Nyheter

Johanna Wallroth är årets Birgit Nilsson-stipendiat

Johanna Wallroth. Pressbild.

Johanna Wallroth får ta emot årets Birgit Nilsson-stipendium som, tack vare en anonym donator, fördubblats i värde. Det gör det till ett av Sveriges största stipendium på 200 000 kronor.

Johanna Wallroth, som just nu är engagerad vid Wiener Staatsopers Opernstudio, tar emot stipendiet vid en stipendiekonsert i Västra Karups kyrka 13 augusti i samband med årets upplaga av Birgit Nilsson-dagarna.

Johanna Wallroth hamnade i rampljuset 2019 när hon vann första pris i den prestigefyllda internationella Mirjam Helin-sångtävlingen i Helsingfors.Hon är sedan den här säsongen engagerad vid Wiener Staatsopers Opernstudio. Wallroth är också intervjuad i OPERAs senaste nummer, nr 2/2021.

Grundplåten till Birgit Nilsson-stipendiet för unga sångare lade La Nilsson själv med recetter från två Tosca-föreställningar på Malmö Opera 1969. Priset delades länge ut i samband med en stipendiekonsert i Västra Karups kyrka innan det flyttades till Malmö Opera 2012. I samband med den tredje upplagan av Birgit Nilsson-dagarna 2020 i och kring Birgit Nilsson-museet i Svenstad på natursköna Hallandsåsen, återvände stipendieutdelningen till Bjärebygden.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA