Recensioner

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Mästersångarna i Nürnberg på Deutsche Oper, Berlin

Johan Reuter. Foto: Thomas Aurin
I den nya uppsättningen av Richard Wagners Mästersångarna i Nürnberg på Deutsche Oper i Berlin befinner vi oss på en privat musikhögskola, ägare Veit Pogner. Han har nu tänkt överlämna sitt konservatorium till det allmänna, men för att han inte ska förlora inflytandet helt och hållet ställer han som villkor att den nye direktören måste äkta hans dotter Eva. Mästarna är förstås skolans lärare, lärpojkarna (och lärflickorna) eleverna, och Hans Sachs ett slags musikterapeut men också lärare i slagverk med trumpinnar som genomgående insignier. För regi och scenografi står den beprövade trion Jo...
PRENUMERERA!

Logga in eller bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen. Om du vill starta en prenumeration kan du göra det nedan. Registrera dig här om du är prenumerant men inte har ett konto än.

Bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Papper

1 år

525:-

✓ 5 nummer på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Digitalt

1 månad

39:-

✓ inget på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

I den nya uppsättningen av Richard Wagners Mästersångarna i Nürnberg på Deutsche Oper i Berlin befinner vi oss på en privat musikhögskola, ägare Veit Pogner. Han har nu tänkt överlämna sitt konservatorium till det allmänna, men för att han inte ska förlora inflytandet helt och hållet ställer han som villkor att den nye direktören måste äkta hans dotter Eva. Mästarna är förstås skolans lärare, lärpojkarna (och lärflickorna) eleverna, och Hans Sachs ett slags musikterapeut men också lärare i slagverk med trumpinnar som genomgående insignier. För regi och scenografi står den beprövade trion Jossi Wieler, Sergio Morabito och Anna Viebrock, där scenografin påtagligt bär Viebrocks prägel: en till hälften gammaldags ekboaserad konservatorieinteriör, medan den andra hälften med Hans Sachs tjänsterum är av ett kontrasterande modernare slag.

Så långt så gott, men det brukar alltid finnas hakar med sådana här koncept, och det faktum att Hans Sachs är skomakare har ju en väsentlig roll i handlingen. Det medför problem för de tre regissörerna. I andra akten är det tänkt att vi ska se Sachs laga Beckmessers skor och samtidigt anmärka på hans sång via hammarslag. Här saknar Sachs skomakarattiraljer, och i stället vräker han ut en säck med färgglada plastskor. Alla elever springer om varandra, kastande skor hit och dit och till slut blir det slagsmål. Ingen som inte känner Mästersångarna sedan tidigare kan förstå vad som pågår. 

Ännu konstigare blir det i sista akten, där i operans kanske charmfullaste scen Sachs försöker rätta till Evas skor, samtidigt som hon bara har ögon för Walther. Här är Eva hela tiden barfota! Hela denna fina scen blir på så vis fullkomligt obegriplig. Varför denna nonchalans?

Scen ur Mästersångarna i Nürnberg. Foto: Thomas Aurin

Mer intressant är de tre regissörernas sätt att bemästra den famösa slutscenen med Sachs hyllning till det som är tyskt och äkta, men som kan hotas av otäck utländsk påverkan. Det är en predikan för Walther, så att han ska förstå hur fint det är att vara mästersångare. Så går det inte till den här gången. Eva har tidigare visat sig vara en aktiv och självständig ung dam, som närapå förför Sachs på ett mycket resolut vis i andra akten. Nu rycker hon helt enkelt tag i den tvehågsne Walther och drar iväg med honom, varför Sachs får hålla sitt demagogiska tal för det lättrörliga folket, som jublande hyllar hans tirader, medan mästarna närmast ser chockerade ut. Hans Sachs, som dittills verkat vara en trivsamt jovialisk karl, förvandlas plötsligt till en dubiös folkuppviglare. Ett alls inte oävet sätt att tackla det så besvärliga och i chauvinistiska sammanhang grymt missbrukade slutet av Wagners opera.

Johan Reuter är sedan mer än tjugo år en stöttepelare på Köpenhamnsoperan men också mycket internationellt verksam. Nu gör han rolldebut i en av repertoarens mest anspråksfulla partier, Hans Sachs. Reuter har också precis det rätta basbarytonala röstläget för Sachs parti. Han har lätt för det joviala och utstrålar vokal trygghet, även om han begripligt nog börjar låta trött på slutet i denna mastodontroll.

En annan som gör sin rolldebut är den amerikanska sopranen Heidi Stober, som alltså får spela ut på ett helt annat vis än de flesta mer sedesamt passiva Evor. Och det gör hon med härligt spelhumör, intar friskt scenen och sjunger ut med lyster och spänst. En sällsynt charmfull Eva. Mer erfaren är Klaus Florian Vogt som Walther von Stolzing, en roll som han i stort sett äger på de stora scenerna sedan snart två decennier. Och inte undra på det, ingen kan väl intonera ”Morgenlich” vackrare. Men han behöver en aktivare regi för att riktigt komma igång på scenen. Här bleknar han litet bredvid denna alerta Eva trots att han sjunger så till den grad vackert.

Heidi Stober, Klaus Florian Vogt, Johan Reuter. Foto: Thomas Aurin

Albert Pesendorfer har det rätta trygga basdjupet som Pogner, medan Philipp Jekal är en rätt ointressant Beckmesser. Den utmärkte taiwanesen Ya-Chung Huang har som David en ny uppgift vid de olika skrånas intåg i slutscenen. Intåget är gestaltat som ett slags mardröm i Davids huvud, djärvt, oväntat och suggestivt.

Markus Stenz, och inte som aviserats operans chefsdirigent Donald Runnicles, leder premiären. Och även om det vore ofint att anmärka på orkesterns sobra spel, så noterar jag att Berlins bästa Wagnerspel hittar man snarare på Staatsoper och med  Daniel Barenboims fenomenala Staatskapelle.

Lennart Bromander 

Wagner: Mästersångarna i Nürnberg

Premiär 12 juni 2022.

Dirigent: Markus Stenz

Solister: Johan Reuter, Klaus Florian Vogt, Albert Pesendorfer, Philipp Jekal, Thomas Lehman, Ya-Chung Huang, Heidi Stober, Annika Schlicht, m.fl.

Regi och scenografi: Jossi Wieler, Sergio Morabito, Anna Viebrock

Ljus: Olaf Freese

Dramaturg: Sebastian Hanusa

Kormästare: Jeremy Bines

www.deutscheoperberlin.de

Fler Recensioner från OPERA

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

2 oktober 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tristan och Isolde på Teatro de la Maestranza, Sevilla
Elisabet Strids Isoldedebut är den stora behållningen när Teatro de la Maestranza ger sig på Wagners verk, kantat av obefintlig regi och tekniska haverier.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Turn of the Screw på Det Konglige Teater, Gamle scene
I den här uppsättningen hamnar guvernanten – sexualfrustrerad eller inte – markant i centrum tack vare den unga sopranen Clara Cecilie Thomsens enastående fina insats.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

18 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Titus på Det Kongelige Teater
Scenen är neutral och renskalad, dramat är koncentrerat på den mycket ömtåliga psykologin inom det gamla kompisgänget. Mijnssen har valt att stryka det mesta av recitativen, som ju inte Mozart hann skriva själv, vilket bara är ett plus. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Kronbruden på Verkstan, Malmö Opera
August Strindberg och Siri von Essen lämnade sitt första barn till en änglamakerska. Långt senare skapade Strindberg ett skulddrama, där gärningen dock hålls på armslängds avstånd från honom själv och placeras i bondemiljö. Nu har Malmö Opera förvandlat Kronbruden från operadrama till kammarspel.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Gustaf Wasa på Stockholms konserthus
Redan vid sin urpremiär 1786 i kung Gustavs fyra år gamla operahus blev verket den gustavianska erans största succé och kommer under hundra år framåt att ses som Sveriges nationalopera. I år gavs Gustaf Wasa konsertant.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tosca på Teatro de la Maestranza, Sevilla   
Uppsättningen är en tolkning av operan sedd genom den italienske filmaren och författaren Pier Paolo Pasolinis liv och död. Den blir till en reflektion över politikers och maktutövares självpåtagna rätt att bestämma över medborgarnas liv och död.

Läs mer

Recensioner

14 september 2023

Macbeth på Läckö slottsopera
Vad kunde vara en bättre inramning för Giuseppe Verdis tragiska Macbeth än borggården på Läckö? Sören Tranberg har sett årets sommaropera på slottet - två gånger.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dido och Aeneas på Opera på Österbybruk
Henry Purcells miniopera Dido och Aeneas är möjligen den mest spelade av hans musikdramatiska verk i modern tid. Österbybruks uppsättning kan betraktas som en prolog till Drottningholmsteaterns The Fairy Queen senare i sommar.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Münchens operafestspel 2023 
Festspelen i München bjöd i år på Lohengrin, Semele och Aida. Erik Graune var på plats för att rapportera till OPERAs läsare.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Andefabriken på Vadstena-Akademien
Att Andefabriken får sin urpremiär i just Vadstena är en händelse som ser ut som en tanke. Eftersom temat i historien handlar om andevärldar och kapitalism, är steget inte alltför långt till ortens katolska historia.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Fairy Queen på Drottningholms Slottsteater
Den nytillträdde musikchefen Francesco Corti har valt The Fairy Queen som sitt första stora uppdrag på teatern. Det är bara att önska och hoppas att man på Drottningholmsteatern får behålla honom mycket länge. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

7 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dardanus på Confidencen, Ulriksdals slottsteater
Den franske regissören och barockexperten Gilbert Blin har som så många utländska regissörer hänförts och inspirerats av den säregna magi som omger våra stockholmska slottsteatrar. Hans uppsättning av Dardanus är ett under av glädje och vitalitet.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Lucia di Lammermoor på Teatro alla Scala, Milano
En förutsättning för att dirigera Lucia di Lammermoor på La Scala var för Chailly att få Lisette Oropesa i titelrollen och Juan Diego Flórez som Edgardo. När man hör Oropesa förstår man Chaillys krav: endast det bästa är gott nog på La Scala. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Ernani på Teatro La Fenice, Venedig
Många menar att Ernani är den första riktiga Verdioperan, en opera som förenar både de dramaturgiska och musikaliska stilmedel som kännetecknar och utgör kärnan i Verdis operaskapande. Operan hade sin urpremiär på just La Fenice i Venedig 1844.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Silent Zone på Malmö Opera 
I tre rum och kök utspelar sig kammaroperan Silent Zone med musik och libretto av danska Louise Alenius. Det är ett verk som uttrycker erfarenheter och känslor kring ett svårt ämne som ofta skapar tystnad: sexuella övergrepp inom familjen, incest. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Det var en gång på Grand Hôtel på Göteborgsoperan
När ljudfilmen slog igenom med Jazzsångaren 1927 innebar det en explosion av musik- och operettfilmer. Och det är också själva ramhandlingen för Göteborgsoperans uppsättning av Paul Abrahams lustspelsoperett Det var en gång på Grand Hôtel.

Läs mer