Nyheter

Barbara Hannigan får stort stipendium i Göteborg

Barbara Hannigan.

Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur firar i år 25-årsjubiluem. Stiftelsen har under åren delat ut ett stort antal stipendier till löftesrika talanger inom skilda konstarter. 2021 års kulturstipendiater, som vardera erhåller 300 000 kronor, är sopranen och dirigenten Barbara Hannigan, konstnären Emanuel Röhss och Hollywoodstjärnan Alicia Vikander.

Hannigan tilldelas stipendiet för nyskapande tolkningar, kompromisslöst engagemang och ett konstnärskap i ständig utveckling. Stiftelsens närmare motivering:

”Den kanadensiska sopranen och dirigenten Barbara Hannigans sällsamma kombination av virtuoseri, sceniska utstrålning och musikaliskt mod har attraherat nya lyssnare till den klassiska och samtida musiken. För en ny generation sångare och musiker är hon inte bara en förebild, utan också en aktiv och generös medskapare genom sina två mentorsprojekt Equilibrium Young Artists och Momentum: Our Future, Now.
Hannigans repertoar är imponerande och hon har uruppfört över 80 nya verk, många skrivna direkt för henne. I Göteborg har hon satt starka avtryck med bland annat uppföranden av Igor Stravinskijs opera Rucklarens väg och George Gershwins Girl Crazy Suite, där hon samtidigt dirigerar och sjunger. Sedan 2019 är hon förste gästdirigent hos Göteborgs Symfoniker.”

Jubileumskvällen kommer att streamas via GSO Play och kommer att vara tillgänglig för allmänheten från och med lördagen 4 december.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA