OPERA Nr. 1, 2023

21 feb 2023

Ledare

Notiser

Intervju

Vår svenska hovsångerska Miah Persson är hyllad i den internationella operavärlden. De senaste femton åren har hon bott i England samtidigt som hon haft världen som arbetsfält.

Festivaler

Wexford Festival Opera.

Aktuellt

Var står nationalscenen i ombyggnadsfrågan? Sören Tranberg träffade Kungliga Operans vd Fredrik Lindgren och pratade om akuta problem som måste åtgärdas omgående.

Porträtt

Louise Fauvelle har träffat den rysk-norska mezzon Lilly Jørstad i Milano. Nu har hon hittat tillbaka till sina norska rötter samtidigt som hon skapat sig en internationell karriär.

Essäer

Varför separerar Rodolfo och Mimì? Läkaren Gunnar Birgegård har lång erfarenhet av hur livshotande sjukdom drabbar relationer. Han saknar i insceneringar av La bohème ett gestaltande av den djupa ångest, rädsla och vanmakt som ungdomarna känner visavi Mimìs sjukdom − något han tycker sig höra i musiken.

Claes Wahlin skriver om när döden i La bohème gör operan levande.

Fokus

Sören Tranberg har intervjuat English National Operas konstnärliga ledare Annilese Miskimmon som kämpar mot politiska krav på att flytta ut verksamheten från London.

Föreställningar

Kungliga Operan, Folkoperan, Göteborgsoperan, Malmö Opera x 2 och Oper Frankfurt.

In Memoriam

Kerstin Hedeby Pawlo, Gunilla Palmstierna-Weiss, Michael Hampe och John Aler.

Boknytt

Eva Rieger: Isolde Richard Wagners Tochter – Eine unversöhnliche Familiengeschichte.

Nytt på cd

Staffan Liljas, Matilda Sterby, Florian Sempey, Zoroastre, Les Indes galantes och Phryné.

Nytt på dvd

Le nozze in villa, Lucrezia Borgia, Belisario, Titon et l’Aurore och Julnatten.

Kalender

Die schweigsame Frau

För att läsa allt detta, bli prenumerant!

Vi tillhandahåller en del innehåll ur tidskriften gratis här på hemsidan – utdrag ur artiklar såväl som gratisprov. Men för att ta del av tidskriften i sin helhet behöver du starta en prenumeration! Du gör detta genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv och läsa numret i sin helhet.

Share This