Recensioner

Sweeney Todd på Kungliga Operan

Sweeney Todd, Ola Eliasson och Jeremy Carpenter. Foto: Annika Berglund

När ett operahus sätter upp en musikal kan intressanta saker hända. De skolade rösterna i ensemblen, rikedomen och detaljskärpan i den stora orkestern skapar ett musikaliskt djup som sällan går att uppnå på en teaterscen. Och vid en fördjupad tolkning av librettot, där man inte bara tittar på underhållningsvärdet, hittar regissören ofta intressanta dimensioner.

Detta händer när Michael Cavanagh, konstnärlig chef på Kungliga Operan, tar sig an Sweeney Todd. I programbladet menar han att man inte ska stirra på beteckningar och att detta är en modern amerikansk opera som kunde ha spelats på The Met. Verket skrevs 1979 av den flitige Stephen Sondheim, allra mest känd för musikalen Sommarnattens leende från 1973, liksom för sångtexterna till Leonard Bernsteins West Side Story.

Sweeney Todd brukar kallas skräckmusikal. Ordet skräck är nu att ta i, med dagens mått, och det är varken komedi, tragedi eller bådadera. Men en väl genomförd, välljudande och frodig uppsättning är det.

Berättelsen utgår från en ”penny dreadful”; ett litet häfte fyllt av brott och mord, riktat till unga killar och med en galge på omslaget, publicerad omkring 1845. I Sondheims verk finns gott om ond bråd död. Fleet Streets demoniske barberare tar kål på högvis av ensamstående män, helst sådana som saknar släktingar i London och inte kommer att efterfrågas.

Sweeney Todd. Foto: Sören Vilks

Magdalena Åbergs scenografi består av cirklar, våldsspiraler, och uppsättningen vilar i ett gråblått halvdunkel. Dirigenten David Angus skapar en svagt malande ljudmassa, verklig eller imaginär, som fyller bakgrunden – den tidiga industrialismens gigantiska kvarn.

En rolig masscen, en av flera, är när Todd besegrar den ”italienske” barberaren Pirelli (Klas Hedlund) i en duell med rakkniven. När han efter detta etablerar sin raksalong igen gör han det på övervåningen till Mrs Lovetts pajhak. Där serveras stans sämsta pajer, stenhårda och utan protein, men den verkligheten förändras när Sweeney Todd börjar använda kniven. Då ökar tillgången till kött dramatiskt och hennes stjärna stiger.

Den bakomliggande historien är att domare Turpin (Jeremy Carpenter) blivit intresserad av Todds vackra fru Lucy och därför förvisat Todd till Australien på femton år. Under bortavaron har han förgripit sig på Lucy och adopterat dottern Johanna. Därför är Todd ute efter en blodig hämnd, inte bara på domaren och hans sadistiske konstapel utan på hela världen.

Med sin djupa baryton förvaltar Ola Eliasson utmärkt svärtan i Sweeney Todds karaktär. Han morrar, muttrar och fräser, prickar in varje ton med en inmurad vrede, betonar varje stavelse. Så långt från de flamsiga Sweeneys vi ofta får se på teaterscenerna.

Sweeney Todd, Karolina Blixt och Ola Eliasson. Foto: Sören Vilks

På en operascen, där publiken förväntar sig en underliggande seriositet, måste karaktärerna i en musikal medvetet hålla tillbaka för att förhindra överspel. Här lyckas Karolina Blixt mycket väl som Mrs Lovett; med sin mezzo styr hon sin alltmer populära sylta och blir också uppsättningens pragmatiska centralpunkt.

En medelåldersromans uppstår mellan barberaren och pajbagerskan. I en fin scen sitter de vid en strand och föreställer sig en framtid vid havet. Kanske kan allt bli annorlunda?

En bra prestation gör Linus Börjesson som Anthony Hope, musikalens evige optimist, förälskad i den inlåsta Johanna. Hans hjärta är så gott att han i en dramatisk rymningsscen inte förmår använda revolvern.

Johanna Rudström, som tiggerskan, har ett drivet och skönt ocensurerat utspel. En karaktär man minns efteråt är den funktionsvarierade Tobias, Niklas Björling Rygert, som driver allt mot undergången. Slutligen kostymerna: jättebra jobb, Lena Lindgren.

Ingvar von Malmborg

Sondheim: Sweeney Todd

Premiär 28 januari, besökt föreställning 3 februari 2023.

Dirigent: David Angus
Regi: Michael Cavanagh
Scenografi: Magdalena Åberg
Kostym, mask och skraffering: Lena Lindgren
Koreografi: Joakim Stephenson
Ljus: Linus Fellbom
Ljuddesign: Avgoustus Psillas
Solister: Ola Eliasson, Karolina Blixt, Linus Börjesson, Johanna Rudström, Jeremy Carpenter, Jonas Degerfeldt, Vivianne Holmberg, Niklas Rygert Björling, Klas Hedlund, Ian Power.

www.operan.se

Sweeney Todd spelas t.o.m. 1 april.

Bildgalleri
Fler Recensioner från OPERA

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

18 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Titus på Det Kongelige Teater
Scenen är neutral och renskalad, dramat är koncentrerat på den mycket ömtåliga psykologin inom det gamla kompisgänget. Mijnssen har valt att stryka det mesta av recitativen, som ju inte Mozart hann skriva själv, vilket bara är ett plus. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Kronbruden på Verkstan, Malmö Opera
August Strindberg och Siri von Essen lämnade sitt första barn till en änglamakerska. Långt senare skapade Strindberg ett skulddrama, där gärningen dock hålls på armslängds avstånd från honom själv och placeras i bondemiljö. Nu har Malmö Opera förvandlat Kronbruden från operadrama till kammarspel.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Gustaf Wasa på Stockholms konserthus
Redan vid sin urpremiär 1786 i kung Gustavs fyra år gamla operahus blev verket den gustavianska erans största succé och kommer under hundra år framåt att ses som Sveriges nationalopera. I år gavs Gustaf Wasa konsertant.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tosca på Teatro de la Maestranza, Sevilla   
Uppsättningen är en tolkning av operan sedd genom den italienske filmaren och författaren Pier Paolo Pasolinis liv och död. Den blir till en reflektion över politikers och maktutövares självpåtagna rätt att bestämma över medborgarnas liv och död.

Läs mer

Recensioner

14 september 2023

Macbeth på Läckö slottsopera
Vad kunde vara en bättre inramning för Giuseppe Verdis tragiska Macbeth än borggården på Läckö? Sören Tranberg har sett årets sommaropera på slottet - två gånger.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dido och Aeneas på Opera på Österbybruk
Henry Purcells miniopera Dido och Aeneas är möjligen den mest spelade av hans musikdramatiska verk i modern tid. Österbybruks uppsättning kan betraktas som en prolog till Drottningholmsteaterns The Fairy Queen senare i sommar.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Münchens operafestspel 2023 
Festspelen i München bjöd i år på Lohengrin, Semele och Aida. Erik Graune var på plats för att rapportera till OPERAs läsare.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Andefabriken på Vadstena-Akademien
Att Andefabriken får sin urpremiär i just Vadstena är en händelse som ser ut som en tanke. Eftersom temat i historien handlar om andevärldar och kapitalism, är steget inte alltför långt till ortens katolska historia.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Fairy Queen på Drottningholms Slottsteater
Den nytillträdde musikchefen Francesco Corti har valt The Fairy Queen som sitt första stora uppdrag på teatern. Det är bara att önska och hoppas att man på Drottningholmsteatern får behålla honom mycket länge. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

7 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dardanus på Confidencen, Ulriksdals slottsteater
Den franske regissören och barockexperten Gilbert Blin har som så många utländska regissörer hänförts och inspirerats av den säregna magi som omger våra stockholmska slottsteatrar. Hans uppsättning av Dardanus är ett under av glädje och vitalitet.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Lucia di Lammermoor på Teatro alla Scala, Milano
En förutsättning för att dirigera Lucia di Lammermoor på La Scala var för Chailly att få Lisette Oropesa i titelrollen och Juan Diego Flórez som Edgardo. När man hör Oropesa förstår man Chaillys krav: endast det bästa är gott nog på La Scala. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Ernani på Teatro La Fenice, Venedig
Många menar att Ernani är den första riktiga Verdioperan, en opera som förenar både de dramaturgiska och musikaliska stilmedel som kännetecknar och utgör kärnan i Verdis operaskapande. Operan hade sin urpremiär på just La Fenice i Venedig 1844.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Silent Zone på Malmö Opera 
I tre rum och kök utspelar sig kammaroperan Silent Zone med musik och libretto av danska Louise Alenius. Det är ett verk som uttrycker erfarenheter och känslor kring ett svårt ämne som ofta skapar tystnad: sexuella övergrepp inom familjen, incest. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Det var en gång på Grand Hôtel på Göteborgsoperan
När ljudfilmen slog igenom med Jazzsångaren 1927 innebar det en explosion av musik- och operettfilmer. Och det är också själva ramhandlingen för Göteborgsoperans uppsättning av Paul Abrahams lustspelsoperett Det var en gång på Grand Hôtel.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Riddar Blåskäggs borg och Judith på Folkoperan
Bartóks förment freudianska opera får en mer feministisk prägel, som gömmer något om våld i nära relationer bakom var och en av borgens sju dörrar. Det specialbeställda verket Judith är ett slags pendangverk till Béla Bartóks enda opera.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

En midsommarnattsdröm på Kungliga Operan
Scenografnestorn Thessman, Theorell, regi, och kostymdesignern Åberg har valt att göra en vuxnare Midsommarnattsdröm utan Britten-barn på scenen. Ingen akrobatisk mini-Puck eller gosskörsälvor som i originalet. Fritt spelrum alltså för mer uppenbar erotik.

Läs mer