Kerstin Avemo får Stenastiftelsens kulturstipendium 2022

25 okt 2022

”För sin sceniska självklarhet, gnistrande sopranstämma och enastående rolltolkningar, inte minst på Göteborgsoperan, tilldelas Kerstin Avemo stipendium för 2022 från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.” Prissumman är på 300 000 kronor.

Sopranen Kerstin Avemo har hyllats och prisats för sina många enastående rollgestaltningar, både internationellt och i Sverige. I slutet av november möter hon Göteborgspubliken i Jacques Offenbachs Hoffmanns äventyr, där hon sjunger alla tre sopranrollerna.

Avemo debuterade på Göteborgsoperan 2002 med titelrollen i Alban Bergs opera Lulu. För denna rolltolkning belönades hon samma år med Svenska Dagbladets och Tidskriften OPERAs operapris. I Göteborg har hon bland annat sjungit titelrollen i Lucia di Lammermoor, Violetta i La Traviata och Juliette respektive Kvinnan i dubbeluppsättningen av Nyckeln till drömmarna/Vox humana. Förra hösten stod hon för den kritikerrosade scenföreställningen av Arnold Schönbergs Pierrot lunaire, där hon ansvarade för såväl idékoncept och regi som gestaltning och sång.

Sören Tranberg

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur tidskriften. För att läsa hela, starta en prenumeration genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv för att läsa numret i sin helhet. 

Share This