John Lundgren årets Jussi Björling-stipendiat

10 mar 2022

John Lundgren årets Jussi Björling-stipendiat

2022 års Jussi Björling-stipendium tilldelas barytonen John Lundgren. Prissumman är från och med i år höjd till 125 000 kronor. Lundgren är socionomen som via dansband och musikal har nått operans mest prestigefyllda scener. 2016 debuterade han vid Bayreuthfestspelen som Wotan i Valkyrian.

Redan under studietiden i Köpenhamn knöts John Lundgren till Det Kongelige Teater. Han var med i Aida vid invigningsföreställningen i det nya operahuset på Holmen. Redan då sjöng han bärande barytonroller i La Bohème, Trubaduren, Don Carlos och Lucia di Lammermoor. Han har också kreerat ledande roller i nyskrivna verk som Notorious på Göteborgsoperan och Cecilia och Apkungen på Drottningholms Slottsteater.

Lundgren tilldelades det prestigefyllda Birgit Nilsson-priset 2006 och fyra år senare utsågs han till Riddare av Dannebrogorden. Hösten 2021 utsågs han till hovsångare.

I år väntar flera viktiga händelser för den dramatiske barytonen. Nyligen rolldebuterade Lundgren som Jochanaan i Salome på Wiener Staatsoper. Där kommer han i maj också att sjunga Wotan i två kompletta Ringar mot Nina Stemme, som ska göra Brünnhilde för sista gången. Michael Weinius sjunger för övrigt de båda Siegfried-rollerna. I sommar återvänder Lundgren till Bayreuth för att sjunga Wotan i nyuppsättningen av Nibelungens ring. Det blir hans femte säsong i Wagnerhögborgen. I höst debuterar han på Metropolitan i New York som Scarpia i Tosca.

Jussi Björling-stipendiet överlämnas till John Lundgren i höst vid en galaföreställning på Confidencen, där han själv även kommer att medverka.

Sören Tranberg

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur tidskriften. För att läsa hela, starta en prenumeration genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv för att läsa numret i sin helhet. 

Share This