Ledare

Ledare – chefredaktör Sören Tranberg Nr. 1, 2021

Sören Tranberg. Foto: Anna-Lena Ahlström.

Nya operachefer har …

…utsetts för Kungliga Operan och Norrlandsoperan. I Stockholm kommer den kanadensiske operaregissören Michael Cavanagh att efterträda Birgitta Svendén som konstnärlig chef till sommaren, medan hon kvarstår som vd till den 30 juni 2022. Cavanagh har tidigare iscensatt John Adams Nixon in China och Verdis Aida på Kungliga Operan. Även i sin nya roll kommer han att regissera på nationalscenen. Hans första egenplanerade säsong blir inte förrän 2023/24, så det tar tid innan han kan sätta avtryck och profil på repertoaren. Cavanagh har ett brett operaintresse, men han vill inte avslöja vad han vill prioritera repertoarmässigt trots att han har många idéer. Det han tagit fasta på är att Operan är Sveriges nationalscen, vad det nu kan innebära.

Norrlandsoperan har rekryterat regissören Dan Turdén som ny operachef. I Umeå är beslutsvägarna och framförhållningarna kortare och mer flexibla än planeringen på Kungliga Operan, så Turdén kommer att kunna sätta sina avtryck betydligt snabbare än Cavanagh.

En konstnärlig ledare som har satt stora avtryck internationellt är Frankfurtoperans chef Bernd Loebe, som nu fått ytterligare ett femårskontrakt som löper till och med 2028 – då kommer han att vara 76 år. Han inledde sin bana som musikjournalist och manager. Loebe ledde först La Monnaie i Bryssel för att sedan bli chef i Frankfurt 2002. Hans chefsperiod i Frankfurt kommer alltså att sträcka sig över ett kvarts sekel. Under Loebes egid har man haft väldigt många publik- och kritikersucéer. Ett antal av dem har jag själv upplevt. Bernd Loebe tilldelades International Opera Award 2018 i kategorin ledarskap. Men det kan ändå tyckas konstigt att det inte finns några andra aspiranter till chefsposten i ett av Europas mest innovativa operahus.

Jussi Björlingmuseet i Borlänge har lagts ner. Sviktande besökssiffror och ansträngd ekonomi anges som skäl, men kommunens hantering av processen har starkt ifrågasatts. Museet har drivits av Borlänge kommun sedan starten 1994 och låg beläget centralt i en gammal läkarvilla. Vid årsskiftet stängdes museet. Vad som händer i framtiden är oklart. Helt förödande är om samlingen bestående av ett fantastiskt arkiv, inte minst forskningsmässigt, slås i spillror. Jussi Björlingsällskapet lobbar nu för ett nytt museum i Stockholm, inte minst för läget och för att intresset är så mycket större i huvudstaden. Dessutom har en protestlista skrivits under av bland andra flera internationellt stora sångare. Dagens yngre politiker, oavsett politisk tillhörighet, prioriterar inte kulturen – det har varit ett påtagligt paradigmskifte.

Den stora frågan är när operahusen kan öppna igen. Kanske i sommar när vi förhoppningsvis har blivit vaccinerade? Men redan nu har Läckö slott meddelat att man skjuter upp sin produktion av Lars Johan Werles opera Tintomara till sommaren 2022.

Det återstår att se hur det blir med föreställningsverksamheten vid Opera på Skäret, Drottningholms Slottsteater, Confidencen Ulriksdals slottsteater och Vadstena-Akademien.

Trots att pandemin slår mycket hårt mot kulturlivet, lovar vi att OPERAs vårnummer utkommer den 23 april. Väl mött då!

SÖREN TRANBERG
Chefredaktör och ansvarig utgivare

Fler Ledare från OPERA

Ledare

26 november 2023

Är kritiker ett utdöende släkte?
En av OPERAs kritiker frågade mig varför dagspressen inte recenserar urpremiärer eller Sverigepremiärer av operaverk längre. Ekonomin och jakten på "klick" går ut över scenkonstbevakningen. Har fördjupad kulturjournalistik någon framtid?

Läs mer

Ledare

11 september 2023

Kulturen i Norrköping får stryka på foten...
Redan för ett år sedan skrev jag om vad de politiska partierna vill med kulturen. Då pekade jag ut Sverigedemokraterna som bland annat i Västerbotten ville skära ner på skattepengar som går till kulturen, till exempel till Norrlandsoperan. Nu rasar en het debatt om hur man vill slakta kulturlivet i Norrköping.

Läs mer

Ledare

25 juni 2023

Christina Hörnell blir Malmö Operas nya vd och konstnärliga chef
Den lite överraskande nyheten kom i början av juni och det är bara att gratulera Malmö Opera till förvärvet. Personligen tycker jag det är bra att det blev en svensk chef med insikter om det svenska opera- och musiklivet. Trenden att importera utländska operachefer till svenska scener har inte varit alldeles idealisk.

Läs mer

Ledare

19 april 2023

I Bergen bygger man ett operahus!
Det har redan avsatts drygt två miljarder norska kronor till bygget. I Norge finns det politisk enighet, medan det nu i Stockholm ska utredas för tredje gången om att ta fram ett renoveringsförslag för nationalscenen vid Gustaf Adolfs torg.

Läs mer

Ledare

21 februari 2023

Opera- och musiklivet sitter hårt åt ...
En svensk långbänk är frågan om Kungliga Operans ombyggnad. Även Folkteatern i Göteborg och Blåsarsymfonikernas hemvist, Musikaliska på Nybrokajen i Stockholm, hotas av vräkning.

Läs mer

Ledare

22 november 2022

Repertoarnivellering?
Oper Frankfurt har för sjätte gången utsetts till ”Opernhaus des Jahres” av det tyska operamagasinet Opernwelt. Här kan man tala om spännande repertoar.

Läs mer

Ledare

13 september 2022

Gör krisen att publikunderlaget sviktar?
Jag var i somras på tre svenska operapremiärer och där var publiken fulltalig. Längtan efter levande scenkonst är mycket stor efter det långa avbräcket under coronapandemin. Operapubliken fyllde salongerna i våras medan teaterinstitutionerna hade det desto svårare.

Läs mer

Ledare

22 juni 2022

Ledare - Sören Tranberg, chefredaktör, Nr. 3, 2022
Frågan om ett nytt operahus i Stockholm har aktualiserats igen efter att förra finansminstern Magdalena Andersson satte stopp för projektet Ny Opera i Operan, den renovering och utbyggnad som anslogs 2013.

Läs mer

Ledare

19 april 2022

Ledare - Sören Tranberg, chefredaktör, Nr. 2, 2022
Världsläget har förändrats radikalt. Rysslands aggressiva invasion av Ukraina är ett mycket grovt brott mot folkrätten. Men skall ryska artister som inte har med kriget att göra behöva lida konsekvenserna?

Läs mer

Ledare

18 februari 2022

Ledare - Sören Tranberg, chefredaktör, Nr. 1, 2022
Uruppförandet av Mats Larssons Gothes och Susanne Markos opera Löftet är en berättelse om Förintelsen. Den historien som måste berättas åter och återigen. Men hur fungerar ämnet som opera?

Läs mer

Ledare

21 november 2021

Ledare - Sören Tranberg, chefredaktör, nr. 5, 2021
Nu öppnade äntligen scenkonsten utan några publikbegränsningar den 29 september och det är det här tjocka julnumret ett bra exempel på. Inte minst den digra bevakningen av föreställningar från Umeå till Zürich. Nu är vi igång igen!

Läs mer

Ledare

18 september 2021

Ledare - Sören Tranberg, chefredaktör, nr. 4, 2021
Efter en sommar med mer generösa publikbegränsningar kom den 7 september så glädjebeskedet från regeringen och Folkhälsomyndigheten att man får spela för fulla salonger igen från och med den 29 september.

Läs mer

Ledare

22 juni 2021

Ledare - Sören Tranberg, chefredaktör, nr. 3, 2021
Nu hoppas vi att scenkonsten ska kunna öppna igen. Kanske kommer några svenska sommarscener spela opera. Om så blir fallet, då recenseras de i vårt höstnummer. Likaså om vi får pressbiljetter till festspelen i München och Bayreuth.

Läs mer

Ledare

20 april 2021

Ledare - Sören Tranberg, chefredaktör, nr. 2, 2021
Nu har OPERA arbetat fram en modern hemsida som är både informativ och hanterbar. Ta en titt och anmäl dig till vårt nyhetsbrev eller varför inte teckna en prenumeration på OPERA om du inte redan är prenumerant.

Läs mer

Ledare

20 november 2020

Ledare - chefredaktör Sören Tranberg Nr. 5, 2020
Tack kära läsare för ert ekonomiska stöd! OPERA är oerhört tacksam för det ekonomiska stöd som våra prenumeranter har bistått oss med under sommaren och hösten. Genom er välvilja har det varit möjligt att producera årets sista nummer. Ett stort tack!

Läs mer

Ledare

22 september 2020

Ledare - chefredaktör Sören Tranberg Nr. 4, 2020
Kommer Tidskriften OPERA att överleva coronapandemin? Den frågan är berättigad. I förra numret vädjade vi till prenumeranter och läsare att stödja OPERA ekonomiskt och vi är tacksamma för det stöd som vi har fått.

Läs mer