Skånska Operan firar 30-årsjubileum

21 okt 2022

I somras spelade Skånska Operan Mozarts Trollflöjten och nu avslutar man jubileumsåret genom att sätta upp William Waltons enaktare Björnen, som bygger på en Tjechovpjäs med samma namn från 1888. Operan uruppfördes sommaren 1967 vid Aldeburghfestivalen. Den svenska premiären ägde rum 1978 på Södra Teatern i Stockholm, i Kungliga Operans regi, med Elisabeth Söderström som änkan Popova och Håkan Hagegård som indrivaren Smirnov.

Björnen är en opera om skulder, passion, pistoler, dumhet och ren kärlek. I Skånska Operans uppsättning sjunger Lovisa Huledal Popova, Karl Peter Eriksson Smirnov och Anders Nyström gör Popovas betjänt Luca.

I orkestern återfinns pianisten Maria Ingemarsson Berg, cellisten Henning Fredriksson och flöjtisten Marianne T Clement. För regin svar Ola Hörling.

Björnen spelas på Moomsteatern i Malmö den 29 oktober (kl.19.00), 30 oktober (kl.14.00 och 19.00), 3 och 4 november (kl.19.00) och 5 november (kl.14.00).

Det blir även föreställningar i Dunkers kulturhus i Helsingborg den 7 och 8 november samt på Kristianstad Teater den 15 november.

Sören Tranberg

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur tidskriften. För att läsa hela, starta en prenumeration genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv för att läsa numret i sin helhet. 

Share This