Nyheter

Kerstin Meyer 1928-2020

Kerstin Meyer

Hovsångerskan och mezzosopranen Kerstin Meyer har avlidit 92 år gammal. Efter studier 1948–52 vid Musikhögskolans operaklass för bl.a. Arne Sunnegårdh debuterade hon som Azucena i Trubaduren på Kungliga Operan 1952 mot Set Svanholm som Manrico.

Hennes stora genombrott kom som Carmen i Göran Genteles omdiskuterade uppsättning 1954, där Meyer gjorde en hetlevrad realistisk framställning av titelrollen. Carmen kom att bli en av hennes främsta roller. Hon gjorde även rollen i Wieland Wagners Hamburguppsättning några år senare. Meyer gestaltade en klassiskt stilren Orfeus i Glucks Orfeus och Eurydike på Drottningholmsteatern, första gången 1957.

På Kungliga Operan var Meyer efter debuten anställd till 1962 och därefter från 1969 fram till pensioneringen 1981. Hon var engagerad vid Deutsche Oper i Berlin 1959 och tio år framåt, vid Hamburgoperan i olika perioder under åren 1960–69. På Metropolitan gjorde hon Kompositören i Ariadne på Naxos, Carmen och Orfeus. Vid Bayreuthfestspelen framträdde hon somrarna 1962–65 som Brangäne mot Birgit Nilssons Isolde samt som Flosshilde och Waltraute i Nibelungens ring. På Covent Garden sjöng hon Dido i Berlioz’ Trojanerna 1959, liksom Octavian i Rosenkavaljeren och senare också Klytämnestra i Elektra – en roll som hon även sjöng i Stockholm och Milano.

Vid festspelen i Glyndebourne medverkade Meyer under nio somrar under åren 1961 till 1976: Geneviève i Debussys Pelléas och Mélisande, Monteverdis Octavia i Poppeas kröning, Clarion i Capriccio mot Elisabeth Söderströms Madeleine och som Claire Zachanassian i Gottfried von Einems Besök av en dam. En roll som hon även gjorde i Stockholm, där hon också svarade för den svenska översättningen, och på Wiener Staatsoper. I Glyndebourne gestaltade hon Carolina i Hans Werner Henzes Elegy for Young Lovers och hon medverkade också i Nicholas Maws opera The Rising of the Moon. Vid Salzburgfestspelen kreerade Meyer Agaue i Henzes Bassariderna 1966.

Meyer var mycket efterfrågad i modern repertoar, och hon framträdde i Gunther Schullers The Visitation, drottning Gertrud i Humphrey Searles Hamlet mot Tom Krause i titelrollen, vilket blev en av Hamburgoperans största floppar under Rolf Liebermanns progressiva ledning.

På Stockholmsoperan medverkade Meyer i par med Elisabeth Söderström i Hilding Rosenbergs Hus med dubbel ingång, titelrollen i Gunnar de Frumeries Singoalla och Ligetis Den stora makabern. Hon gjorde Baba the Turk i Stravinskijs Rucklarens väg i Ingmar Bergmans iscensättning på Stockholmsoperan 1961. Marie i Wozzeck i Berlin. Men också tidig musik som Händels Alcina, både Bradamante och Ruggiero, i Stockholm.

Även komik låg bra till för Kerstin Meyer. Själv minns jag henne som den kärlekskranka fastern Fidalma i Cimarosas Det hemliga äktenskapet på Drottningholmsteatern och Buttercup i Gilbert & Sullivans operett H.M.S. Pinafore på Oscarsteatern.

Meyer ägde en sensuellt klingande mezzo med en omisskännlig timbre. Sceniskt låg hennes styrka i en känslig nyanseringskonst och intelligenta och engagerande rolltolkningar. Särskilt fascinerande var hennes sammansatta psykologiska karaktärer som Kostelnicka i Jenůfa, Kundry i Parsifal, grevinnan Geschwitz i Lulu och inte minst i Peter Maxwell Davies monodram Fröken D:s bröllop, som Meyer själv översatte.

På Stockholmsoperan sjöng hon en mängd Wagnerroller som Ortrud i Lohengrin, Brangäne, Kundry samt Fricka, Erda och Waltraute i Nibelungens ring. Bland hennes främsta Verdiroller måste nämnas Amneris i Aida, Eboli i Don Carlos och Mamsell Arfvidsson i Maskeradbalen vid premiären på Göran Genteles uppsättning 1958.

Meyers konsertrepertoar var också omfattande, från lieder och oratorier till Verdis Messa da Requiem och till Elgars The Dream of Gerontius.

Kerstin Meyers repertoar omfattade över 70 roller. Hon utsågs till hovsångerska 1963 och till ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien samma år. Hon erhöll Litteris et Artibus 1975, 1987 tilldelades hon professors namn och 1994 fick hon Illis Quorum. Kerstin Meyer erhöll också utmärkelsen CBE, Commander of the British Empire av drottning Elizabeth II. Av svenska sångare är det bara Meyer och Elisabeth Söderström som fått den här utmärkelsen. Under åren 1984–94 var Meyer en mycket framgångsrik rektor vid Operahögskolan i Stockholm.

Fler Nyheter från OPERA

Nyheter

27 september 2023

Christian Thielemann ny GMD på Staatsoper Unter den Linden
Den omstridde dirigenten Christian Thielemann var Berliner Staatskapelles önskekandidat till tjänsten som ny Generalmusikdirektor – en tjänst som han tillträder nästa år. Thielemann är född 1959 i Berlin-Wilmersdorf och bor nu i Potsdam-Babelsberg. Nu återvänder han till Berlin, där han tidigare har varit GMD på Deutsche Oper under åren 1997–2014.

Läs mer

Nyheter

22 september 2023

Eduardo Strausser ny chefsdirigent för Norrlandsoperan
Den brasilianske dirigenten Eduardo Strausser blir ny chefsdirigent och programansvarig för Norrlandsoperans Symfoniorkester. Han tillträder sin tjänst hösten 2024 och uppdraget sträcker sig initialt fram till och med säsongen 2026/27.

Läs mer

Nyheter

6 september 2023

Madeleine Onne ny vd/teaterchef på Confidencen
Efter sommarens framgångar med bland annat Dardanus, som var Fredrik Forslunds sista säsong på teatern, har Stiftelsen Ulriksdals slottsteater fattat beslut om fortsatt engagemang för Madeleine Onne som vd/teaterchef. Hon har varit tillförordnad chef sedan i maj.

Läs mer

Nyheter

26 augusti 2023

Stephen Gould avslutar sin karriär på grund av hälsoskäl
Den amerikanske tenoren Stephen Gould (f. 1962) avslutar sin karriär på grund av hälsoskäl. Vid årets Wagnerfestspel i Bayreuth skulle han ha sjungit Tannhäuser, Tristan och Siegfried i Ragnarök.

Läs mer

Nyheter

25 augusti 2023

Roland Kluttig blir förste gästdirigent och konstnärlig rådgivare vid Wermland Opera
Den tyske dirigenten Roland Kluttig (f.1968) har utnämnts till förste gästdirigent och konstnärlig rådgivare vid Wermland Opera. Under ett treårigt förordnande med start säsongen 2024/25 kommer Kluttig att vara en återkommande musikalisk ledare för Wermland Operas orkester samt ett konstnärligt bollplank till teaterchef Kjell Englund och programrådet.

Läs mer

Nyheter

16 augusti 2023

Stor fransk barockopera på Drottningholms Slottsteater 2024
Nästa sommar sätts Jean-Baptiste Lullys (1632–87) mästerverk Armide från 1686 upp på rokokoteatern på Lovön. För första gången sätts en Lullyopera upp på teatern. Det blir ett franskt konstnärligt team som tillsammans med musikchefen och dirigenten Francesco Corti tolkar verket.

Läs mer

Nyheter

5 juni 2023

Christina Hörnell blir Malmö Operas nya vd och konstnärliga ledare
Christina Hörnell har tidigare arbetat som kormästare på Kungliga Operan 1994–2013 och även i Göteborgs konserthus 2010–15, där hon ledde Göteborgs symfoniska kör.

Läs mer

Nyheter

1 juni 2023

Mezzosopranen Amie Foon tilldelas ett operastipendium på 100 000 kronor
Mottagare av Föreningen Drottningholmsteaterns Vännernas Operastipendium 2023 är mezzosopranen Amie Foon. Karlstadsdottern avlade examen vid Guildhall School of Music and Drama i London 2019 och magisterexamen vid Stockholms konstnärliga högskola 2021.

Läs mer

Nyheter

29 maj 2023

Sopranen Ylva Sofia Stenberg sjunger Bellini i Weimar
Stenberg tilldelades Jenny Lind-stipendiet 2017 och hon vann också första pris i Bundeswettbewerb i Berlin året därpå. Alltså ännu en svensk sångare som gör internationell karriär.

Läs mer

Nyheter

17 maj 2023

Ida Ränzlöv – årets Birgit Nilsson-stipendiat
Stipendiet är på 200 000 kronor och delas ut av Stiftelsen för Birgit Nilssons Stipendiefond i samband med sommarens stipendiekonsert i Västra Karups kyrka den 11 augusti med Magnus Svensson som pianist.

Läs mer

Nyheter

16 maj 2023

Två svenskor i närkamp om Neros gunst
Det kan man få uppleva nästa säsong på Theater Basel när Kerstin Avemo (Poppea) och Anne Sofie von Otter (Ottavia) drabbar samman i Claudio Monteverdis opera Poppeas kröning.

Läs mer

Nyheter

16 maj 2023

Ingegjerd Bagøien Moe har fått årets Flagstadpris
Priset är på 25 000 norska kronor och pristagaren får också en bronsbyst som föreställer Kirsten Flagstad skapad av konstnären Joseph Grimeland.

Läs mer

Nyheter

15 maj 2023

Christina Nilsson gör sin första Elisabeth i Tannhäuser i Frankfurt
Uppsättningen regisseras av Matthew Wild och för scenografin står den välrenommerade Herbert Murauer. Frankfurtoperans unge chefsdirigent Thomas Guggeis ansvarar för den musikaliska ledningen.

Läs mer

Nyheter

12 maj 2023

Maria Bengtsson gör Christine Storch...
... i Richard Strauss självbiografiska opera Intermezzo på Deutsche Oper i Berlin nästa säsong. Operan med libretto av Strauss själv bygger på en episod i hans äktenskap med Pauline de Ahna.

Läs mer

Nyheter

28 april 2023

Elisabet Strid gör Isolde-debut i Sevilla
Nästa säsong väntar en rejäl rolldebut med Richard Wagners Isolde. Hon gör sin första Isolde på Teatro la Maestranza i Sevilla.

Läs mer

Nyheter

27 april 2023

Julia Lindgren är årets Barbro Salén-stipendiat
Årets Operastipendium från Barbro Saléns Stiftelse är riktat till studerande vid Stockholms Konstnärliga Högskola för att ge möjlighet till fortsatta specialstudier utomlands.

Läs mer