniska duglighet på Deutsche Oper i Berlin, och nu kan man ta del av resultatet också via dvd.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Strauss: Ariadne på Naxos
Är röstkvaliteten eller scenpersonan viktigast när en roll ska besättas? Oftast handlar det om kompromisser, men var går gränsen när det inte hjälper att rösten är den rätta, när gestalten som står där på scenen bara är fel?

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Händel: Theodora
Theodora är en historia om det stora i att hellre gå i döden än att kompromissa med sin tro. För regissören Katie Mitchell har tydligen en sådan trosvisshet förefallit alltför magstark, och hon försöker i stället tolka de kristnas agerande på ett helt annat sätt.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Puccini: Tosca
Barrie Kosky är en av de mest eftertraktade och uppburna operaregissörerna i dag. Det var med stora förväntningar som jag närmade mig hans Tosca från De Nederlandse Opera i Amsterdam, som tyvärr får betraktas som en besvikelse.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

6 april 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Rimskij-Korsakov: Julnatten
Frankfurtoperan utsågs 2022 för sjätte gången till Årets operahus av den tyska tidskriften Opernwelt. Operahusets kör utsågs till Årets operakör, och som det inte vore nog utsågs Julnatten till Årets uppsättning.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

6 april 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Donizetti: Le nozze in villa, Lucrezia Borgia & Belisario
“Donizetti övervinner allt” eller “The show must go on!” Det är något absurt, nästan makabert men samtidigt något heroiskt och med starkt symbolvärde över dessa tre dvd:er från Donizettifestspelen i Bergamo.

Läs mer

Nytt på dvd

21 november 2022

Verdi: Don Carlos
När den här föreställningen av Don Carlos spelades in på Covent Garden i London våren 1985 hade regissören Luchino Visconti redan varit död i nio år. Men scenografin och kostymerna är i alla fall original-Visconti, och hans ande genomsyrar påtagligt uppsättningen.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

21 november 2022

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Händel: Julius Caesar
Jag förstår om någon kan störas av en litet överdriven stökighet i Ashley Martin-Davis scenografi, men jag sitter hela tiden road, förväntansfull och av och till alldeles förförd. Det senare främst på grund av det briljanta musikaliska framförandet.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

21 november 2022

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Monteverdi: L'Orfeo
Detta är en sval, sparsmakat vacker och tämligen minimalistisk version av detta det första mästerverket i operans historia. Vad man främst tar till sig var vad som hörs från orkesterdiket, där Jordi Savall presenterar en optimal version av Monteverdis partitur.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

20 september 2022

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Prokofjev: Brinnande ängeln
Brinnande ängeln är Sergej Prokofjevs kanske tajtaste opera, samtidigt som den har störst spännvidd. Detta fantasieggande verk har regissören Andrea Breth valt att rakt igenom placera på ett modernt sinnessjukhus.

Läs mer

Nytt på dvd

23 februari 2021

DVD-Tips: Adams Postiljonen från Lonjumeau
Erik Graune tycker att den som vill njuta av en pärla ur den franska 1800-talsoperan och få se en föreställning som håller humöret uppe bör stifta bekantskap med denne skönsjungande postiljon i Michael Spyres gestalt.

Läs mer