In Memoriam

Kerstin Hedeby Pawlo 1926–2022

Kerstin Hedeby och Gunnar Björnstrand i Ingmar Bergmans film Kvinnodröm från 1955.

Konstnären, scenografen och kostymdesignern Kerstin Hedeby Pawlo har avlidit 96 år gammal. Hon var i Stockholm elev först vid Anders Beckmans reklamskola 1945–48 och sedan vid Konstakademien 1948–53.

Redan på 1950-talet inledde Kerstin Hedeby som scenograf och kostymör ett mycket konstnärligt givande samarbete med Ingmar Bergman på Malmö stadsteater. Där satte de upp Misantropen och Ur-Faust med Max von Sydow i titelrollen. På Dramaten satte Bergman och Hedeby upp Harry Martinsons Tre knivar från Wei. På samma teater svarade Hedeby för scenografi och kostymer till Keve Hjelms uppsättning av Tre systrar.

Kerstin Hedeby var en mycket karismatisk och intuitiv person, där analys spelade en underordnad roll. Ingmar Bergman lär ha sagt: ”Du måste vara med på alla repetitioner för vi kräver din närvaro omkring oss.” Hon svarade också för kostymerna till Bergmans uppsättning vid Sverigepremiären av Rucklarens väg på Kungliga Operan 1961 – en produktion som blev mycket uppmärksammad och även hyllad av verkets tonsättare Igor Stravinskij.

Kerstin Hedeby samarbetade flera gånger med operaregissören Bengt Peterson och tillsammans iscensatte de Händels Alcina (1959), Hoffmanns äventyr (1960), samma år Verdis Falstaff och 1972 kom Trubaduren, alla på Kungliga Operan. Det som kännetecknade Hedeby var hennes starka kolorit och expressivitet. Greve Luna i Trubaduren hade t.ex. en rosa kostym och damerna i Falstaff var utstyrda i färgglada kläder.

På Stora Teatern i Göteborg svarade hon för såväl scenografi som kostymer vid Sverigepremiären på Rossinis Askungen 1964, där Etienne Glaser gjorde sin operaregidebut. Därpå följde Glada änkan på Oscarsteatern i Stockholm i regi av Mimi Pollak. Sommaren 1972 samarbetade hon med Götz Friedrich i Così fan tutte på Drottningholms Slottsteater.

Tillsammans med Donya Feuer gjorde Hedeby 1973 Lars Noréns Fursteslickaren på Dramaten. Uppsättningen fick oförtjänt kritik. Det var första gången som en Norén-pjäs spelades på Dramaten. I Shakespeare-pjäsen Lika för lika, som Donya Feuer satte upp på Dramaten, svarade Lars-Åke Thessman för både scenografi och kostymer, förutom i sista akten där Kerstin Hedeby gjorde kostymerna. Det var ett medvetet val för att bryta av formspråket. DN:s Leif Zern skrev: ”Kostymerna talar för sig, Shakespeare tiger still.” Kerstin Hedeby fungerade också som mentor åt Lars-Åke Thessman i början av hans karriär.

Kerstin Hedeby hade flera konstutställningar i Stockholm från 1950-talet och framåt, den senaste på Waldemarsudde 2001. Hennes verk finns representerade på Norrköpings konstmuseum, Nationalmuseum, Moderna museet och Scenkonstmuseet i Stockholm. Hon har också illustrerat ett antal barnböcker.

Kerstin Hedeby var gift med skådespelaren Toiwo Pawlo och fick med honom dottern Rebecca Pawlo, som också blev skådespelare.

Sören Tranberg

Fler In Memoriam från OPERA

In Memoriam

27 februari 2024

Stefan Axelsson 1953–2024
Barytonen Stefan Axelsson har avlidit 70 år gammal. Han var bland annat utbildad i solosångsklassen vid Musikhögskolan i Stockholm med Lilian Gentele som lärare och gjorde sig därefter känd som en enormt mångsidig och flitig baryton på flera olika svenska scener.

Läs mer

In Memoriam

17 februari 2024

Seiji Ozawa 1935–2024
Den japanske dirigenten Seiji Ozawa avled i Tokyo den 6 februari 88 år gammal. Ozawa var bland annat chefsdirigent för San Francisco Symphony Orchestra (1970–76), Toronto Symphony Orchestra och inte minst Boston Symphony Orchestra som han var chef för mellan 1973 och 2010.

Läs mer

In Memoriam

5 februari 2024

Tonny Landy 1937–2024
Den danske tenoren Tonny Landy har avlidit efter en längre tids sjukdom, 86 år gammal. Trots att han mestadels var knuten till Det Kongelige i Köpenhamn var han en stor publikfavorit både i Göteborg och i Stockholm.

Läs mer

In Memoriam

20 januari 2024

Ewa Podleś 1952–2024
Med ett omfång på tre oktaver där hon kunde prestera såväl häpnadsväckande koloraturer som ett maffigt mörker i rösten gjorde hon sig särskilt väl inom barock och Rossini.

Läs mer

In Memoriam

29 december 2023

Torkel Blomkvist 1950–2023
Ljussättaren Torkel Blomkvist har avlidit 73 år gammal. Att beskriva hans gigantiska gärning är nästan en omöjlig uppgift då han var verksam under decennier inom svensk scenkonst.

Läs mer

In Memoriam

25 november 2023

Margareta Ridderstedt 1951–2023
Sopranen Margareta Ridderstedt, född Edström, har avlidit i en ålder av 72 år. Hon var bland annat utbildad på Operastudio 67 och var en av stöttepelarna under Folkoperans tid på Roslagsgatan samt den första tiden på Hornsgatan under 1980-talet.

Läs mer

In Memoriam

14 november 2023

Ryland Davies 1943–2023
Den walesiske tenoren Ryland Davies har avlidit 80 år gammal. Han tillhörde under många år den yppersta eliten bland Mozarttenor med roller som Belmonte i Enleveringen ur seraljen, Ferrando i Così fan tutte, Don Ottavio i Don Giovanni och Tamino i Trollflöjten.

Läs mer

In Memoriam

12 november 2023

Adele Änggård 1933–2023
Den brittisk-svenska scenografen och kostymdesignern Adele Änggård har avlidit 90 år gammal. Hon var född Nutfield i Surrey. Hennes far var lord Hankey, som var ambassadör i Sverige 1960–65.

Läs mer

In Memoriam

29 oktober 2023

Lars Sjöberg 1942–2023
Musikjournalisten och översättaren Lars Sjöberg har gått bort i en ålder av 81 år. Han arbetade på SR P2 i många år och gjorde sig känd för en bredare publik med sina både humoristiska och pedagogiska radioserier.

Läs mer

In Memoriam

7 oktober 2023

Reiner Goldberg 1939–2023
Den tyske Wagnertenoren Reiner Goldberg har avlidit i sitt hem i Berlin tio dagar före sin 84-årsdag. Han utbildade sig vid Musikkonservatorium Carl Maria von Weber i Dresden och därefter debuterade han 1967 vid Sächsische Landesbühne Radebaul. År 1973 debuterade han på Semperoperan i Dresden och från 1981 ingick han i ensemblen vid Staatsoper Unter den Linden i dåvarande Östberlin.

Läs mer

In Memoriam

20 september 2023

Stephen Gould 1962–2023
Den amerikanske Wagnertenoren Stephen Gould har avlidit i sviterna av en obotlig levercancer, 61 år gammal. Han var en framstående sångare, aktör och inte minst pedagog. Han debuterade vid Bayreuthfestspelen 2004 och här kom han framträda i nästan hundra föreställningar tills i fjol.

Läs mer

In Memoriam

28 augusti 2023

Robert Hale 1933–2023
Den amerikanske basbarytonen Robert Hale har avlidit i dagarna kring sin 90-årsdag. Han föddes i Texas men växte upp i Louisiana. Därefter flyttade familjen till Oklahoma City, där Robert Hale gick på high school och college.

Läs mer

In Memoriam

18 augusti 2023

Renata Scotto 1934–2023
En av de absolut världsledande sopranerna under 1960–80-talen, Renata Scotto, har avlidit i en ålder av 89 år. Hon var född i en liten fiskeby utanför Savona i Ligurien dit hon återvände före sin bortgång. Hon kunde närmast betraktas som ett sångligt underbarn då hon kom till Musikkonservatoriet i Milano som sextonåring.

Läs mer

In Memoriam

17 augusti 2023

Arnold Östman 1939–2023
Dirigenten Arnold Östman har efter längre tids sjukdom avlidit 83 år gammal. Han var praktiskt taget autodidakt och gjorde en mycket framgångsrik karriär i svenskt och internationellt operaliv.

Läs mer

In Memoriam

15 augusti 2023

Rachel Yakar 1936–2023
Den franska sopranen Rachel Yakar har efter en lång tids sjukdom avlidit 87 år gammal.  Hon var född i Lyon av judisk grekisk-turkiska föräldrar. Först utbildade hon sig till kostymdesigner, men sedan tog sången över. Hon studerade vid Pariskonservatoriet.

Läs mer

In Memoriam

14 augusti 2023

Berit Lindholm 1934–2023
Hovsångerskan och den högdramatiska sopranen Berit Lindholm har avlidit i en ålder av 88 år. Hon var född som Berit Jonsson i Fredhäll, Stockholm, och utbildade sig först till folkskollärare innan hon sökte och kom in på Operaskolan i Stockholm där hon gick 1961–63.

Läs mer