Nyheter

Teresa Żylis-Gara 1930–2021

Teresa Żylis-Gara

Den polska sopran Teresa ŻylisGara har avlidit 91 år gammal. Hon studerade vid Musikkonservatoriet i Łódź under nio år. År 1954 vann hon en polsk sångtävling, vilket ledde till operadebut i Krakow med titelrollen i Stanisław Moniuszkos Halka. Här sjöng hon också Cio-Cio-San i Madame Butterfly. Fler priser blev det vid sångtävlingar i Toulouse och München, vilket innebar engagemang på tyska operascener i Oberhausen, Dortmund och Düsseldorf. Hon talade flytande tyska och det bidrog till att hon fick göra roller med talad tysk dialog, som Agathe i Friskytten och Rosalinda i Läderlappen.

I Dortmund gestaltade hon Octavian mot Elisabeth Grümmers Fältmarskalkinna i Rosenkavaljeren och samma roll gjorde ŻylisGara mot Montserrat Caballé vid festspelen i Glyndebourne 1965. Där sjöng hon – det som skulle bli hennes paradroll – Donna Elvira i Don Giovanni – en roll som hon gjorde vid premiären på Franco Zeffirellis iscensättning på Wiener Staatsoper 1972, även på San Francisco Opera och Metropolitan i New York (debuter på dessa scener) samt inte minst på Karl Böhms inspelning på Deutsche Grammophon.

Sommaren 1968 debuterade ŻylisGara som Donna Elvira vid Salzburgfestspelen tillsammans med Herbert von Karajan. Samma år debuterade hon som Violetta i La Traviata på Covent Garden i London. På Metropolitan framträdde hon under fjorton säsonger i roller som Grevinnan i Figaros bröllop, Fiordiligi i Così fan tutte, Amelia i Maskeradbalen, Desdemona i Otello, Leonora i Trubaduren, Elisabeth i Tannhäuser, Elsa i Lohengrin, Liù i Turandot, Marguerite i Faust, Mimì i La Bohème, Octavian, Tatjana i Eugen Onegin och i titelrollerna i Syster Angelica, Adriana Lecouvreur samt Tosca.

Teresa ŻylisGara sjöng på alla världens ledande operascener och konsertestrader. Inte minst var hon en flitig gäst på Deutsche Oper i Berlin, vidare Wiener Staatsoper, La Scala i Milano, Lyric Opera of Chicago, Bolsjojteatern i Moskva, Teatr Wielki i Warszawa och Teatro Colón i Buenos Aires.

Själv fick jag aldrig uppleva henne. Det var nära i Stockholms Konserthus 1981 när Antal Dorati dirigerade Verdis Requiem, men en indisposition satte stopp för det. Nio år senare framträdde hon till slut i Konserthuset, då i Pendereckis Ett polskt rekviem.

När jag skriver dessa rader lyssnar jag på en liveinspelning från Chicago 1973 av Massenets Manon med sångerskan och Alfredo Kraus som Des Grieux. Vilket fantastiskt franskt idiom hon hade. På skiva finns hon också bevarad som Kompositören på EMI-inspelningen av Ariadne på Naxos med dirigenten Rudolf Kempe och Gundula Janowitz i titelrollen. Även i Ernest Chaussons Le Roi Arthus, i Bachs Matteuspassionen, Dvořáks Requiem och Mahlers Das klagende Lied.

Med en sådan här omfattande repertoar är det inte svårt att utse Teresa ŻylisGara till den främsta polska sopranen under andra halvan av 1900-talet. Hon hade en magnifik lyrisk sopran som också var predestinerad för mer dramatiska partier. Efter karriären ägnade hon sig även åt sångundervisning. Hennes fasta adress i livet sedan fyrtio år tillbaka var i Monaco.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA

Nyheter

7 december 2023

Così fan tutte spelas nästa säsong på Malmö Opera
Säsongen 2024/25 ger Malmö Opera den danska regissören Katrine Wiedemanns originella iscensättning av Mozarts Così fan tutte. I hennes version arbetar Don Alfonso på IKEA. Efter många år i jobbet är han trött på alla ungdomar som går omkring med blågula kassar och lyckliga leenden, hand i hand med sina framtida ex.

Läs mer

Nyheter

6 december 2023

Helle Solberg ny vd på Norrlandsoperan
Helle Solberg kommer från Kungliga Operan där hon varit orkesterchef sedan 2015. Hon tillträder som vd för Norrlandsoperan i Umeå den 1 maj 2024 och ersätter Erik Mikael Karlsson som utsetts till ny vd och chef för Malmö Live Konserthus och Malmö symfoniorkester.

Läs mer

Nyheter

5 december 2023

Norrlandsoperan får tio miljoner för nytt operaprojekt
Norrlandsoperan i Umeå har tilldelats tio miljoner kronor av Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond (RJ) för att genomföra operaprojektet The Galloping Cure. Det är ett av sju utvalda projekt som genom satsningen RJ Konst och kultur skapas med inspiration från forskning. Projektet ska genomföras inom tre år med start under 2024.

Läs mer

Nyheter

5 december 2023

"Nu tändas tusen juleljus" i Katarina kyrka ...
... när Kungliga Operans Solistklubb med gäster sjunger in julen lördagen den 16 december kl. 17.30.

Läs mer

Nyheter

5 december 2023

Christian Thielemann dirigerar återigen i Bayreuth
Christian Thielemann är en välrenommerad Wagnerinterpret och sommaren 2025 dirigerar han åter Lohengrin vid festspelen i Bayreuth. Då blir det en repris på Yuval Sharons Lohengrin-uppsättning, som hade premiär 2018 och som senast spelades sommaren 2022.

Läs mer

Nyheter

22 november 2023

Martyna Szymczak ny assisterande dirigent på Göteborgsoperan
Den unga polska dirigenten Martyna Szymczak blir ny assisterande dirigent på Göteborgsoperan. Kontraktet löper från hösten 2024 till och med våren 2026.

Läs mer

Nyheter

21 november 2023

Staffan Liljas sjunger barockopera i Genève och Timișoara 
Den här veckan är Staffan Liljas i Timișoara i Rumänien för att framföra Händels Acis och Galatea, där han gör cyklopen Polyphemus roll. Timișoara är i år Europas kulturhuvudstad.

Läs mer

Nyheter

17 november 2023

Ivan Repušić ny chefsdirigent på Oper Leipzig
Den krotaiske dirigenten Ivan Repušić (f. 1978) tillträder sin tjänst som Generalmusikdirektor säsongen 2025/26, men redan i slutet av den här månaden dirigerar han Trollflöjten i Leipzig.

Läs mer

Nyheter

17 november 2023

Jens Persson Hertzman och Hulda Lind Jóhannisdóttir – årets Gunn Wållgren-stipendiater
Barytonen Jens Persson Hertzman och Hulda Lind Jóhannisdóttir har utsetts till årets Gunn Wållgren-stipendiater. Wållgrens minnesfond har som ändamål att årligen dela ut stipendier till en skådespelare vid Dramaten och en sångare vid Kungliga Operan.

Läs mer

Nyheter

13 november 2023

Helena Schuback tilldelas Mogrenpriset i musik 2023 ...
... med en prissumma på 250 000 kronor, för sin växande röst och stora potential för ny och krävande repertoar.

Läs mer

Nyheter

10 november 2023

Aivis Greters blir förste gästdirigent på Göteborgsoperan
Den unge lettiske dirigenten Aivis Greters blir Göteborgsoperans förste gästdirigent från hösten 2024 till sommaren 2027. År 2022 anställdes Greters som assisterande dirigent på teatern.

Läs mer

Nyheter

10 november 2023

Johannes Gustavsson ny chefsdirigent och konstnärlig ledare för Jönköpings Sinfonietta
Johannes Gustavsson kommer att ansvara för Sinfoniettans musikaliska inriktning och programutbud under de kommande säsongerna. Han inledde sin musikkarriär som violast och tog sitt dirigentdiplom vid Norges Musikhögskola i Oslo.

Läs mer

Nyheter

27 oktober 2023

Maria Sveinungsen Wagnerstipendiat i Göteborg
Wagner-Sällskapet i Göteborg genomförde sin årliga tävling den 15 oktober för att utse 2024 års Bayreuthstipendiat. Nio sångare deltog. Den norska mezzosopranen Maria Sveinungsen vann tävlingen, vilken hölls i S:t Jakobs kyrka i Göteborg.

Läs mer

Nyheter

24 oktober 2023

Susanne Rydén ny konserthuschef och vd för Stockholms Konserthusstiftelse och Kungliga Filharmonikerna
Hon efterträder Stefan Forsberg, som efter 21 år som mycket framgångsrik konserthuschef – valt att pensionera sig sommaren 2024. Rydén har efter den egna musikerkarriären haft ledande roller i svenskt musikliv.

Läs mer

Nyheter

22 oktober 2023

Svenska Wagner-Sällskapets Bayreuthstipendium för 2024
Stipendiet innebär resa, boende och biljetter till nästa sommars festspel i Bayreuth för båda stipendiater.

Läs mer

Nyheter

21 oktober 2023

Göteborgsoperan vann guld i Svenska Designpriset
En innovativ film med Göteborgsoperans sångare, dansare och musiker har vunnit guld i Svenska Designpriset. ”Genom ett innovativt och lyckat visuellt grepp, där resultatet förflyttar oss närmare de känslor vi upplever som publik och människor än vad en klassisk filmruta med självklara objekt i skarpt fokus vanligtvis gör. Vilken föreställning speglar dig? blir en fråga som lockar oss till biljettköp.”

Läs mer