In Memoriam

Birgit Nordin 1934–2022

Birgit Nordin som Nattens drottning i Ingmar Bergmans filmatisering av Trollflöjten. Foto: Kungliga Operan.

Hovsångerskan Birgit Nordin har avlidit i en ålder av 88 år. Hon var engagerad vid Kungliga Operan mellan åren 1958 och 1986.

Birgit Nordin föddes i Sangis i Norrbotten och kom till Stockholm när hon antagits som elev vid Kungliga Musikhögskolan. Efter några småroller debuterade hon som Oscar i Verdis Maskeradbalen i Göran Genteles regi 1958, vilket genast blev ett stort genombrott för henne. För en större allmänhet blev hon känd som Nattens drottning i Ingmar Bergmans film av Mozarts Trollflöjten 1974.

Andra uppmärksammade roller på Kungliga Operan var Morgana i Alcina, Susanna i Figaros bröllop, Pamina i Trollflöjten, Zerlina i Don Giovanni, Servilia i Titus mildhet och Despina i Così fan tutte. Dessutom Rosina i Barberaren i Sevilla,   Sophie i Rosenkavaljeren, Kompositören i Ariadne Naxos, Gilda i Rigoletto, både Nannetta och Alice Ford i Falstaff, Musette i La Bohème, titelrollen i Jules Massenets Manon och Mélisande i Pelléas och Mélisande.

Birgit Nordin sjöng också flitigt i Kungliga Operans turnéuppsättningar, som även spelades på Södra Teatern i Stockholm. Här kan nämnas Norina i Don Pasquale, Miss Wordsworth i Benjamin Brittens Albert Herring, Fru Flod i Otto Nicolais Muntra fruarna i Windsor, Magda Sorel i Konsuln samt titelrollerna i Poppeas kröning och Offenbachoperetten La Périchole.

Nordin medverkade ofta i produktioner på Drottningholms Slottsteater. Här kan nämnas Adina i Kärleksdrycken, Clarice i Haydnoperan Livet på månen, Ceres i Joseph Martin Kraus Proserpin och Donna Elvira i Göran Järvefelts Don Giovanni-uppsättning, som också sändes i Sveriges Television.

Även i 1900-talsoperor hade Nordin ledande roller, som t.ex. Jenny i Brechts och Weills Staden Mahagonnys uppgång och fall, Auru i Per Nørgårds opera Gilgamesh, Daisi Doody/La Garçonne i Aniara. I en dansk tv-produktion 1970 gjorde hon titelrollen i Alban Bergs Lulu i Götz Friedrichs regi. Här sjöng hon mot Ib Hansen (Dr. Schön), Kerstin Meyer (grevinnan Geschwitz) och John-Erik Jacobsson som Alwa.

Birgit Nordin deltog vid flera av Kungliga Operans utlandsgästspel, men hon gästspelade själv på Covent Garden i London som Susanna och i Glyndebourne som Blondchen i Enleveringen ur seraljen. Vid Wexford Opera Festival medverkade Nordin i Mozarts La finta giardiniera i en ensemble som innehöll sångare som Mattiwilda Dobbs, Stefania Malagù och Francis Egerton. Allt under ledning av dirigenten Gunnar Staern, som var konstnärlig ledare i Wexford 1962–65.

Birgit Nordin framträdde även i konsertsammanhang med sopranpartierna i Messias, Skapelsen och Matteuspassionen.

Nordin började som lyrisk koloratur, och med sitt fina sopranskimmer, något metalliska timbre och starka scenutstrålning blev hon mycket användbar i det facket, liksom i många subrettroller. Efterhand mörknade rösten och hon kunde bredda den en smula för rent lyriska eller lyrisk-dramatiska roller. Hon var en förnämlig skådespelerska och en utmärkt komedienn, vilket också gjorde att hon efter pensioneringen undervisade i scenisk framställning.

I sitt tredje äktenskap var hon gift med basbarytonen och hovsångaren Jerker Arvidson (1939–2007).

Sören Tranberg

 

 

Fler In Memoriam från OPERA

In Memoriam

1 mars 2024

Stein Winge 1940–2024
Den norske teater- och operaregissören Stein Winge har avlidit 83 år gammal. Han var utbildad skådespelare vid Statens Teaterhøgskole i Oslo. Regidebuten ägde rum med Hamlet på Trøndelag Teater i Trondheim 1972, som också blev hans genombrott.

Läs mer

In Memoriam

27 februari 2024

Stefan Axelsson 1953–2024
Barytonen Stefan Axelsson har avlidit 70 år gammal. Han var bland annat utbildad i solosångsklassen vid Musikhögskolan i Stockholm med Lilian Gentele som lärare och gjorde sig därefter känd som en enormt mångsidig och flitig baryton på flera olika svenska scener.

Läs mer

In Memoriam

17 februari 2024

Seiji Ozawa 1935–2024
Den japanske dirigenten Seiji Ozawa avled i Tokyo den 6 februari 88 år gammal. Ozawa var bland annat chefsdirigent för San Francisco Symphony Orchestra (1970–76), Toronto Symphony Orchestra och inte minst Boston Symphony Orchestra som han var chef för mellan 1973 och 2010.

Läs mer

In Memoriam

5 februari 2024

Tonny Landy 1937–2024
Den danske tenoren Tonny Landy har avlidit efter en längre tids sjukdom, 86 år gammal. Trots att han mestadels var knuten till Det Kongelige i Köpenhamn var han en stor publikfavorit både i Göteborg och i Stockholm.

Läs mer

In Memoriam

20 januari 2024

Ewa Podleś 1952–2024
Med ett omfång på tre oktaver där hon kunde prestera såväl häpnadsväckande koloraturer som ett maffigt mörker i rösten gjorde hon sig särskilt väl inom barock och Rossini.

Läs mer

In Memoriam

29 december 2023

Torkel Blomkvist 1950–2023
Ljussättaren Torkel Blomkvist har avlidit 73 år gammal. Att beskriva hans gigantiska gärning är nästan en omöjlig uppgift då han var verksam under decennier inom svensk scenkonst.

Läs mer

In Memoriam

25 november 2023

Margareta Ridderstedt 1951–2023
Sopranen Margareta Ridderstedt, född Edström, har avlidit i en ålder av 72 år. Hon var bland annat utbildad på Operastudio 67 och var en av stöttepelarna under Folkoperans tid på Roslagsgatan samt den första tiden på Hornsgatan under 1980-talet.

Läs mer

In Memoriam

14 november 2023

Ryland Davies 1943–2023
Den walesiske tenoren Ryland Davies har avlidit 80 år gammal. Han tillhörde under många år den yppersta eliten bland Mozarttenor med roller som Belmonte i Enleveringen ur seraljen, Ferrando i Così fan tutte, Don Ottavio i Don Giovanni och Tamino i Trollflöjten.

Läs mer

In Memoriam

12 november 2023

Adele Änggård 1933–2023
Den brittisk-svenska scenografen och kostymdesignern Adele Änggård har avlidit 90 år gammal. Hon var född Nutfield i Surrey. Hennes far var lord Hankey, som var ambassadör i Sverige 1960–65.

Läs mer

In Memoriam

29 oktober 2023

Lars Sjöberg 1942–2023
Musikjournalisten och översättaren Lars Sjöberg har gått bort i en ålder av 81 år. Han arbetade på SR P2 i många år och gjorde sig känd för en bredare publik med sina både humoristiska och pedagogiska radioserier.

Läs mer

In Memoriam

7 oktober 2023

Reiner Goldberg 1939–2023
Den tyske Wagnertenoren Reiner Goldberg har avlidit i sitt hem i Berlin tio dagar före sin 84-årsdag. Han utbildade sig vid Musikkonservatorium Carl Maria von Weber i Dresden och därefter debuterade han 1967 vid Sächsische Landesbühne Radebaul. År 1973 debuterade han på Semperoperan i Dresden och från 1981 ingick han i ensemblen vid Staatsoper Unter den Linden i dåvarande Östberlin.

Läs mer

In Memoriam

20 september 2023

Stephen Gould 1962–2023
Den amerikanske Wagnertenoren Stephen Gould har avlidit i sviterna av en obotlig levercancer, 61 år gammal. Han var en framstående sångare, aktör och inte minst pedagog. Han debuterade vid Bayreuthfestspelen 2004 och här kom han framträda i nästan hundra föreställningar tills i fjol.

Läs mer

In Memoriam

28 augusti 2023

Robert Hale 1933–2023
Den amerikanske basbarytonen Robert Hale har avlidit i dagarna kring sin 90-årsdag. Han föddes i Texas men växte upp i Louisiana. Därefter flyttade familjen till Oklahoma City, där Robert Hale gick på high school och college.

Läs mer

In Memoriam

18 augusti 2023

Renata Scotto 1934–2023
En av de absolut världsledande sopranerna under 1960–80-talen, Renata Scotto, har avlidit i en ålder av 89 år. Hon var född i en liten fiskeby utanför Savona i Ligurien dit hon återvände före sin bortgång. Hon kunde närmast betraktas som ett sångligt underbarn då hon kom till Musikkonservatoriet i Milano som sextonåring.

Läs mer

In Memoriam

17 augusti 2023

Arnold Östman 1939–2023
Dirigenten Arnold Östman har efter längre tids sjukdom avlidit 83 år gammal. Han var praktiskt taget autodidakt och gjorde en mycket framgångsrik karriär i svenskt och internationellt operaliv.

Läs mer

In Memoriam

15 augusti 2023

Rachel Yakar 1936–2023
Den franska sopranen Rachel Yakar har efter en lång tids sjukdom avlidit 87 år gammal.  Hon var född i Lyon av judisk grekisk-turkiska föräldrar. Först utbildade hon sig till kostymdesigner, men sedan tog sången över. Hon studerade vid Pariskonservatoriet.

Läs mer