In Memoriam

Virginia Zeani 1925–2023

Virginia Zeani som Violetta i La traviata.

Den rumänskfödda sopranen Virginia Zeani har avlidit 97 år gammal. Hon var född i en liten by i Transylvanien. Efter andra världskriget emigrerade hon till Italien och utbildade sig i Milano. Hennes professionella debut ägde rum på Teatro Duse i Bologna 1948 som Violetta i La traviata – en roll som hon sjöng hela 648 gånger under karriären. Florensdebuten ägde rum 1952 när hon ersatte Maria Callas som Elvira i Bellinis Puritanerna. Här mötte hon sin kommande man, den italienske basen Nicola Rossi-Lemeni.

De möttes igen vid hennes La Scala-debut 1956, då hon sjöng Cleopatra och han titelrollen i Händels Julius Caesar. I början av sin karriär sjöng Zeani en mängd koloraturroller som Lucia di Lammermoor, Gilda i Rigoletto och Adèle i Rossinis Le comte Ory. På Romoperan sjöng hon alla fyra kvinnorollerna i Hoffmanns äventyr, i samma uppsättning gjorde maken skurkrollerna.

Från 1970 övergick Zeani till att sjunga tyngre och bredare dramatiska roller som Aida, Tosca, Manon Lescaut och Fedora. Hon sjöng även Wagnerroller som Senta i Den flygande holländaren och Elsa i Lohengrin.

Virginia Zeani hade hela 69 roller på sin repertoar. Hon gestaltade bortglömda hjältinnor i

Verdis Alzira och Donizettis Maria di Rohan. Därutöver var hon med vid flera uruppföranden, inte minst i rollen som Blanche i Karmelitsystrarna på La Scala i Milano 1957. En annan Poulenc-roll var Kvinnan i La voix humaine.

Avskedsrollen var Mor Marie i Karmelitsystrarna på San Francisco Opera 1982. Från början av 1980-talet undervisade Zeani i sång. Bland hennes mest namnkunniga elever kan nämnas Vivica Genaux, Sylvia McNair och Elizabeth Futral.

Tyvärr gjorde Zeani väldigt få studioinspelningar. Hennes Tosca och Violetta finns bevarade liksom en Verdi-Puccini-recital. Decca gav ut två lp-skivor med arior av Donizetti, Bellini, Verdi och Puccini. Därutöver finns en mängd piratinspelningar med henne.

Sören Tranberg

Fler In Memoriam från OPERA