John Aler 1949–2022

13 dec 2022

Den amerikanske tenoren John Aler har avlidit 73 år gammal. Han var mest känd för sina tolkningar i operaverk av Mozart, Rossini, Donizetti, Bellini och Händel. Han var född i Baltimore. Aler studerade vid Juilliard School i New York 1972–76 och även vid Tanglewood Music Center.

Operadebuten skedde 1977 som Ernesto i Donizettis Don Pasquale på Juilliard. Han vann första pris i sångtävlingen Concours International de Chant i Paris. Sedan följde Belmonte i Enleveringen ur seraljen i Santa Fe och samma roll gjorde han vid sin Europadebut på La Monnaie i Bryssel 1979. På Covent Garden i London debuterade han 1986 som Ferrando i Così fan tutte, följt av Percy i Donizettis Anna Bolena.

John Aler sjöng på all världens ledande operascener, som Deutsche Oper i Berlin, Bayerische Staatsoper i München, Hamburgische Staatsoper i Hamburg, Wiener Staatsoper, Opéra de Lyon, Grand Théâtre de Genève och Washington National Opera samt vid festspelen i Glyndebourne och Salzburg. Därutöver hade han en mycket omfattande konsertrepertoar och han framträdde med elitorkestrar som New York Philharmonic Orchestra, Berliner Philharmoniker och Gewandhausorchester i Leipzig.

John Aler hade en hög lyrisk tenor som gjorde honom som klippt och skuren för den franska 1800-talsrepertoaren. Han förekommer flitigt på skiva i verk som Adolphe Adams opéras comiques Postiljonen från Longjumeau och Le Toréador, båda på EMI samt titelrollen i Rossinis Le comte Ory, Aubers Den stumma från Portici, Händels Semele och Messias, Rameaus Les Boréades med Gardiner, Glucks Ifigenia i Aulis, Ferrando i Bernard Haitinks Così-inspelning, Offenbachs Sköna Helena, Bizets Pärlfiskarna och Lehárs Glada änkan. Han vann fyra Grammy men blev av någon outgrundlig anledning aldrig engagerad av Metropolitan Opera i New York.

Sören Tranberg

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur tidskriften. För att läsa hela, starta en prenumeration genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv för att läsa numret i sin helhet. 

Share This