Nyheter

Teresa Żylis-Gara 1930–2021

Teresa Żylis-Gara

Den polska sopran Teresa ŻylisGara har avlidit 91 år gammal. Hon studerade vid Musikkonservatoriet i Łódź under nio år. År 1954 vann hon en polsk sångtävling, vilket ledde till operadebut i Krakow med titelrollen i Stanisław Moniuszkos Halka. Här sjöng hon också Cio-Cio-San i Madame Butterfly. Fler priser blev det vid sångtävlingar i Toulouse och München, vilket innebar engagemang på tyska operascener i Oberhausen, Dortmund och Düsseldorf. Hon talade flytande tyska och det bidrog till att hon fick göra roller med talad tysk dialog, som Agathe i Friskytten och Rosalinda i Läderlappen.

I Dortmund gestaltade hon Octavian mot Elisabeth Grümmers Fältmarskalkinna i Rosenkavaljeren och samma roll gjorde ŻylisGara mot Montserrat Caballé vid festspelen i Glyndebourne 1965. Där sjöng hon – det som skulle bli hennes paradroll – Donna Elvira i Don Giovanni – en roll som hon gjorde vid premiären på Franco Zeffirellis iscensättning på Wiener Staatsoper 1972, även på San Francisco Opera och Metropolitan i New York (debuter på dessa scener) samt inte minst på Karl Böhms inspelning på Deutsche Grammophon.

Sommaren 1968 debuterade ŻylisGara som Donna Elvira vid Salzburgfestspelen tillsammans med Herbert von Karajan. Samma år debuterade hon som Violetta i La Traviata på Covent Garden i London. På Metropolitan framträdde hon under fjorton säsonger i roller som Grevinnan i Figaros bröllop, Fiordiligi i Così fan tutte, Amelia i Maskeradbalen, Desdemona i Otello, Leonora i Trubaduren, Elisabeth i Tannhäuser, Elsa i Lohengrin, Liù i Turandot, Marguerite i Faust, Mimì i La Bohème, Octavian, Tatjana i Eugen Onegin och i titelrollerna i Syster Angelica, Adriana Lecouvreur samt Tosca.

Teresa ŻylisGara sjöng på alla världens ledande operascener och konsertestrader. Inte minst var hon en flitig gäst på Deutsche Oper i Berlin, vidare Wiener Staatsoper, La Scala i Milano, Lyric Opera of Chicago, Bolsjojteatern i Moskva, Teatr Wielki i Warszawa och Teatro Colón i Buenos Aires.

Själv fick jag aldrig uppleva henne. Det var nära i Stockholms Konserthus 1981 när Antal Dorati dirigerade Verdis Requiem, men en indisposition satte stopp för det. Nio år senare framträdde hon till slut i Konserthuset, då i Pendereckis Ett polskt rekviem.

När jag skriver dessa rader lyssnar jag på en liveinspelning från Chicago 1973 av Massenets Manon med sångerskan och Alfredo Kraus som Des Grieux. Vilket fantastiskt franskt idiom hon hade. På skiva finns hon också bevarad som Kompositören på EMI-inspelningen av Ariadne på Naxos med dirigenten Rudolf Kempe och Gundula Janowitz i titelrollen. Även i Ernest Chaussons Le Roi Arthus, i Bachs Matteuspassionen, Dvořáks Requiem och Mahlers Das klagende Lied.

Med en sådan här omfattande repertoar är det inte svårt att utse Teresa ŻylisGara till den främsta polska sopranen under andra halvan av 1900-talet. Hon hade en magnifik lyrisk sopran som också var predestinerad för mer dramatiska partier. Efter karriären ägnade hon sig även åt sångundervisning. Hennes fasta adress i livet sedan fyrtio år tillbaka var i Monaco.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA

Nyheter

27 september 2023

Christian Thielemann ny GMD på Staatsoper Unter den Linden
Den omstridde dirigenten Christian Thielemann var Berliner Staatskapelles önskekandidat till tjänsten som ny Generalmusikdirektor – en tjänst som han tillträder nästa år. Thielemann är född 1959 i Berlin-Wilmersdorf och bor nu i Potsdam-Babelsberg. Nu återvänder han till Berlin, där han tidigare har varit GMD på Deutsche Oper under åren 1997–2014.

Läs mer

Nyheter

22 september 2023

Eduardo Strausser ny chefsdirigent för Norrlandsoperan
Den brasilianske dirigenten Eduardo Strausser blir ny chefsdirigent och programansvarig för Norrlandsoperans Symfoniorkester. Han tillträder sin tjänst hösten 2024 och uppdraget sträcker sig initialt fram till och med säsongen 2026/27.

Läs mer

Nyheter

6 september 2023

Madeleine Onne ny vd/teaterchef på Confidencen
Efter sommarens framgångar med bland annat Dardanus, som var Fredrik Forslunds sista säsong på teatern, har Stiftelsen Ulriksdals slottsteater fattat beslut om fortsatt engagemang för Madeleine Onne som vd/teaterchef. Hon har varit tillförordnad chef sedan i maj.

Läs mer

Nyheter

26 augusti 2023

Stephen Gould avslutar sin karriär på grund av hälsoskäl
Den amerikanske tenoren Stephen Gould (f. 1962) avslutar sin karriär på grund av hälsoskäl. Vid årets Wagnerfestspel i Bayreuth skulle han ha sjungit Tannhäuser, Tristan och Siegfried i Ragnarök.

Läs mer

Nyheter

25 augusti 2023

Roland Kluttig blir förste gästdirigent och konstnärlig rådgivare vid Wermland Opera
Den tyske dirigenten Roland Kluttig (f.1968) har utnämnts till förste gästdirigent och konstnärlig rådgivare vid Wermland Opera. Under ett treårigt förordnande med start säsongen 2024/25 kommer Kluttig att vara en återkommande musikalisk ledare för Wermland Operas orkester samt ett konstnärligt bollplank till teaterchef Kjell Englund och programrådet.

Läs mer

Nyheter

16 augusti 2023

Stor fransk barockopera på Drottningholms Slottsteater 2024
Nästa sommar sätts Jean-Baptiste Lullys (1632–87) mästerverk Armide från 1686 upp på rokokoteatern på Lovön. För första gången sätts en Lullyopera upp på teatern. Det blir ett franskt konstnärligt team som tillsammans med musikchefen och dirigenten Francesco Corti tolkar verket.

Läs mer

Nyheter

5 juni 2023

Christina Hörnell blir Malmö Operas nya vd och konstnärliga ledare
Christina Hörnell har tidigare arbetat som kormästare på Kungliga Operan 1994–2013 och även i Göteborgs konserthus 2010–15, där hon ledde Göteborgs symfoniska kör.

Läs mer

Nyheter

1 juni 2023

Mezzosopranen Amie Foon tilldelas ett operastipendium på 100 000 kronor
Mottagare av Föreningen Drottningholmsteaterns Vännernas Operastipendium 2023 är mezzosopranen Amie Foon. Karlstadsdottern avlade examen vid Guildhall School of Music and Drama i London 2019 och magisterexamen vid Stockholms konstnärliga högskola 2021.

Läs mer

Nyheter

29 maj 2023

Sopranen Ylva Sofia Stenberg sjunger Bellini i Weimar
Stenberg tilldelades Jenny Lind-stipendiet 2017 och hon vann också första pris i Bundeswettbewerb i Berlin året därpå. Alltså ännu en svensk sångare som gör internationell karriär.

Läs mer

Nyheter

17 maj 2023

Ida Ränzlöv – årets Birgit Nilsson-stipendiat
Stipendiet är på 200 000 kronor och delas ut av Stiftelsen för Birgit Nilssons Stipendiefond i samband med sommarens stipendiekonsert i Västra Karups kyrka den 11 augusti med Magnus Svensson som pianist.

Läs mer

Nyheter

16 maj 2023

Två svenskor i närkamp om Neros gunst
Det kan man få uppleva nästa säsong på Theater Basel när Kerstin Avemo (Poppea) och Anne Sofie von Otter (Ottavia) drabbar samman i Claudio Monteverdis opera Poppeas kröning.

Läs mer

Nyheter

16 maj 2023

Ingegjerd Bagøien Moe har fått årets Flagstadpris
Priset är på 25 000 norska kronor och pristagaren får också en bronsbyst som föreställer Kirsten Flagstad skapad av konstnären Joseph Grimeland.

Läs mer

Nyheter

15 maj 2023

Christina Nilsson gör sin första Elisabeth i Tannhäuser i Frankfurt
Uppsättningen regisseras av Matthew Wild och för scenografin står den välrenommerade Herbert Murauer. Frankfurtoperans unge chefsdirigent Thomas Guggeis ansvarar för den musikaliska ledningen.

Läs mer

Nyheter

12 maj 2023

Maria Bengtsson gör Christine Storch...
... i Richard Strauss självbiografiska opera Intermezzo på Deutsche Oper i Berlin nästa säsong. Operan med libretto av Strauss själv bygger på en episod i hans äktenskap med Pauline de Ahna.

Läs mer

Nyheter

28 april 2023

Elisabet Strid gör Isolde-debut i Sevilla
Nästa säsong väntar en rejäl rolldebut med Richard Wagners Isolde. Hon gör sin första Isolde på Teatro la Maestranza i Sevilla.

Läs mer

Nyheter

27 april 2023

Julia Lindgren är årets Barbro Salén-stipendiat
Årets Operastipendium från Barbro Saléns Stiftelse är riktat till studerande vid Stockholms Konstnärliga Högskola för att ge möjlighet till fortsatta specialstudier utomlands.

Läs mer