Peter Svensson 1964–2021

19 aug 2021

Den österrikiske tenoren Peter Svensson (ursprungligen Peter Hofmann) har avlidit i sviterna av covid-19, 57 år gammal. Han var född i Wien och medverkade redan som sexåring som barnskådespelare i film och television. Sångarbanan inleddes som sopransolist i Wiener Sängerknaben. Utbildad vid Musikkonservatoriet och Musikhochschule i Wien. Svenssons sånglärare var alla prominenta sångare som Fritz Uhl, Gerd Nienstedt, James King och Reiner Goldberg. Vidare deltog Svenson vid master classes för René Kollo i Berlin.

Claudio Abbado, då operachef vid Wiener Staatsoper, upptäckte Peter Svensson och lät honom göra mindre roller. Genombrottet kom ganska snabbt med titelrollen i Wagners Reinzi på Státní Opera i Prag 1991. Sedan dess var han en eftertraktad solist vid många världsledande operascener och konsertestrader. Under sexton säsonger tillhörde han ensemblen i Prag. Efter en massiv lunginflammation 2007, som han tillfrisknade från, kom Tristandebuten året därpå i Tallinn. Vidare följde titelrollen i Peter Grimes i Bilbao 2010.

Det var bland de högdramatiska rollerna som Peter Svensson främst hade sin hemvist. Florestan i Fidelio, Max i Friskytten, Don José i Carmen, Tamburmajoren i Wozzeck och Herodes i Salome. Han sjöng givetvis en mängd Wagnerroller som titelrollerna i Tannhäuser, Lohengrin och Parsifal samt båda Siegfriedrollerna i Nibelungens ring, Stolzing i Mästersångarna i Nürnberg, Siegmund i Valkyrian och Loge i Rhenguldet. Även flera roller i det italienska facket gestaltade han, som t.ex. Canio i Pajazzo, titelrollen i Andrea Chénier, Turiddu i Cavalleria rusticana och Cavaradossi Tosca.

Peter Svensson framträdde vid en mängd italienska operascener som La Scala i Milano, i Rom, Turin, Trieste, Bologna, Palermo och Catania. På tyska operahus som Deutsche Oper i Berlin, Dresden, Leipzig, Hamburg, Köln, Stuttgart, vidare Teatro Colón i Buenos Aires, Mexiko City och i Seoul. Nordiska gästspel i Köpenhamn och Helsingfors. Sångaren gav själv master classes runt hela världen. Under åren 2009 och 2010 var han chef och konstnärlig ledare för Festivals Sommerakademie Gars i Österrike.

Sören Tranberg

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur tidskriften. För att läsa hela, starta en prenumeration genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv för att läsa numret i sin helhet. 

Share This