Kerstin Avemo och Lars Hjertner tilldelas GöteborgsOperans Vänner stipendium 2023

28 mar 2023

Kerstin Avemo får stipendiet för oförglömliga insatser på Göteborgsoperan i roller som Lulu, Eurydike, Lucia, Violetta, Julietta, Kvinnan i Vox Humana, Mimì, Arnold Schönbergs Pierrot Lunaire (även idé, koncept och regi), Prima Donna i Viva la mamma och nu senast som Stella/Olympia/Antonia/Giulietta i Hoffmanns äventyr.

GO-Vänner skickade med det här pressklippet från Hoffmanns äventyr: “Kerstin Avemo som de tre kärleksobjekten är förskräckligt bra. Hennes täta, men samtidigt mjuka, sopran kan fara ut i aggressiva stötar, viska mjukt i pianissimo och sceniskt ge intryck av såväl total förvirring som koncentrerad uppmärksamhet.” (Claes Wahlin, Tidskriften OPERA, nr 1/2023.)

Göteborgsoperans meriterade musikalstjärna Lars Hjertner är den andra pristagaren. Han har stått för många minnesvärda insatser under drygt 20 år i en mängd skilda uppsättningar. Nämnas kan Lilleman i Stoppa världen, Fred i Kiss Me, Kate!, titelrollen i Chaplin, som Jacques Offenbach i Champagnetårar, Ceremonimästaren i Richard Strauss Ariadne på Naxos (en talroll som han framförde med perfekt tyskt uttal), och inte minst nu senast för det känsliga porträttet av den naive judiske frukthandlaren Herr Schultz i Cabaret. Han som inte vill tappa hoppet men ser det gå förlorat.

Pristagarna får 25 000 kronor vardera.

Sören Tranberg

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur tidskriften. För att läsa hela, starta en prenumeration genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv för att läsa numret i sin helhet. 

Share This