Nyheter

OPERA gratulerar Bo Lundborg på 90-årsdagen!

Bo Lundborg som Demetrius och Elisabeth Söderström som Helena i Benjamin Brittens En midsommarnattsdröm, Kungliga Operan 1962. Foto: Enar Melker Rydberg.

Basbarytonen Bo Lundborg föddes i Vänersborg, liksom kollegan Erik Sædén, och han studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm i solosång 1954–59 och i operaklassen 1956–58. Vidare sångstudier för Ragnar Hultén och Käthe Sundström. Debut som Förste gesällen vid Sverigepremiären på Alban Bergs Wozzeck på Kungliga Operan 1957. Året därpå engagerades han vid nationalscenen och verkade där fram till 1990. Han måste vara Operans flitigaste sångare alla tider. När man kollar i Stockholmsoperans digitala arkiv: 2 706 föreställningar i 107 produktioner. Imponerande!

Lundborg var en mycket anlitad ensemblemedlem och han gjorde stora partier men framför allt andraplansroller. Omgående fick han göra Talaren i Trollflöjten och Horn i Maskeradbalen, i Göran Genteles uppsättning som spelades 225 gånger och där Lundborg medverkade i 175, ofta ihop med Arne Tyrén som Anckarström, som de sammansvurna.

Andra Verdiroller för Bo Lundborg var Monterone i Rigoletto, Doktor Grenvil och Germont i La Traviata och Kungen i Aida. Han gjorde en mängd Mozartroller, som titelrollen i Figaros bröllop och i samma opera även Doktor Bartolo och Antonio. Vidare Don Alfonso i Così fan tutte, Masetto i Don Giovanni och Publius i Titus. I La Bohème gestaltade han både Schaunard och Colline.

I Wagnerfacket sjöng han alla tre Alberich-rollerna i Folke Abenius uppsättning av Nibelungens ring plus Donner i Rhenguldet, Härroparen i Lohengrin, Biterolf i Tannnhäuser och inte minst en starkt demonisk Klingsor i Parsifal. Senare i karriären gjorde han också titelrollen i Wozzeck i Götz Friedrichs iscensättning. Även Bill i Staden Mahagonnys uppgång och fall, Demetrius i En midsommarnattsdröm och Gessler i Wilhelm Tell för att nämna några ytterligare roller.

Som artist var Bo Lundborg närmast oumbärlig på Stockholmsoperan. Han visade prov på att behärska de mest skilda genrer, stilar och rollkaraktärer. Några gestalter som jag minns väl, förutom några redan nämnda, var Mjölnarförmannen i Jenůfa, Angelotti och Sakristanen i Tosca, Andarnas budbärare i Die Frau ohne Schatten och Prästen i Katerina Ismajlova.

Men han gjorde också små fina miniatyrporträtt som Notarien i Rosenkavaljeren. Tala om kleinkunst!

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA

Nyheter

21 februari 2024

Frida Engström ny konstnärlig ledare för Läckö slottsopera
Hon efterträder Catarina Gnosspelius, som under sexton år varit ansvarig för opera och scenkonst på Läckö slott. Gnosspelius går vidare och blir konstnärlig ledare för Vadstena-Akademien.

Läs mer

Nyheter

20 februari 2024

Operafabriken ger Fidelio på Lokstallarna i Malmö
Operafabriken, grundad av sopranen Leena Malkki 2011, är en fristående operagrupp med Malmö som bas. Deras mål är att bredda det befintliga operautbudet genom att lyfta fram mindre spelade verk i ett intimt format.

Läs mer

Nyheter

15 februari 2024

Salome nästa säsong på Malmö Opera
Eirik Stubø regisserar Salome och det blir hans andra operauppsättning i Sverige efter succén med Norma på Folkoperan 2022. Cornelia Beskow kommer att gestalta Salome.

Läs mer

Nyheter

14 februari 2024

Orfeus och Eurydike i Vattnäs Konsertlada i sommar
Glucks reformopera sätts upp i sommar av ett erfaret och nyskapande konstnärligt team. Teamet vill i sin tolkning av verket undersöka hur man kan använda de verktyg som står till buds i dag, till exempel ge form åt bilder och teman med hjälp av AI.

Läs mer

Nyheter

13 februari 2024

Årets Joel Berglund-stipendiater är sopranerna Sandra Bendrik och Solveig Bergersen
De får 60 000 kronor vardera. Stipendiet delas ut och administreras av Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister efter att en utvald jury valt ut stipendiaterna bland ett 60-tal sångare.

Läs mer

Nyheter

13 februari 2024

Sopranen Julia Lindgren får Anders Walls Confidencen-stipendium
Stipendiet är på 125 000 kronor. Stipendiaten tar till sommaren sin kandidatexamen vid operautbildningen vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Läs mer

Nyheter

8 februari 2024

Sopranen Clarice Granado får Anders Walls Giresta-stipendium
Stipendiet, som är på 125 000 kronor, omfattar även en solokonsert i Giresta kyrka. Clarice Granado (f. 1997) tar till sommaren sin kandidatexamen vid SKH Opera (f.d. Operahögskolan) i Stockholm.

Läs mer

Nyheter

6 februari 2024

Jussi Björlingsällskapets pris till tenoren Tobias Westman
Priset, som är på 30 000 kronor, delas ut vid Jussi Björling-dagarna i Voxnabruk i juli. Tobias Westman är född 1990 och uppvuxen i Nacka.

Läs mer

Nyheter

2 februari 2024

Rossinibuffan La Gazzetta får Sverigepremiär på Läckö Slott i sommar
La Gazetta (Tidningen) från 1816 med libretto av Giuseppe Palompa bygger på en Goldinipjäs Il matrimonio per concorso. Catarina Gnosspelius svarar för den svenska översättningen till La Gazzetta.

Läs mer

Nyheter

31 januari 2024

Bayreuth Baroque Opera Festival har utsetts ...
till vinnare av Opera Award 2024 i kategorin Best Festival. OPERA bevakade den senaste festivalen i höstas, då man gav Händels Flavio, re de’Longobardi och Monteverdis L’Orfeo.

Läs mer

Nyheter

30 januari 2024

Händels Alcina på Confidencen i sommar
Under Confidencen Opera & Music Festival i sommar förvandlas Confidencen till Alcinas förtrollade ö. En ö full av förförda och försmådda älskare, förstenade vilda djur och Alcinas innersta känslor. En ö där inget är som det verkar vara.

Läs mer

Nyheter

26 januari 2024

La bohème nästa säsong på Malmö Opera
Följ med till 60-talets New York där kreativiteten och dekadensen sprudlar. Här finns det senaste inom mode, konst, teater, musik, litteratur, poesi och film. Nya konstformer växer fram, allt är möjligt och friheten är total.

Läs mer

Nyheter

16 januari 2024

Fotografen blir Vadstena-Akademiens 39:e urpremiär
I sommar firar Vadstena-Akademien sitt 60-årsjubileum med att bland annat uruppföra operan Fotografen på Vadstena Gamla Teater. Fotografen är en berättelse om kvinnliga pionjärer under 1800-talets slut och sekelskiftets början.

Läs mer

Nyheter

14 januari 2024

Sopranen Kathrin Lorenzen vann Solistpriset 2024
I finalen tävlade Kathrin Lorenzen mot altsaxofonisten Theo Hillborg och sopranen Matilda Sterby.

Läs mer

Nyheter

13 januari 2024

Simone Young dirigerar Nibelungens ring i Bayreuth i sommar
Därmed blir hon den första kvinnliga dirigenten som tar sig an tetralogin i festspelshuset. Meningen var att Philippe Jordan skulle ha dirigerat Ringen men han har avsagt sig uppdraget.

Läs mer

Nyheter

3 januari 2024

Anne Sofie von Otter ny gästlärare på operautbildningen i Göteborg
Hon är en av tre nya artister som kommer att jobba med operastudenter tack vare ett förnyat stöd på 1,8 miljoner från Stenastiftelsen till Artist in residence-programmet under perioden 2024–2026.

Läs mer