OPERA nr. 3, 2021

22 jun 2021

Ledare

Notiser

Spelåret 2021/22

Göteborgsoperan, Malmö Opera, Wermland Opera och Det Kongelige Teater i Köpenhamn.

Föreställningar

Peter Grimes på Teatro Real i Madrid.

Intervju

Tre nya operachefer intervjuas: Folkoperans Tobias Theorell, Norrlandsoperans Dan Turdén och Anna Karinsdotter på Drottningholms Slottsteater. Vad har de för ambitioner och vad vill de förverkliga på sina scener?

Aktuellt

Louise Fauvelle har intervjuat kompositören Tebogo Monnakgotla och librettisten Kerstin Perski inför uruppförandet av deras opera Zebran på Vadstena-Akademien i sommar. Skaparduon berättar om utanförskap, dolda fördomar och dråpliga situationer.

Fokus

Vad har hänt med Kungliga Operans ombyggnadsplaner? Varför kommer aldrig ombyggnaden i gång som planerat? Är det inte bättre att bygga ett nytt operahus? Detta försöker Claes Wahlin reda ut.

Porträtt

Louise Fauvelle har träffat den internationellt verksamme tenoren Daniel Johansson, som i en öppenhjärtig intervju bland annat berättar om hårdrocksåren, sommarfestivaler och om att kombinera karriären med ett familjeliv.

Special

Har Sveriges Television en ny programpolitik när det gäller operaföreställningar på bästa sändningstid på lördagskvällarna? Är det en omläggning av programpolitiken? OPERAs Ingvar von Malmborg har intervjuat ansvariga på SVT …

In memoriam

Christa Ludwig och Jevgenij Nesterenko.

Nytt på cd

Lise Davidsen samt Monteverdi: Odysseus återkomst och L´Orfeo.

Nytt på dvd

Gluck: Alceste och Mozart: Idomeneo

Kalender

Krönika

Numrets gästkrönikör är operasångaren Joa Helgesson, som tillsammans med mezzosopranen Charlotte Hellekant våren 2020 satte igång arbetet med en omfattande kartläggning av de svenska operasångarnas villkor. Resultatet av undersökningen är nerslående.

Die schweigsame Frau

För att läsa allt detta, bli prenumerant!

Vi tillhandahåller en del innehåll ur tidskriften gratis här på hemsidan – utdrag ur artiklar såväl som gratisprov. Men för att ta del av tidskriften i sin helhet behöver du starta en prenumeration! Du gör detta genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv och läsa numret i sin helhet.

Share This