OPERA nr. 2, 2021

20 apr 2021

Ledare

Notiser

Aktuellt

Öppna salongerna började i höstas som en manifestation för att få i gång landets teaterscener på ett smittsäkert sätt. Gruppen har 11 000 följare på Facebook och den har utvecklats till en kommunikationskanal mellan landets kulturarbetare och ansvariga politiker. OPERAs Louise Fauvelle har intervjuat de fyra grundarna.

Föreställningar

Wagners Siegfried digitalt från Göteborgsoperan.

Porträtt

OPERAs nya medarbetare Sara Norrback Carlsson har intervjuat sopranen Johanna Wallroth, som är engagerad vid Wiener Staatsopers Opernstudio. Hon har redan sjungit ett flertal roller i ett av världens mest prestigefyllda operahus.

Special

Hur ser det norska operalandskapet ut? Sören Tranberg har samtalat med föreningen OperaNorges styrelseordförande Nicolai Riise och dess administrativa ledare Kari Eikli. I denna förening ingår bl.a. Norges fem regions- och sex distriktsoperor. Vad prioriterar man i Norge?

Historik

Forsell versus Peterson-Berger. Operasångaren John Forsell och kompositören Wilhelm Peterson-Berger skulle kring sekelskiftet 1900 komma i en hel del bråk med varandra. Konflikterna, som bland annat innebar handgemäng och rättegång, uppmärksammades av den tidens press och stimulerade också skämttecknare till flitig produktion. Om detta berättar Ulf Hamilton.

In memoriam

James Levine, Renée Doria, Stefan Mikisch och Friedrich Meyer-Oertel.

Krönika

Återuppståendelse för Jussi Björlingmuseet? Göran Forsling skriver att det ser gynnsamt ut för museet. Han går också igenom alla märkliga turer med Borlänge kommun.

Nytt på cd

Heise: Drot og marsk, Lully: Armide och Armide 1778, Gluck: Demofoonte, Bartók: Riddar Blåskäggs borg, Verdiarior med Ludovic Tézier, Händel: Semele, Britten: Peter Grimes och Strauss: Ariadne på Naxos.

Nytt på dvd

Beethoven: Leonore (1805 års version) och Fidelio (1806 års version), Weinberger: Frühlingsstürme samt Melani: L’Empio punito.

Kalender

Die schweigsame Frau

För att läsa allt detta, bli prenumerant!

Vi tillhandahåller en del innehåll ur tidskriften gratis här på hemsidan – utdrag ur artiklar såväl som gratisprov. Men för att ta del av tidskriften i sin helhet behöver du starta en prenumeration! Du gör detta genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv och läsa numret i sin helhet.

Share This