Nyheter

Nytt stipendium till kvinnligt operaskapande

Den Andra Operans konstnärliga ledare Hanna Fritzson, Bente Rolandsdotter och Ditte Hammar. Pressbild. (Foto: DAO)

Den Andra Operan får Stefan Johanssons nyinstiftade operastipendium, där operor enbart är producerade av kvinnliga tonsättare. Den Andra Opera (DAO) är ett initiativ av de konstnärliga ledarna operasångaren Hanna Fritzson, scenografen och kostymdesignern Bente Rolandsdotter samt regissören och kulturjournalisten Ditte Hammar. Stipendiet, som är på 100 000 kronor, överlämnades personligen av Stefan Johansson i samband med Kungliga Teaterns Solisters årliga höstlunch den 17 oktober. Stefan Johanssons operastipendium förvaltas av Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister.

Den Andra Operan tilldelas stipendiet för att den sedan starten 2016 ”oförtrutet fortsätter utforskandet av orättvist okända traditioner av operaskapande”, motiverar instiftaren sitt val. DAO har hittills producerat tre operauppsättningar av ”okända” kvinnliga upphovspersoner: Amasonernas drottning, Argenore och den sceniska konserten Lovisa Ulrika – opera och systerskap. Dessutom arrangerade DAO under hösten 2021 seminariet ”Hela historien” på Confidencen i samarbete med bland andra Vadstena-Akademien.

Stipendiets instiftare Stefan Johansson har en bakgrund som regissör, dramaturg, skådespelare och teaterchef samt teater- och operakritiker. Han har bland annat varit verksam som chefsdramaturg på Kungliga Operan, regissör och dramaturg på Malmö Opera samt teaterchef på Radioteatern och Teater 9.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA