In Memoriam

Stefan Soltész 1949–2022

Stefan Soltész. Foto: Jonas Holthaus.

Den ungerskfödde dirigenten Stefan Soltész fick en massiv hjärtattack under pågående föreställning av Richard Strauss musikaliskt intrikata Die schweigsame Frau vid Opernfestspiele i München den 22 juli. Föreställningen avbröts i slutet av första akten då dirigenten föll av podiet. Soltész liv stod inte att rädda utan han avled samma kväll på ett sjukhus.

Soltész var ett musikaliskt underbarn och tog redan som fyraåring pianolektioner. Han kom till Wien 1956, där han som tioåring blev medlem av Wiener Sängerknaben. I Wien studerade han piano, dirigering och komposition vid Musikakademien. Hans lärare var Hans Swarowsky, som var en av 1900-talets stora dirigentlärare. Bland hans elever märks inte minst Claudio Abbado, Zubin Mehta, Mariss Jansons och Giuseppe Sinopoli. Även Soltész var lärare i dirigering och bland hans elever återfinns Patrik Ringborg.

Soltész inledde sin karriär som kapellmästare vid Theater an der Wien 1971, vilket följdes av engagemang som repetitör och dirigent på Wiener Staatsoper mellan 1983 och 1993. Vid Salzburgfestspelen verkade han som musikalisk assistent åt Karl Böhm, Herbert von Karajan och Christoph von Dohnányi. Soltész dirigerade regelbundet vid operahusen i Hamburg, Frankfurt, Berlin, Rom, Budapest, Warszawa, Moskva, Genève, Paris, Zürich, Amsterdam, London och Buenos Aires. I USA både i Washington och San Francisco. Likaså vid festspelen i Aix-en-Provence, Savonlinna och Glyndebourne. Även hans symfonirepertoar var mycket omfattande.

Han innehade också ledande chefsbefattningar: chefsdirigent vid Staatstheater Braunschweig och samma tjänst vid flamländska operan i Antwerpen/Gent. Mellan 1997 och 2013 var Soltész en mycket framgångsrik operachef och chefsdirigent vid Aalto-Theater i Essen. Operahuset i Essen röstades fram som Årets operahus av tidskriften Opernwelt 2008, och Essenfilharmonin utsågs till Årets orkester både 2003 och 2008. Detta tack vare Stefan Soltész´ stora repertoarkunnande och inte minst hans minutiösa instuderingsarbete.

Tyvärr finns inte mycket inspelat med honom på fonogram. Jag hittar bland mina cd-inspelningar i all hast Giuseppe Gazzanigas Don Giovanni och Alexander Zemlinskys Der Kreidekreis.

Stefan Soltész, som blev 73 år, var österrikisk medborgare men bosatt i Berlin.

Sören Tranberg

Fler In Memoriam från OPERA