Virginia Zeani 1925–2023

21 mar 2023

Den rumänskfödda sopranen Virginia Zeani har avlidit 97 år gammal. Hon var född i en liten by i Transylvanien. Efter andra världskriget emigrerade hon till Italien och utbildade sig i Milano. Hennes professionella debut ägde rum på Teatro Duse i Bologna 1948 som Violetta i La traviata – en roll som hon sjöng hela 648 gånger under karriären. Florensdebuten ägde rum 1952 när hon ersatte Maria Callas som Elvira i Bellinis Puritanerna. Här mötte hon sin kommande man, den italienske basen Nicola Rossi-Lemeni.

De möttes igen vid hennes La Scala-debut 1956, då hon sjöng Cleopatra och han titelrollen i Händels Julius Caesar. I början av sin karriär sjöng Zeani en mängd koloraturroller som Lucia di Lammermoor, Gilda i Rigoletto och Adèle i Rossinis Le comte Ory. På Romoperan sjöng hon alla fyra kvinnorollerna i Hoffmanns äventyr, i samma uppsättning gjorde maken skurkrollerna.

Från 1970 övergick Zeani till att sjunga tyngre och bredare dramatiska roller som Aida, Tosca, Manon Lescaut och Fedora. Hon sjöng även Wagnerroller som Senta i Den flygande holländaren och Elsa i Lohengrin.

Virginia Zeani hade hela 69 roller på sin repertoar. Hon gestaltade bortglömda hjältinnor i

Verdis Alzira och Donizettis Maria di Rohan. Därutöver var hon med vid flera uruppföranden, inte minst i rollen som Blanche i Karmelitsystrarna på La Scala i Milano 1957. En annan Poulenc-roll var Kvinnan i La voix humaine.

Avskedsrollen var Mor Marie i Karmelitsystrarna på San Francisco Opera 1982. Från början av 1980-talet undervisade Zeani i sång. Bland hennes mest namnkunniga elever kan nämnas Vivica Genaux, Sylvia McNair och Elizabeth Futral.

Tyvärr gjorde Zeani väldigt få studioinspelningar. Hennes Tosca och Violetta finns bevarade liksom en Verdi-Puccini-recital. Decca gav ut två lp-skivor med arior av Donizetti, Bellini, Verdi och Puccini. Därutöver finns en mängd piratinspelningar med henne.

Sören Tranberg

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur tidskriften. För att läsa hela, starta en prenumeration genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv för att läsa numret i sin helhet. 

Share This