OPERA gratulerar Hillevi Blylods på 90-årsdagen!

24 feb 2022

Sopranen Hillevi Blylods fyller 90 år i dag. Hon föddes i Ludvika. Hon har bedrivit sångstudier för Arne Sunnegårdh, Joel Berglund och Käthe Sundström samt Clemens Kaiser-Breme i tyska Essen. Vidare studier vid Kungliga Musikhögskolan och Statens musikdramatiska skola i Stockholm 1966–69. Blylods var under åren 1961–65 anställd i Operakören vid Kungliga Operan. Från 1968 fram till pensioneringen 1985 var hon engagerad som sångsolist vid samma scen. Hon har medverkat i 40 produktioner.

Hillevi Blylods gjorde en framgångsrik debut som Grevinnan i Figaros bröllop 1968. Andra betydande Mozartroller har varit Pamina och Första damen i Trollflöjten, Fiordiligi i Così fan tutte och Donna Anna i Don Giovanni 1974 – en roll som hon alternerade i med Margareta Hallin. Det var första gången man framförde operan på originalspråket vid nationalscenen och rollerna var dubbelbesatta, allt under dirigenten Carlo Felice Cillarios ledning.

Hon sjöng Sophie i Folke Abenius legendariska uppsättning av Rosenkavaljeren vid premiären våren 1971. En annan viktig roll för Hillevi Blylods har varit Micaëla i Jean-Pierre Ponnelles populära Carmen-uppsättning, som också direktsändes i Sveriges Television. Det gjordes även ett lp-utdrag, där Edith Thallaug sjöng Carmen, Rolf Björling (Don José) och Hillevi Blylods (Micaëla), allt under Elyakum Shapirras ledning.

Som ensemblemedlem har Blylods medverkat i en bred repertoar och här måste Morgana i Bengt Petersons iscensättning av Händels Alcina nämnas liksom Antonia i Hoffmanns äventyr.

På Drottningholmsteatern har sångerskan medverkat flitigt, inte minst som Eurydike i Orfeus och Eurydike, men också som Virtù (Fru Dygd) i Poppeas kröning och Ortensia i Rossinibuffan Kärlek på prov. Även i mellanstora partier har Hillevi Blylods gjort avtryck, som t.ex. Karolka i Jenůfa, Najaden i Ariadne på Naxos, en blomsterflicka i Parsifal, Ortlinde i Valkyrian och Woglinde i Ragnarök.

Sista premiären på Operan blev i Göran Järvefelts uppsättning av Offenbachs Orfeus i underjorden, där Blylods gestaltade Minerva. Hon deltog också vid Kungliga Operans gästspel i Edinburgh, Moskva och Köpenhamn.

Blylods har även varit verksam som konsertsångerska. Under åren 1985–2004 var hon sekreterare i Kungliga Teaterns Solister.

Sören Tranberg

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur tidskriften. För att läsa hela, starta en prenumeration genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv för att läsa numret i sin helhet. 

Share This