Nyheter

Marianne Rørholm 1956–2021

Marianne Rörholm.

Den danska mezzosopran Marianne Rørholm har helt oväntat avlidit i en ålder av 66 år. Hon utbildade sig vid Operahögskolan i Köpenhamn med examen 1984. Hennes sånglärare var Susanna Eken och Uno Ebrelius. Året innan hade hon redan debuterat på Det Kongelige Teater som Cherubin i Figaros bröllop. I samma operahus sjöng Rørholm säsongen 1984/85 bland annat Olga i Eugen Onegin och Rosina i Barberaren i Sevilla. Detta ledde till hon medverkade i Parisoperans produktion av Purcells Dido och Aeneas.

Under tre säsonger tillhörde Marianne Rørholm Frankfurtoperans ensemble och här sjöng hon ledande roller som Rosina, Dorabella i Così fan tutte, Octavian i Rosenkavaljeren och Annius i Titus mildhet. Han var även engagerad vid operan i Basel. Hon framträdde vid operafestivalerna i Glyndebourne och Aix-en-Provence samt på La Scala i Milano och Carnegie Hall i New York för att nämna några scener. En sommar blev det även i Bayreuth 1988, då sjöng hon en väpnare och en blomsterflicka i Parsifal.

Marianne Rørholms repertoar var mycket omfattande: från Monteverdi till Mahler, från Bach till Berlioz och från Rossini till Ruders. Hon sjöng titelrollen i Poul Ruders opera Tjenerindens fortælling (även utgiven på cd), som han komponerade direkt för henne.

Rørholm arbetade tillsammans med flera av världens ledande dirigenter som Simon Rattle, Daniel Barenboim, Wolfgang Sawallisch, Esa-Pekka Salonen och Giuseppe Sinopoli samt regissörer som Peter Hall, Ruth Berghaus, Jean-Pierre Ponnelle och Herbert Wernicke.

Hon sjöng Dorabella vid ett konsertant framförande av Così fan tutte i Berwaldhallen 1991 med bland andra Gösta Winbergh, Håkan Hagegård och Barbara Bonney. Jag hörde henne som altsolist i Mahlers andra symfoni ”Uppståndelsesymfonin” i Göteborgs Konserthus våren 1997 med Tina Kiberg som sopransolist och under dirigenten Myung-whun Chungs ledning.

Flera inspelningar med Rørholm måste framhållas som Pagen i Salome (Chandos) och Pernille i Carl Nielsens Maskerad (Decca) med Danska Radions Symfoniorkester under Michael Schønwandts ledning. Hon sjöng också Pagen i Giuseppe Sinopolis Salome-inspelning. Med honom gjorde hon den lilla rollen Kate Pinkerton i Madame Butterfly (Mirella Freni).

Själv måste jag lyfta fram hennes tolkning av Sextus i Julius Caesar med Jennifer Larmore i titelrollen. Denna René Jacobs-inspelning med Concerto Köln på Harmonia Mundi från 1991 har satt standard för hur man tidstroget tolkar Händel. Sextus har fyra sinsemellan olika arior och här ges verkligen ett prov på hur tar sig an dem. Den utåtriktade ”Svegliatevi nel core” med snabba löpningar till mer inåtvända arior. Här visar sångaren bredden med fin lyrisk mezzohöjd till låga alttoner.

Efter avslutad karriär var Marianne Rørholm studiolektor i sång vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA

Nyheter

21 februari 2024

Frida Engström ny konstnärlig ledare för Läckö slottsopera
Hon efterträder Catarina Gnosspelius, som under sexton år varit ansvarig för opera och scenkonst på Läckö slott. Gnosspelius går vidare och blir konstnärlig ledare för Vadstena-Akademien.

Läs mer

Nyheter

20 februari 2024

Operafabriken ger Fidelio på Lokstallarna i Malmö
Operafabriken, grundad av sopranen Leena Malkki 2011, är en fristående operagrupp med Malmö som bas. Deras mål är att bredda det befintliga operautbudet genom att lyfta fram mindre spelade verk i ett intimt format.

Läs mer

Nyheter

15 februari 2024

Salome nästa säsong på Malmö Opera
Eirik Stubø regisserar Salome och det blir hans andra operauppsättning i Sverige efter succén med Norma på Folkoperan 2022. Cornelia Beskow kommer att gestalta Salome.

Läs mer

Nyheter

14 februari 2024

Orfeus och Eurydike i Vattnäs Konsertlada i sommar
Glucks reformopera sätts upp i sommar av ett erfaret och nyskapande konstnärligt team. Teamet vill i sin tolkning av verket undersöka hur man kan använda de verktyg som står till buds i dag, till exempel ge form åt bilder och teman med hjälp av AI.

Läs mer

Nyheter

13 februari 2024

Årets Joel Berglund-stipendiater är sopranerna Sandra Bendrik och Solveig Bergersen
De får 60 000 kronor vardera. Stipendiet delas ut och administreras av Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister efter att en utvald jury valt ut stipendiaterna bland ett 60-tal sångare.

Läs mer

Nyheter

13 februari 2024

Sopranen Julia Lindgren får Anders Walls Confidencen-stipendium
Stipendiet är på 125 000 kronor. Stipendiaten tar till sommaren sin kandidatexamen vid operautbildningen vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Läs mer

Nyheter

8 februari 2024

Sopranen Clarice Granado får Anders Walls Giresta-stipendium
Stipendiet, som är på 125 000 kronor, omfattar även en solokonsert i Giresta kyrka. Clarice Granado (f. 1997) tar till sommaren sin kandidatexamen vid SKH Opera (f.d. Operahögskolan) i Stockholm.

Läs mer

Nyheter

6 februari 2024

Jussi Björlingsällskapets pris till tenoren Tobias Westman
Priset, som är på 30 000 kronor, delas ut vid Jussi Björling-dagarna i Voxnabruk i juli. Tobias Westman är född 1990 och uppvuxen i Nacka.

Läs mer

Nyheter

2 februari 2024

Rossinibuffan La Gazzetta får Sverigepremiär på Läckö Slott i sommar
La Gazetta (Tidningen) från 1816 med libretto av Giuseppe Palompa bygger på en Goldinipjäs Il matrimonio per concorso. Catarina Gnosspelius svarar för den svenska översättningen till La Gazzetta.

Läs mer

Nyheter

31 januari 2024

Bayreuth Baroque Opera Festival har utsetts ...
till vinnare av Opera Award 2024 i kategorin Best Festival. OPERA bevakade den senaste festivalen i höstas, då man gav Händels Flavio, re de’Longobardi och Monteverdis L’Orfeo.

Läs mer

Nyheter

30 januari 2024

Händels Alcina på Confidencen i sommar
Under Confidencen Opera & Music Festival i sommar förvandlas Confidencen till Alcinas förtrollade ö. En ö full av förförda och försmådda älskare, förstenade vilda djur och Alcinas innersta känslor. En ö där inget är som det verkar vara.

Läs mer

Nyheter

26 januari 2024

La bohème nästa säsong på Malmö Opera
Följ med till 60-talets New York där kreativiteten och dekadensen sprudlar. Här finns det senaste inom mode, konst, teater, musik, litteratur, poesi och film. Nya konstformer växer fram, allt är möjligt och friheten är total.

Läs mer

Nyheter

16 januari 2024

Fotografen blir Vadstena-Akademiens 39:e urpremiär
I sommar firar Vadstena-Akademien sitt 60-årsjubileum med att bland annat uruppföra operan Fotografen på Vadstena Gamla Teater. Fotografen är en berättelse om kvinnliga pionjärer under 1800-talets slut och sekelskiftets början.

Läs mer

Nyheter

14 januari 2024

Sopranen Kathrin Lorenzen vann Solistpriset 2024
I finalen tävlade Kathrin Lorenzen mot altsaxofonisten Theo Hillborg och sopranen Matilda Sterby.

Läs mer

Nyheter

13 januari 2024

Simone Young dirigerar Nibelungens ring i Bayreuth i sommar
Därmed blir hon den första kvinnliga dirigenten som tar sig an tetralogin i festspelshuset. Meningen var att Philippe Jordan skulle ha dirigerat Ringen men han har avsagt sig uppdraget.

Läs mer

Nyheter

3 januari 2024

Anne Sofie von Otter ny gästlärare på operautbildningen i Göteborg
Hon är en av tre nya artister som kommer att jobba med operastudenter tack vare ett förnyat stöd på 1,8 miljoner från Stenastiftelsen till Artist in residence-programmet under perioden 2024–2026.

Läs mer