Tebogo Monnakgotla hustonsättare i Karlstad

21 okt 2022

Under säsongen 2023–24 kommer Tebogo Monnakgotla bli Wermland Operas hustonsättare. Som innehavare av denna befattning kommer hon att vara knuten till teatern och i första hand arbeta med Wermland Operas orkester. Till nästa säsong beställer Wermland Opera ett tiominutersverk för orkester, som kommer att framföras hösten 2023, och en solokonsert för någon eller några av orkesterns medlemmar under våren 2024.

Tebogo Monnakgotla är född och uppvuxen i Uppsala. Vid tio års ålder började hon spela cello på Kulturskolan. Efter utbildning i komposition och cello vid Musikhögskolan i Piteå fortsatte hon 1999 sina studier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där hon tog sin examen 2006. Hon har mestadels komponerat orkester- och kammarmusik.

På senare tid har hon fokuserat på opera. Hennes opera Jean-Joseph var en beställning av Kungliga Operan. Verket framfördes 2016 på dess annexscen Rotundan. Monnakgotlas opera Zebran fick sin urpremiär på Vadstena-Akademien 2021. Och för Johannes Thorell har hon komponerat en saxofonkonsert, som var ett beställningsverk av fyra svenska orkestrar.

Sören Tranberg

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur tidskriften. För att läsa hela, starta en prenumeration genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv för att läsa numret i sin helhet. 

Share This