Nyheter

Ida Ränzlöv – årets Hjördis Schymberg-stipendiat

Ida Ränzlöv. Foto: Matthias Baus.

Mezzosopran Ida Ränzlöv är 2022 års mottagare av Hjördis Schymberg-stipendiet. Förutom prissumman på 40 000 kr är hon inbjuden till vistelse på Schymberggården på Alnön utanför Sundsvall.

Ida Ränzlöv, som är född i Helsingborg, har efter skolgång på bland annat Adolf Fredriks musikklasser och Lilla Akademien i Stockholm, bedrivit sångstudier på Musikhögskola i Malmö och i London på operastudion vid Royal College of Music.

2018 anställdes Ränzlöv vid operastudion vid Stuttgartoperan. Efter att med kort varsel gjort ett inhopp i Stuttgart som Rosina i Barberaren i Sevilla anställdes hon som solist i den fasta ensemblen. Andra roller som hon gjort märks är Cherubin i Figaros bröllop och Orlofsky i Läderlappen och Hans i Hans och Greta.

Sommaren 2021 sjöng hon dubbla huvudroller i Confidencens barockuppsättning av Venus och Adonis och Dido och Aeneas, en uppmärksammad produktion som alltjämt finns tillgänglig på SVT Play.

Ida Ränzlöv har genom åren mottagit ett flertal stipendier och vunnit sångtävlingar som Lies Askonas Competition 2017 och Anneliese Rothenbergers Competition 2019.

I vår sjunger Ränzlöv Ruggiero i Händels Alcina i Stuttgart och därefter väntar Cherubin i Glyndebourne.

Hovsångerskan Hjördis Schymberg var född 1909 på Alnön utanför Sundsvall. I egenskap av ledande lyrisk sopran tillhörde hon Kungliga Operans fasta ensemble till 1959 och var sedan en regelbunden gäst till 1968. Hon gjorde även gästspel på bland annat Covent Garden i London och Metropolitan i New York. Schymberg avled 2008.

Hjördis Schymbergs Minnefond förvaltas av Kungliga Teaterns solister.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA