Oksana Lyniv ny chefsdirigent vid Teatro Comunale i Bologna

11 okt 2021

Hon blir den första kvinnliga chefsdirigenten vid ett italienskt operahus. Ukrainskan Lyniv, snart 44 år, tillträder sin tjänst i januari 2022 och kontraktet löper på tre år. Hon debuterade med Orchestra del Comunale vid en konsert i mars i år, vilket också var hennes italienska debut. I maj dirigerade hon en Wagnerkonsert i Bologna. Under första säsongen kommer Lyniv att dirigera två operor, varav en konsertant, och två orkesterkonserter.

Första konserten som chefsdirigent blir den 14 och 15 januari 2022 och då spelas Valkyrians första akt med solisterna Elisabet Strid (Sieglinde), Stuart Skelton (Siegmund) och Georg Zeppenfeld (Hunding) och Richard Strauss tonpoem Tod und Verklärung. I somras debuterade Oksana Lyniv med stor framgång i nyuppsättningen av Den flygande holländaren vid Bayreuthfestspelen (se OPERA nr 4/21). Hon var för övrigt den första kvinna som dirigerade en Wagnerproduktion i Bayreuth.

Lyniv är en av sin generations mest spännande dirigenter. Hon vann Opera Awards 2020 (Tyskland) och var nominerad till International Opera Awards 2020 (Storbritannien) i kategorin ”Bästa dirigent”.

Sören Tranberg

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur tidskriften. För att läsa hela, starta en prenumeration genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv för att läsa numret i sin helhet. 

Share This