In Memoriam

Kerstin Hedeby Pawlo 1926–2022

Kerstin Hedeby och Gunnar Björnstrand i Ingmar Bergmans film Kvinnodröm från 1955.

Konstnären, scenografen och kostymdesignern Kerstin Hedeby Pawlo har avlidit 96 år gammal. Hon var i Stockholm elev först vid Anders Beckmans reklamskola 1945–48 och sedan vid Konstakademien 1948–53.

Redan på 1950-talet inledde Kerstin Hedeby som scenograf och kostymör ett mycket konstnärligt givande samarbete med Ingmar Bergman på Malmö stadsteater. Där satte de upp Misantropen och Ur-Faust med Max von Sydow i titelrollen. På Dramaten satte Bergman och Hedeby upp Harry Martinsons Tre knivar från Wei. På samma teater svarade Hedeby för scenografi och kostymer till Keve Hjelms uppsättning av Tre systrar.

Kerstin Hedeby var en mycket karismatisk och intuitiv person, där analys spelade en underordnad roll. Ingmar Bergman lär ha sagt: ”Du måste vara med på alla repetitioner för vi kräver din närvaro omkring oss.” Hon svarade också för kostymerna till Bergmans uppsättning vid Sverigepremiären av Rucklarens väg på Kungliga Operan 1961 – en produktion som blev mycket uppmärksammad och även hyllad av verkets tonsättare Igor Stravinskij.

Kerstin Hedeby samarbetade flera gånger med operaregissören Bengt Peterson och tillsammans iscensatte de Händels Alcina (1959), Hoffmanns äventyr (1960), samma år Verdis Falstaff och 1972 kom Trubaduren, alla på Kungliga Operan. Det som kännetecknade Hedeby var hennes starka kolorit och expressivitet. Greve Luna i Trubaduren hade t.ex. en rosa kostym och damerna i Falstaff var utstyrda i färgglada kläder.

På Stora Teatern i Göteborg svarade hon för såväl scenografi som kostymer vid Sverigepremiären på Rossinis Askungen 1964, där Etienne Glaser gjorde sin operaregidebut. Därpå följde Glada änkan på Oscarsteatern i Stockholm i regi av Mimi Pollak. Sommaren 1972 samarbetade hon med Götz Friedrich i Così fan tutte på Drottningholms Slottsteater.

Tillsammans med Donya Feuer gjorde Hedeby 1973 Lars Noréns Fursteslickaren på Dramaten. Uppsättningen fick oförtjänt kritik. Det var första gången som en Norén-pjäs spelades på Dramaten. I Shakespeare-pjäsen Lika för lika, som Donya Feuer satte upp på Dramaten, svarade Lars-Åke Thessman för både scenografi och kostymer, förutom i sista akten där Kerstin Hedeby gjorde kostymerna. Det var ett medvetet val för att bryta av formspråket. DN:s Leif Zern skrev: ”Kostymerna talar för sig, Shakespeare tiger still.” Kerstin Hedeby fungerade också som mentor åt Lars-Åke Thessman i början av hans karriär.

Kerstin Hedeby hade flera konstutställningar i Stockholm från 1950-talet och framåt, den senaste på Waldemarsudde 2001. Hennes verk finns representerade på Norrköpings konstmuseum, Nationalmuseum, Moderna museet och Scenkonstmuseet i Stockholm. Hon har också illustrerat ett antal barnböcker.

Kerstin Hedeby var gift med skådespelaren Toiwo Pawlo och fick med honom dottern Rebecca Pawlo, som också blev skådespelare.

Sören Tranberg

Fler In Memoriam från OPERA

In Memoriam

20 september 2023

Stephen Gould 1962–2023
Den amerikanske Wagnertenoren Stephen Gould har avlidit i sviterna av en obotlig levercancer, 61 år gammal. Han var en framstående sångare, aktör och inte minst pedagog. Han debuterade vid Bayreuthfestspelen 2004 och här kom han framträda i nästan hundra föreställningar tills i fjol.

Läs mer

In Memoriam

28 augusti 2023

Robert Hale 1933–2023
Den amerikanske basbarytonen Robert Hale har avlidit i dagarna kring sin 90-årsdag. Han föddes i Texas men växte upp i Louisiana. Därefter flyttade familjen till Oklahoma City, där Robert Hale gick på high school och college.

Läs mer

In Memoriam

18 augusti 2023

Renata Scotto 1934–2023
En av de absolut världsledande sopranerna under 1960–80-talen, Renata Scotto, har avlidit i en ålder av 89 år. Hon var född i en liten fiskeby utanför Savona i Ligurien dit hon återvände före sin bortgång. Hon kunde närmast betraktas som ett sångligt underbarn då hon kom till Musikkonservatoriet i Milano som sextonåring.

Läs mer

In Memoriam

17 augusti 2023

Arnold Östman 1939–2023
Dirigenten Arnold Östman har efter längre tids sjukdom avlidit 83 år gammal. Han var praktiskt taget autodidakt och gjorde en mycket framgångsrik karriär i svenskt och internationellt operaliv.

Läs mer

In Memoriam

15 augusti 2023

Rachel Yakar 1936–2023
Den franska sopranen Rachel Yakar har efter en lång tids sjukdom avlidit 87 år gammal.  Hon var född i Lyon av judisk grekisk-turkiska föräldrar. Först utbildade hon sig till kostymdesigner, men sedan tog sången över. Hon studerade vid Pariskonservatoriet.

Läs mer

In Memoriam

14 augusti 2023

Berit Lindholm 1934–2023
Hovsångerskan och den högdramatiska sopranen Berit Lindholm har avlidit i en ålder av 88 år. Hon var född som Berit Jonsson i Fredhäll, Stockholm, och utbildade sig först till folkskollärare innan hon sökte och kom in på Operaskolan i Stockholm där hon gick 1961–63.

Läs mer

In Memoriam

2 augusti 2023

Graham Clark 1941–2023
Den brittiske karaktärstenoren Graham Clark har avlidit 81 år gammal i sviterna av en cancersjukdom som han diagnosticerades med för 20 år sedan. Clarks stora genombrott kom i samband en välgörenhetsgala på Covent Garden 1975, som dirigerades av Richard Bonynge och där Joan Sutherland var den stora stjärnan.

Läs mer

In Memoriam

23 juli 2023

Danica Mastilović 1933–2023
Sopranen Danica Mastilović har avlidit 89 år gammal efter en längre tids sjukdom. Hon kom att tillhöra Frankfurts fasta ensemble under hela 40 år.

Läs mer

In Memoriam

2 juli 2023

Kenneth Riegel 1938–2023
Den amerikanske tenoren Kenneth Reigel har avlidit, 85 år gammal. Kenneth Riegel sjöng på all världens ledande operascener. För en bredare operapublik är han kanske mest känd för Don Ottavio i Joseph Loseys film, där Ruggiero Raimondi gestaltade Don Giovanni. Riegel gjorde också Sjusjkij i Andrezej Zulawskis filmatisering av Boris Godunov.

Läs mer

In Memoriam

20 juni 2023

Gabriele Schnaut 1951–2023
En av våra mest framstående högdramatiska sopraner Gabriele Schnaut har efter en kort tids sjukdom avlidit, 72 år gammal. Hon var född i Mannheim men växte upp i Mainz, där hon redan som barn tog violin- och sånglektioner.

Läs mer

In Memoriam

2 juni 2023

Kaija Saariaho 1952–2023
Den finländska tonsättaren och konstakademikern Kaija Saariaho har avlidit 70 år gammal. Hon var en av Finlands internationellt mest kända och en av sin samtids mest betydelsefulla tonsättare. Hon var född och uppvuxen i Helsingfors, men har de senaste årtiondena varit bosatt i Paris.

Läs mer

In Memoriam

8 maj 2023

Grace Bumbry 1937–2023
Den amerikanska operasångerskan Grace Bumbry har avlidit i Wien vid en ålder av 86 år. Bumbry tillhörde de absolut främsta i sin generation, lika hemmastadd i mezzo- som i sopranfacket och med en enastående lång karriär över hela världen.

Läs mer

In Memoriam

29 mars 2023

Hans-Åke Sjöquist 1948–2023
Ljusdesignern Hans-Åke Sjöquist har efter en tids sjukdom avlidit 74 år gammal. Han arbetade med ljussättning under närmare 50 år. Från 1986 var han frilans och drev designföretaget Candela. Han var utbildad vid Yale University School of Drama i Connecticut, USA.

Läs mer

In Memoriam

21 mars 2023

Virginia Zeani 1925–2023
Den rumänskfödda sopranen Virginia Zeani har avlidit 97 år gammal. Hon var född i en liten by i Transylvanien. Hennes professionella debut ägde rum på Teatro Duse i Bologna 1948 som Violetta i La traviata – en roll som hon sjöng hela 648 gånger under karriären.

Läs mer

In Memoriam

16 februari 2023

Friedrich Cerha 1926–2023
Den österrikiske tonsättaren, dirigenten och musikpedagogen Friedrich Cerha avled den 14 februari, tre dagar före sin 97-årsdag. Han var född i Wien och var ett musikaliskt underbarn. Han spelade violin redan som sexåring och två år senare komponerade han sina första alster.

Läs mer

In Memoriam

5 februari 2023

Jürgen Flimm 1941–2023
Teaterregissören och förre operachefen vid Staatsoper Unter den Linden i Berlin Jürgen Flimm har avlidit 81 år gammal. Han var född i Giessen, men växte upp i Köln där han studerade teatervetenskap och sociologi.

Läs mer