In Memoriam

Birgit Nordin 1934–2022

Birgit Nordin som Nattens drottning i Ingmar Bergmans filmatisering av Trollflöjten. Foto: Kungliga Operan.

Hovsångerskan Birgit Nordin har avlidit i en ålder av 88 år. Hon var engagerad vid Kungliga Operan mellan åren 1958 och 1986.

Birgit Nordin föddes i Sangis i Norrbotten och kom till Stockholm när hon antagits som elev vid Kungliga Musikhögskolan. Efter några småroller debuterade hon som Oscar i Verdis Maskeradbalen i Göran Genteles regi 1958, vilket genast blev ett stort genombrott för henne. För en större allmänhet blev hon känd som Nattens drottning i Ingmar Bergmans film av Mozarts Trollflöjten 1974.

Andra uppmärksammade roller på Kungliga Operan var Morgana i Alcina, Susanna i Figaros bröllop, Pamina i Trollflöjten, Zerlina i Don Giovanni, Servilia i Titus mildhet och Despina i Così fan tutte. Dessutom Rosina i Barberaren i Sevilla,   Sophie i Rosenkavaljeren, Kompositören i Ariadne Naxos, Gilda i Rigoletto, både Nannetta och Alice Ford i Falstaff, Musette i La Bohème, titelrollen i Jules Massenets Manon och Mélisande i Pelléas och Mélisande.

Birgit Nordin sjöng också flitigt i Kungliga Operans turnéuppsättningar, som även spelades på Södra Teatern i Stockholm. Här kan nämnas Norina i Don Pasquale, Miss Wordsworth i Benjamin Brittens Albert Herring, Fru Flod i Otto Nicolais Muntra fruarna i Windsor, Magda Sorel i Konsuln samt titelrollerna i Poppeas kröning och Offenbachoperetten La Périchole.

Nordin medverkade ofta i produktioner på Drottningholms Slottsteater. Här kan nämnas Adina i Kärleksdrycken, Clarice i Haydnoperan Livet på månen, Ceres i Joseph Martin Kraus Proserpin och Donna Elvira i Göran Järvefelts Don Giovanni-uppsättning, som också sändes i Sveriges Television.

Även i 1900-talsoperor hade Nordin ledande roller, som t.ex. Jenny i Brechts och Weills Staden Mahagonnys uppgång och fall, Auru i Per Nørgårds opera Gilgamesh, Daisi Doody/La Garçonne i Aniara. I en dansk tv-produktion 1970 gjorde hon titelrollen i Alban Bergs Lulu i Götz Friedrichs regi. Här sjöng hon mot Ib Hansen (Dr. Schön), Kerstin Meyer (grevinnan Geschwitz) och John-Erik Jacobsson som Alwa.

Birgit Nordin deltog vid flera av Kungliga Operans utlandsgästspel, men hon gästspelade själv på Covent Garden i London som Susanna och i Glyndebourne som Blondchen i Enleveringen ur seraljen. Vid Wexford Opera Festival medverkade Nordin i Mozarts La finta giardiniera i en ensemble som innehöll sångare som Mattiwilda Dobbs, Stefania Malagù och Francis Egerton. Allt under ledning av dirigenten Gunnar Staern, som var konstnärlig ledare i Wexford 1962–65.

Birgit Nordin framträdde även i konsertsammanhang med sopranpartierna i Messias, Skapelsen och Matteuspassionen.

Nordin började som lyrisk koloratur, och med sitt fina sopranskimmer, något metalliska timbre och starka scenutstrålning blev hon mycket användbar i det facket, liksom i många subrettroller. Efterhand mörknade rösten och hon kunde bredda den en smula för rent lyriska eller lyrisk-dramatiska roller. Hon var en förnämlig skådespelerska och en utmärkt komedienn, vilket också gjorde att hon efter pensioneringen undervisade i scenisk framställning.

I sitt tredje äktenskap var hon gift med basbarytonen och hovsångaren Jerker Arvidson (1939–2007).

Sören Tranberg

 

 

Fler In Memoriam från OPERA