Johanna Wallroth är årets Birgit Nilsson-stipendiat

17 maj 2021

Johanna Wallroth får ta emot årets Birgit Nilsson-stipendium som, tack vare en anonym donator, fördubblats i värde. Det gör det till ett av Sveriges största stipendium på 200 000 kronor.

Johanna Wallroth, som just nu är engagerad vid Wiener Staatsopers Opernstudio, tar emot stipendiet vid en stipendiekonsert i Västra Karups kyrka 13 augusti i samband med årets upplaga av Birgit Nilsson-dagarna.

Johanna Wallroth hamnade i rampljuset 2019 när hon vann första pris i den prestigefyllda internationella Mirjam Helin-sångtävlingen i Helsingfors.Hon är sedan den här säsongen engagerad vid Wiener Staatsopers Opernstudio. Wallroth är också intervjuad i OPERAs senaste nummer, nr 2/2021.

Grundplåten till Birgit Nilsson-stipendiet för unga sångare lade La Nilsson själv med recetter från två Tosca-föreställningar på Malmö Opera 1969. Priset delades länge ut i samband med en stipendiekonsert i Västra Karups kyrka innan det flyttades till Malmö Opera 2012. I samband med den tredje upplagan av Birgit Nilsson-dagarna 2020 i och kring Birgit Nilsson-museet i Svenstad på natursköna Hallandsåsen, återvände stipendieutdelningen till Bjärebygden.

Sören Tranberg

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur tidskriften. För att läsa hela, starta en prenumeration genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv för att läsa numret i sin helhet. 

Share This