OPERA Nr. 2, 2023

19 apr 2023

Ledare

Notiser

Spelåret 2023/24

Göteborgsoperan, Norrlandsoperan och Wermland Opera.

Intervju

Sören Tranberg har intervjuat sopranen Julia Sporsén, som just nu är aktuell som Judith i Riddar Blåskägg på Folkoperan. På samma scen firade hon stora triumfer med Norma i höstas.

Essä

Den svenska operans födelse skriver Erik Graune om. Det är 250 år sedan Francesco Uttinis Thetis och Pelée uruppfördes i Stora Bollhuset vid Slottsbacken.

Aktuellt

Gaspare Spontinis Vestalen spelades i Sverige första gången för 200 år och nu har Kamraterna satt upp operan. Erik Graune tar oss med in i Spontinis tonsättarverkstad.

Jubileum

Birgit Nilssons Museum öppnar den 27 juni, men redan den 17 maj på La Nilssons födelsedag offentliggörs vem som får årets Birgit Nilssons-stipendium, ett pris som nu firar 50 år.

Föreställningar

Göteborgsoperan, Norrlandsoperan, Kamraterna på Teater Tribunalen, Kungliga Operan, Malmö Opera, Wermland Opera, Bergen Nasjonale Opera och Köpenhamn x 2.

In memorian

Helena Jungwirth, Jürgen Flimm, Friedrich Cerha, Melitta Muszely, Virginia Zeani och Hans-Åke Sjöquist.

Nytt på cd

Lars Cleveman, Le Philtre och Arias for Anna Renzi – The First Opera Diva.

Kalender

Die schweigsame Frau

För att läsa allt detta, bli prenumerant!

Vi tillhandahåller en del innehåll ur tidskriften gratis här på hemsidan – utdrag ur artiklar såväl som gratisprov. Men för att ta del av tidskriften i sin helhet behöver du starta en prenumeration! Du gör detta genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv och läsa numret i sin helhet.

Share This